Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
LLYR

PARASOPHISMA – A variable invariability varied in dependency on variations caused by the invariability of invariability remains the same after all the variations have been done CD 2007, Zero Budget Productions

„Po dlouhé době a úpadku do zapomnění se opět ozývá kdysi velmi ceněná experimentální metalová kapela Parasophisma, a to rovnou s plnohodnotným CD.“ Tak začíná promo povídání severomoravské party, která si na sklonku devadesátých let vybudovala velice slušné renomé. Jenže problémy s vydáním debutního CD u italské firmy 12th Planet Records nakonec vyústily v rozpad a od roku 2000 přestala kapela prakticky existovat. Po sedmi letech byla stará nahrávka oprášena a konečně spatřila světlo světa ve formátu CD. Zasloužil se o to český label Zero Budget Productions a postaral se tím o vcelku nevídaný jev – vydávat nahrávky ležící sedm let na dně skříně nevychází každý týden. Parasophisma ale zároveň vstala z mrtvých i coby koncertní kapela a na podporu alba s předlouhým názvem (česky snad Měnící se neměnnost měněná v závislosti na změnách způsobených neměnností neměnnosti zůstává po ukončení všech změn stále stejná) začala i koncertovat.

Ale zpět o sedm let, kdy skupina nahrála devět skladeb širokého žánrového rozpětí. Hned úvodní taškařice nabízí hodně experimentální a variabilní hudbu, kombinující art rock s jazzem, psychedelickým rockem a death metalem. Skladba je živelná, hodně dlouhá a stále se v ní něco děje. Čistě death metalový úvod dvojky je po předchozím mišmaši vcelku překvapivým jevem, ale opět se skladba po chvíli překlápí do jiných sfér – nebýt murmuru, odvážil bych se použít škatulku art – progressive rock. K uvedeným záležitostem si ještě připočtěte flétnu a mírně parodický nádech zpěvu a máte další nelehko stravitelné jídlo. Trojka začíná typicky doomově. Španělka, flétna, teskná melodie (to už odstartovaly i ostatní elektrické nástroje), posmutnělý mužský vokál a atmosféru dokreslující ženský zpěv. Hudba je také méně komplikovaná, byť art sólo opět míří kamsi za běžnou metalově – rockovou produkci. Další doomovina se skrývá pod číslem 4 a prostor pro dívčí hlásek se mírně zvětšuje, také se mírně zrychluje, flétnička kouzlí jednu melodii za druhou a znovu se ke slovu dostává akustická kytara. Pětka dokonce míří až do HC vod a hlavně zpěv je takový jako naštvaný, ukřičený, do toho tepe monotónní rytmika, expresívně zpívá zase ta slečna a dojde i na flétnu. S šestkou se kapela pouští do hodně tvrdých sfér, chvílemi až brutal deathových a v závěru se překlápí do melancholické polohy. Ta uvozuje i sedmičku, pomalé tempo, nebesky znějící hlásek se spravedlivě střídá s murmurem – a najednou se zrychluje a spěje chytlavé skočné pasáži, která ale opět trvá jen chvíli a pak se opět zhusta experimentuje. Možná škoda, někdy by pánové a dáma (y?) mohli vydržet u jednoho motivu o chvilku déle. Osmička mě příliš nebere a jako by v závěru začal docházet nejen dech, ale i nápady. Naštěstí závěr opět zvedá lehce spuštěnou laťku nahoru a hlavně nosný kytarový motiv se rychle dostává do podvědomí. Zvraty opět nechybí, vždyť na kontrastech je hudba téhle party postavená. Zapomenout nesmím ani na přehršel vokálních poloh – mužský hlas se neustále proměňuje a vedle chropotu zvládá i čistější polohy, ženský pak plní roli „krásky“ a většinou umocňuje atmosféru hudby.

Studio Barbarella ve své době patřilo k tuzemské špičce a zvuk nahrávky ani po letech od soustředěného poslechu neodrazuje. Všechny nástroje jsou jednoduše odhalitelné, žádný není utlumen na úkor jiného - nicméně je dnes standardem přece jen výraznější a dynamičtější sound.

Parasophisma nahrála neotřelé album, které zaujme zejména příznivce stylových míchanic a neortodoxních postupů. Kdybych měl u nás najít nějakou příbuznou partu, napadají mě snad jen Forgotten Silence a Agnus Dei – a i ty berte spíše jako pokus o přiblížení tvorby Parasophismy než jako nějaké tutové vodítko.

Seznam skladeb:

  1. The Contrariety of Someone´s Generally Recognized "Common Thoughts"
  2. Infiltration of Impossible Ways of Attainment
  3. The vain effort of pedanties
  4. Slave´s laughter of hypocrisy, dissimulation and daily life
  5. Paralogism & Sophistry
  6. Tips and Tricks for Successful Attaining One´s Goal (for Women Only)
  7. The law of double negation/Song of thirsty dog
  8. Who Rejoices is Happy, Who Saddens Not Rejoices
  9. ...with Accuracy Exceeding the Possibility of Its Achieving...

Čas: 47:19

www.parasophisma.com

www.martin.brnovjak.com/zbp


Zveřejněno: 28. 09. 2007
Přečteno:
4121 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář