Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

TEARS OF RAIN, EUTHANASIA, MEMORIA, WITH CARE!

Ku příležitosti vydání nových alb (která ale zatím nevyšla) si kapely Euthanasia a Memoria naplánovaly společné turné po celé republice. První zastávka se uskutečnila ve Strakonicích, kde se coby hosté představili českobudějovičtí Tears Of Rain a domácí With Care!

Začátek byl avizovaný na 21. hodinu a když jsem v uvedený čas na Křemelku dorazil, už na pódiu hráli TEARS OF RAIN. Smíšený kvintet (bicí a zpěv slečny; kytara, basa a klávesy pánové) produkuje melodický gothic heavy doom metal s občasnými symfonickými dotyky a s operním ženským zpěvem, občas se přidá s hrubším zpěvem basák. Celkový dojem byl tentokrát mírně rozpačitý – hlavně rytmus byl místy trochu rozhozený a také kompozičně by skladby potřebovaly trochu dopilovat. Nebál bych se ani častějšího zrychlení, ale to bych se opakoval, protože totéž jsem k Teras Of Rain už psal. Vzhledem k mládí a výrazné zpěvačce ale kapelu můžou čekat světlé zítřky…

EUTHANASIA je hodně zkušená skupina, byť v ní neustále probíhají personální změny –  naposled vystřídala za klávesami Vendulu Lucie. Tahle změna ale nemá na vyznění Euthanasie prakticky žádný vliv, stále se hraje hodně melodický svižný heavy post doom metal (nebo jak to lépe popsat), ve kterém se občas zablýskne i folklórní motiv. Na vystoupení se zpočátku negativně podepsal zvuk, v prvních třech skladbách prakticky nebyly slyšet housle a klávesy se se zvukem potýkaly celý set. Navíc jejich obsluhovatelka působila tak trochu znuděným dojmem, jako kdyby jí koncert ani nebavil. Ostatní se ale nízkým počtem návštěvníků nenechali odradit a od třetího songu předváděli standardně kvalitní performanci, hlavně sólový kytarista doslova čaroval. Playlist byl překvapivě postaven hlavně na starších skladbách z alba Requiem: Songs for...  a jestli se nepletu, tak zazněla pouze jedna nová věc. Ty staré, léty prověřené, nabízí haldu chytlavých momentů, hezkých melodických vyhrávek a melodizujících housliček. Vrchol přišel s letitým hitem Shořel jsi v jejím těle. Euthanasia zahrála dobrý koncert a rád jsem ji po delší době viděl.

To MEMORIA  je i přes kvality Euthanasie jiná třída a u mě to nakonec vyhrála o nos před With Care! a o délku před Euthanasií. V čele s výbornou zpěvačkou zahráli hraničtí spoustu starších skladeb a překvapivě i hromadu novinek. Předešlé album The Timelessness bylo skvělé a ochutnávky z novinky zněly také parádně. Hudba Memorie už dávno není doom metalová, po smutku ani stopy, naopak, Memoria produkuje hodně energickou hudbu vyšperkovanou tóny violy. Líbil se mi projev bicmena, který hrál sice i trochu na oči, ale přesto razantně a přesně, líbila se mi hra violistky, ale to, co předváděla Andrea za mikrofonem, to byla jedním slovem paráda. Těžko říci, která ze slečen v metalových kapelách je dnes u nás číslo jedna, ale Zuzka z Dying Passion a Hanka ze SSOGE by se asi měly začít bát, že je z pomyslného trůnu brzy někdo sesadí. Nové album se určitě stane událostí letošního roku a už teď se na jeho poslech hodně těším.

Závěr patřil strakonické mlátičce WITH CARE! a byl to konec vskutku parádní. Kolega Dan pak tvrdil, že to byl nejlepší koncert, který od With Care! zažil a možná nebyl daleko od pravdy. Kapela šlapala jako dobře namazaný stroj, Eda rezignoval na stísněné prostory pódia a celou dobu se pohyboval na place určeném pro obecenstvo, který mu stačil jen taktak. Závěr jednotlivých songů pak většinou frontman strávil vleže na podlaze... With Care! je jednou z mnoha nedoceněných kapel a mě se zdá, že si za to pánové můžou tak trochu sami. Prakticky o sobě nedávají vědět, webové stránky mají bez aktualizace i potřebných informací a hrají jen v okolí. Přitom by mohli šlapat na paty mnohem zavedenějším jménům. No, jejich věc.. Koncert to byl prostě skvělý, thrash coreová mašina jela ve zběsilém tempu a Eda předváděl za mikrofonem co jsou lidské hlasivky schopny vyloudit za šílené zvuky.

Takže akce skončila kolem půl druhý a určitě stála za to. Tour Euthanasie a Memorie je teprve na začátku  a následovat bude celá řada dalších koncertů. Já můžu návštěvu dalších štací tohoto potulného cirkusu všem s klidným svědomím doporučit.


Zveřejněno: 21. 10. 2007
Přečteno:
3304 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 11. 2007 21:24 napsal/a Peklop
propag
Teď jsem zrovna na web nějak zapomenul koukat. Plakátyv ST jsou mimo, ale kdyby mi někdo po cestě přes Vodňany nechal v kulturáku pár letáčků, tak je dám alespoň do třech hospod, odkud by mohl někdo přijet. Výlep plakátů zadarmo zařídit neumím. Škoda, že u nás nefunguje nějaký mailinglist na metal(hc/punk) koncerty.
05. 11. 2007 17:46 napsal/a van vren
...
A ani já - strakoňák - jsem to vůbec nezaregistroval. Pořád nadávám, že u nás ve městě nehrají zajímavé kapely, a když už tu něco je, tak to vždy prošvihnu.
05. 11. 2007 06:13 napsal/a Johan
Propagace...
No ve Strakonicích byly plakáty na veřejných plakátovacích plochách, na Fobii visel info-článek dlouho před akcí a navíc i v levém info boxu... Škoda, že jsi nedorazil, byla to dobrá akce...
05. 11. 2007 03:33 napsal/a Peklop
propagace ?
to je v prdeli, když se v pár kilometrů vzdálených Vodňanech zase nedozvíme, že se v okresním městě podobnej koncert vůbec koná.
23. 10. 2007 11:27 napsal/a Vajco Memorie
With Care
Jak už napsal John, skupina With Care byla skvělá, nášlap jako kráva,tak jak to má být. Pro mě osobně nejlepší kapela večera a přeju jim, ať jim to šlape přinejlepším stejně jako ten večer.