Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Nové album Root Daemon Viam Invenient vyšlo před pár týdny, nový bubeník nastoupil do kapely před pár dny – dva pádné důvody k rozhovoru s Big Bossem.

1. Ahoj Big Bossi, máte venku nové album, což vždy znamená zvýšenou aktivitu. Baví Tě ještě pořád odpovídat na otázky, tu a tam třeba i originální, ale většinou dokola se opakující?

Ale jo, baví. Nová deska, nový otázky a když jsem si přečetl tvoje otázky, tak jsem byl rád, že to právě nejsou ty nudné furtdokolismy. Je to také o redaktorech a o tom, jak se staví ke kapele nebo k tomu dotyčnému. Nemám rád rozhovory, kde tazatel je „a priori“ v opozici vůči tázanému....což se v Česku stává dost často.

2. Zdá se, že nové album docela rozvířilo vody tuzemského hudebního (samozřejmě metalového) dění. Nepamatuji si, že by někdy bylo kolem některé vaší desky tolik emocí a že by sklízela tak rozdílná hodnocení. Jak to vnímáš?

Jsem rád, že to tak je. Myslím, že je to i důkazem toho, že stále máme co říct, že umíme svou muzikou nasrat, nebo nadchnout. Obojí je důležité, ne? Ale tentokrát je to spíše kampaň vedená proti mně, jak jsem pochopil. A to jen proto, že jsem řekl o jednom exotickém členovi jedné exotické kapely, že smrdí. Jeden blb dokonce zase řešil mou sexuální orientaci, do které je mu úplný hovno, i kdybych souložil třeba s motýlama. Nechápu, co to má společnýho s muzikou... ty jo?

3. Já taky ne… Já jsem byl po prvním poslechu hodně překvapený, ale dalšími pokusy jsem si postupně cestu k Démonovi našel. Byl to záměr – natočit hůře vstřebatelný materiál, nebo to prostě tak vyšlo?

Je to prosté. Vzhledem k tomu, že děláme muziku na texty, tak je jasné, že pokud autor dané muziky vychází z textu a jeho nálady a v kontextu vychází z celého příběhu, tak to vlastně musí působit „jakoby“ rozháraně. Ale sám v recenzi píšeš, že je opravdu nutné vzít do rukou booklet a procházet celým příběhem přímo v  textu. A navíc – nejsme přece žádní „hitmakeři“ abychom prvoplánovitě skládali milé a něžné věcičky lahodící uchu a nepředpokládající jakékoli zamyšlení.

4. Po delší době se Root prezentují jednoduchými a monotónními sypačkami, které jakoby vypadly z období Hell Symphony. Není to trochu staromilské?

Myslíš? Sypačka zase odpovídá duchu a feelingu textu... a my s klukama sypačky milujeme a myslím, že nejsme sami. Tak proč si občas nepřipomenout, že to máme rádi a že to pořád ještě umíme. Navíc kluci jsou excelentní muzikanti, tudíž nářezy ve stylu „old“ Root zahrát v této sestavě bylo šíleně lákavé. Myslím, že se to podařilo dokonale.

5. Úplnou novinkou je ženský zpěv, který dosud na žádné nahrávce Root neobjevil. Čí to byl nápad?

Nápad to byl můj a již od začátku jsem s tím počítal. Původně měl být ženský hlas ve skladbě „She“, ale potom se mi to jaksi rozleželo v hlavě a s přibývajícími skladbami od kluků mi bylo stále jasnější, že to bude „Strange Beauty of Fright“.

6. Proč padla volba zrovna na Zuzku z Dying Passion? Přemýšleli jste případně i o někom jiném – proběhlo něco na způsob výběrového řízení nebo bylo jasno hnedka?

Žádné výběrové řízení neproběhlo, protože ve volbě zpěvačky jsem neváhal ani vteřinu. Neznám u nás ani jednu dobrou metalově-rockovou zpěvačku. Možná někde nějaká je, ale já o ní nevím. Zuzku znám již mnoho let a její hlas zraje jako víno... v podstatě jsme se na tom se Zuzkou již dááááávno domluvili, akorát nebyla vhodná skladba, kde by se mohl plně rozvinout její úžasný vokál. A navíc její krása vedle mé šerednosti plně dokreslovala ponurost a náladu skladby.

7. Splnila Zuzka očekávání?

Splnila a dokonale. Navíc ve studiu je to již zkušená harcovnice, takže spolupráce byla perfektní. Stačilo ji jenom nastínit co zhruba potřebuji a bylo to tam. Myslím, že za půl hodiny měla hotovo a nebylo co řešit. Je fakt dobrá a před jejím hlasem se hluboce skláním.

8. Po dlouhé době se mi líbí titulní cover od Romana Kýbuse. Vládne s jeho prací v kapele spokojenost? Bude Roman v budoucnu pracovat i na dalších obalech?

S Romanem je to v pohodě. Stačí mi, abych mu nastínil námět, pošlu mu nějaký text a pak si zhruba dva, tři měsíce posíláme různé návrhy a kresby... já to Romanovi vracím s připomínkami, on to zase předělá... nebo sám vymyslí změnu v námětu. Někdy se divím, že má ty nervy se mnou diskutovat o každé maličkosti. Ale je to profík. Nevidíme důvod, proč jej měnit nebo hledat někoho jiného. Podívej se na jeho stránky a uvidíš, že umí vše. Od tužky přes perokresbu, akvarel až po airbrush.

