Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

PANYCHIDA - Paganized CD 2007, Folter Records

Tak už to vypadá, že na české blackové scéně se ujímá vlády černý kov s přídomkem (post)pagan. Trojlístek Trollech, Heiden, Adultery aktuálně doplňuje Panychida z Plzně, pravda v jejím případě ještě nutno přidat slovíčko folk. Tím pádem se Plzeň stává nejčernějším tuzemským městem, protože ještě zběsileji se zde prezentují Stíny Plamenů, a také nesmím zapomenout ani na další Morbivodův projekt War For War. Ale zpět k novicům. Panychida datuje svůj vznik do podzimních dnů roku 2004 a přes původní dvojčlennou sestavu Sinneral (ex-Scythe, ex-Trepanation, ex-Mistrovo Kladivo - kytara, programování), G.H.M. (zpěv) se postupně rozrostla na dvojnásobek – na jaře 2005 dorazil do kapely kytarista Honza (Oblomov) a na podzim téhož roku se přidal i někdejší Sinneralův spoluhráč Talic (baskytara, ex-Scythe). Do dalšího podzimu byl dotvořen materiál na dlouhohrající album, začalo se koncertovat, byť zatím jen s podporou programovaných bicích. V říjnu 2006 zamířila Panychida na jihovýchod a ve studiu Hellsound pořídila za asistence Honzy Kapáka (Avenger, “25“, Moriorr, ...) nejen zvuk, ale i živé bubny. Kromě Honzovy bubenické výpomoci se ve studiu objevila ještě Helča Petráková (MaMuMa), která si s sebou přinesla dudy a flétny, se sbory pak vypomohl Lukáš Pavlovský.

Hotový materiál zaujal šéfa i v Čechách dobře známých Folter Rcs. a debut spatřil světlo světa na konci léta pod v undergroundu uznávanou firmou (např. Skyforger, Sammath, The Stone, ...). Pro Panychidu určitě výhra, z ničeho nic se smlouvou v kapse a s jistotou vydání ještě jednoho alba. A na rovinu – zaslouženě. Panychida přichází s vyspělou nahrávkou, na které marně hledám dětské nemoci. Materiál je k posluchači přívětivý od prvního poslechu a s každým následujícím se odkrývají další a další motivy, vychytávky a parádičky. Díky dudům a píšťalkám se nabízí srovnání se stájovými kolegy Skyforger, ale já myslím, že Panychida má svůj vlastní ksicht. Prvním poznávacím znamením je krákorající G.H.M., který se srovnání s jistým pomalovaným seveřanem z legie nesmrtelných nevyhne ani náhodou. Jeho projev je na stylové poměry určitě nadstandardní, dobře srozumitelný a k paganized metalu v podání Panychidy sedne dokonale. Druhým důležitým bodem je nevtíravá chytlavost takřka všech kompozic. A není to jen díky využití melodizujících nástrojů v rukou a ústech Helči, ale i kytarová práce je často příčinou pokyvování hlavou a „prozpěvování“ si.

Po intru se rozjíždí jedna z tvrdších skladeb na albu. Je sice dobrá, ale mě zatím do kolen nesráží – tak nějak v pohodě odsviští (s postupným dramatizováním a lepšením se), s drobnými výhradami k bicím, které mi přijdou místy trochu splašené, a s většími pochvalami k dudám, které v závěru dlouhou skladbu hezky vyšperkují. Trojka je v úvodu ještě trochu přitvrzenější, ale postupně lehce zvolňuje a s nástupem dud se začíná svou uhrančivou atmosférou zarývat hluboko do podvědomí – navíc se dudy s kytarou o ono atmosférično spravedlivě dělí. Podobné věty bych mohl psát i na adresu dalších songů, tak už jen krátce k těm nejzajímavějším momentům. K těm vůbec nejlepším patří skákačka s dudami She Was The Water, na kterou se každým poslechem těším víc a víc. Opět neskutečné melodie dud i kytar míjející se s riffující vozbou, krátké akustické odlehčení, tepající bicí a hypnotický refrén. Zaujme i „pohádkový“ úvod Beneath The Gate..., pomalejší, ponurejší věcičky či středověkem šmrnclá Running Of The Rules, v níž zazní i doprovodné chorály. A abych nezapomněl na jednu z největších hitovek, možná jednoduchou, ale také hodně melodickou juchačku jak z hradní knajpy Pageant Of The Eternal Ones, ve které zazní i česká slovíčka od stolu plného medoviny (?) („kurva tys mi rozbil skleničku ty hajzle“, „a žerem na zdraví“ – a asi jsem toho křiklouna po hlase poznal – jmenovat majitele studia raději nebudu...). Závěrečný bonusový Dračí úsvit je nakrákán česky a i přes krátkou stopáž ukazuje, že ta čeština tam pasuje. A tak mi hlavou vlastně vrtá jen jedna věc – jazyk textů. Má náklonnost k češtině je asi všeobecně známá a kdyby Panychida vsadila na mateřštinu, asi byl ještě spokojenější. Ale i takhle považuji Paganized za jednu z nejvýraznějších tuzemských nahrávek letošního roku a netrpělivě očekávám živé provedení na křestu v Plzni 13.10..

Seznam skladeb:

  1. Well, Come In…
  2. Final Donation To The Oath
  3. Dream About The Roaring Sky
  4. ...When Drums Of War Will Sound
  5. She Was The Water
  6. Beneath The Gate Of The Sempiternall Bliss
  7. Running Out Of Rules
  8. Pageant Of The Eternal Ones
  9. Elite Unit
  10. Deceased Under The Splendour Of Stars
  11. Dračí úsvit (bonus)

Čas: 38:21

www.panychida.com


Zveřejněno: 09. 10. 2007
Přečteno:
3682 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 10. 2007 11:31 napsal/a Johan
pro GHM
Ave, tracklist opravíme, co se týká Sorath, tak jsem na ně nazapomněl, ale v poslední době prakticky nehráli koncerty a poslední album je starý asi 4 roky, takže mi moc akční nepřijdou.
10. 10. 2007 07:33 napsal/a GHM
-
Johan: díky za recku a jsme rádi, že se líbilo - stavíš se na křtu? Fajn! To víš, SORATH-y by sis utéct neměl nechat, ale ve výčtu plzeňské černoty jsi na ně zapoměl ;-). Malou připomínku mám jenom k tracklistu, asi se Vám tam trochu sešouply dvě skladby u konce do jedný, celkem je jich 11...