Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

sobota 20.10.2007 – Praha – PALÁC AKROPOLIS (Kubelkova ulice, www.palacakropolis.cz), EASTPAK ANTIDOTE TOUR: SOILWORK (SWE), DARK TRANQUILLITY (SWE), CALIBAN (GER), SONIC SYNDICATE (SWE), Tisková zpráva o koncertu

Při pohledu na soupisku kapel musí být všem jasné, že toto turné má hned několik headlinerů! Melodický death metal je odjakživa výsadou švédských kapel a proto se můžeme těšit na bratrovražedný souboj dvou velikánů daného žánru, SOILWORK vs DARK TRANQUILLITY, kterému budou přizvukovat jejich nadějní krajané ze SONIC SYNDICATE.  Dalším lákadlem, tentokráte pro fanoušky agresivního metalcoru, pak bude vystoupení německé party CALIBAN.

V roce 1995 se ve Švédsku objevila formace s názvem INFERIOR BREED. Na tom by nebylo nic tak zajímavého, pokud by si tato kapela o dva roky později nezměnila název na SOILWORK a pod tímto jménem nevydala své debutové album „Steelbath Suicide“, které upoutalo pozornost fanoušků melodického death metalu. Definitivní posun do naprosté špičky daného žánru přichází v roce 2001 s vydáním přelomového alba „A Predator´s Potrait“, které je dodnes považováno za nejlepší album v historii kapely. Od této doby se datuje úspěšná éra SOILWORK, kapela začala čile koncertovat, neminula ji velká turné po boku dalších význačných formací (CHILDREN OF BODOM, HYPOCRISY, KILLSWITCH ENGAGE, NEVERMORE, apod.) a Švédové se tak definitivně přihlásili do pomyslného souboje o severskou jedničku v kategorii melodického death metalu, kde dosud soupeřili především IN FLAMES a DARK TRANQUILLITY. Neúnavní dříči však pokračují ve vysokém tempu a nasazení a na počátku roku 2005 chrlí do světa další velmi kvalitní desku "Stabbing The Drama", v mnoha ohledech extrémnější a obtížněji stravitelnou, než byla například předešlá "Figure Number Five". Nalezneme zde mnoho syrových a tvrdých pasáží, vyvážených zcela novými momenty a atmosférami, každopádně materiál opět stojí za pozornost a jen potvrzuje nezpochybnitelné postavení kapely na scéně. Skvělá zpráva pro fanoušky, v době podzimního turné by měla spatřit světlo světa nová deska nazvaná „Sworn To A Great Divide“. Album, kde se poprvé neobjeví dlouholetý kytarista a skladatel Peter Wichers, jež opustil kapelu z osobních důvodů, vzniklo opět za podpory Devina Townsenda, který s kapelou spolupracoval již na některých předešlých počinech.

Dalším z headlinerů tohoto koncertu budou již zmiňovaní další významní představitelé švédského melodického death metalu DARK TRAQUILLITY. Je jen málo kapel, které si během své kariéry dokáží udržet vysokou úroveň a právě DT jsou bezesporu jednou z nich. Jejich pozice na metalové scéně je podobná konstantě, která ční v neměnné pozici v časoprostoru a je imunní na okolní vlivy v podobě měnících se vkusů, stylů a názorů na hudbu. DT řadu let inovují svůj melodický death jen v rámci jemných invencí, dělají to kultivovaně a promyšleně a právě to je zřejmě jeden z faktorů, proč se mohou pochlubit tak početnou fanouškovskou základnou. Se šikovností zručných rutinérů si pohrávají s intenzitou, dynamikou a odlehčenými aranžérskými kličkami převážně klávesového původu. Málokdo si už dnes vzpomene na ex-frontmana Anderse Fridéna (IN FLAMES), jehož tak dobře nahradil Mikael Stanne, který již dávno opustil typický chraplák a dal prostřednictvím melodičtějšího zpěvu kapele novější tvář. V tomto roce navíc vyšel další zásek do již tolik obsáhlé diskografie s názvem „Fiction“ a jeho poslech nechť je tou nejlepší pozvánkou na blížící se koncert v Paláci Akropolis.

Švédskou hegemonii pak narušují pouze metalcoreoví agresoři CALIBAN. Tato parta srocená kolem vokalisty Andrease Doernera, je typickým představitelem moderní německé HC scény. Na svém turné propaguje kapela svou aktuální, v pořadí již pátou desku „The Awakening“, která balancuje na hraně ostrého rychlejšího thrash/deathu spojeného s charakteristickou agresivitou a úderností ostře řezaného a metalovými finesami zdobeného hardcoru. V podobě CALIBAN nás rozhodně v Akropoli nečeká žádný poklidný večer, připravit se můžeme na tu nejsyrovější hardcore/metalovou agresivitu ve své ryzí podobě.

Jako první v pořadí dostanou šanci předvést své umění talentovaní Švédové SONIC SYNDICATE. Tato kapela vyhrála v roce 2005 prestižní soutěž labelu Nuclear Blast, které se zúčastnilo přes 1500 metalových nadějí a pod zmíněným vydavatelstvím přišlo na svět i aktuální album s názvem “Only Inhuman”. V hudbě SONIC SYNDICATE nemůžete nenalézt jasný odkaz na již zmiňované giganty IN FLAMES nebo SOILWORK, kapela však přidává ještě svou vlastní nadstavbu, která spočívá zejména v silných melodických pasážích.

Související odkazy:

Pro více informací o koncertu nás kontaktujte na e-mailu infossault@centrum.cz


Zveřejněno: 28. 09. 2007
Přečteno:
3340 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 10. 2007 17:18 napsal/a Arsenal04
:(
ja sem az ze zatce,a dorazil jsem tak plus minus kolem sedmy a kdyz pomalu koncili DT....a kdyz skoncili calibani tak sem vubec nechapal proc vsichni odchazi....jetse ted mam takovy nervy ze sem prisel o sonici:(ale jako calibani....to byla show jako svin,fakt pecka...a s prelidnenim souhlasim...akce takovyho typu by meli byt urcite trochu jinak reseny..nezvladli to organizatori!!!
21. 10. 2007 22:23 napsal/a Peklop
report
s tím posunutým začátkem je průser, mě to naštěstí volal známej. Hudba super, ostatní na hovno. Bude report a fotky ?
21. 10. 2007 21:29 napsal/a Zombi
Hudba dobrá jinak na prd
Upřímně řečeno to byo pěkně na hovno, protože jsem přišel na 19 hod. jak bylo na lístku a na shindy.cz, na palacakropolis.cz jsem koukal ještě ten den, ale žádný upozornění na změnu času jsem tam neviděl. Jinak Akropolis byla na takovouhle akci malá, bylo neskutečně narváno, takže Soilwork, který jsem ještě s Caliban stihl jsem poslouchal z předsálí. Hudba super, i následní Caliban, ale jinak na dvě věci, nechci bejt sprostej.
21. 10. 2007 10:42 napsal/a Míšánek
Byl jsem tam!
Bylo vyprodáno, atmosféra úžasná a byla to jedna bomba za druhou!!!!! Fantastické, úžasné, dokonalé!!! HEAVY METAL NEVER DIE!!!!
17. 10. 2007 12:22 napsal/a Yvor
To Peklop
I kdyby zahrali uplne na prd, tak jedem jejich člen zklamat proste nemuže :-))