9. Texty na DVI tvoří opět příběh. Už jsi napsal několik koncepčních alb, ať už pro Root, nebo pro Equirhodont. Nemáš třeba ambice rozvinout své příběhy do nějakého delšího literárního útvaru? Myslím, že minimálně na sbírku povídek už by to bylo…

Už rok a půl píšu svou první fantasy knížku s názvem „Kargeras – Příběh Zapomenutého Národa“. Ale nyní jsem dokončoval svou poslední knížku „Kniha Lží a Nenávisti“, takže jsem neměl čas se věnovat fantasy o Kargeras. Ale brzy na to zase vlítnu a posunu se o kus dál. Byl bych rád, kdyby knížka mohla vyjít i s druhým závěrečným dílem Kargeras, které již mám napsané a doufám, že s klukama to taky natočíme. Bavíme se o tom již pár let. Takže jak vidíš i tyto ambice mám...

10. Léta se hovoří o sáhodlouhém The Legend Nizostratio – dojde vůbec k realizaci tohoto materiálu?

No jo, to sám nevím, protože v současné době zase přemýšlím, jestli to raději natočit s Equirhodontem, protože o něm to z velké části pojednává... Problém je v tom, že v Legendě je tolik postav, že nemám ponětí jak to nazpívat, možná více zpěváků, co já vím a je to kolem šedesáti stran textu… fakt netušíme (zatím), co s tím podnikneme. Čas ukáže, ne?

11. Před pár dny jste odehráli koncert na asi největším tuzemském festivalu – Brutal Assaultu. Jak se vám tam před obrovskou návštěvou hrálo?

Hrálo se skvěle, jako vždy. Těch asi deset tisíc lidí bylo opravdu skvělých. Byl to zase jen další důkaz toho, že nás milují a vědí že my milujeme je. V podstatě si ale nepotřebujeme nic dokazovat, protože hlavním naším cílem je kvalitní muzika, o kterou se snažíme již dvacet let. Zaráží mne, že nikdo z recenzentů neslyší na koncertech obě skladby z nového alba. Dokonce jsem se kdesi dočetl, že z nové placky nehrajeme nic. I na Brutalu jsme hráli dvě – „They Are Silent“ a „Sonata of the Chosen Ones“ a přesto v recenzi píšete, že jsme hráli pouze jednu (sypu si popel na hlavu – moje chyba… - pozn. Johan). Přemýšlím, že si pořídíme nahatou babu jako v boxerském ringu, která bude nosit po jevišti názvy našich skladeb, nebo tak něco... hehehehe... No jo, ale to by zase byla recenze o jejích kozách, že? Jinak již nyní víme, že na příštím ročníku Brutal Assault hrát Root nebude, ale objeví se tam zcela určitě Equirhodont... takže...

12. Nesvazovala trochu nervozita ruce a nohy novému bicmenovi?

Myslím že ne, ale naučit se Evilovy šílený bubny není zase tak jednoduché, chce to čas. A Marek (Deadly) je koncert od koncertu lepší. Mimochodem, je to spolužák z konzervatoře bývalého bubeníka Equirhodont, Sixtyho, který nyní buší u Aleše Brichty.

13. Když už jsem to nakousl – můžeš mladého bubeníka trochu představit? Kde hrál dříve, jak se do Root dostal?

Marek „Deadly“ Fryčák - je mu 19 let, studuje bicí na brněnské konzervatoři, hrál v kapele Psychical Family, kde jsem jej také poprvé slyšel. Potom jsme s klukama byli na jeho drum-session v Hadivadle..., a bylo rozhodnuto. Původně jsem jej zlanařil do Equirhodont, ale pozdější vývoj situace jej přivedl do Root.

14. Evil odešel, zdá se, z ničeho nic. Už je možné odkrýt pozadí ukončení jeho činnosti v Root? Bude hrát někde jinde nebo muziku zabalil úplně?

Evil neodešel z ničeho nic. Už se to chystalo delší dobu, jen jsme potřebovali sehnat plnohodnotnou náhradu. Evil miluje hru na kytaru mnohem víc než hraní na bicí. Takže se s bicíma rozloučil. Zatím nebudu rozvíjet co chce nebo bude dělat, protože vše je v jednání a na konci toho všeho bude možná všechny čekat velké překvapení... hehehe...

15. Ještě krátký návrat k Brutalu – měl jsi možnost vidět vystoupení některé „velké“ kapely? Jestli ano – která na Tebe nejvíce zapůsobila?

Viděl jsem kousek setu Suffocation. Mám je rád, párkrát jsme spolu hráli na No Mercy Tour. Jinou kapelu jsem na Brutalu neviděl. Všechny, nebo skoro všechny, je znám, skoro se všema jsme již hráli. A jak jistě víš, moc metal neposlouchám. Spíš jsem tam pokecal se spoustou muzikantů a fanoušků o všem možným a zachlastali jsme... pak jsme museli jet pryč, protože kluci z kapely šli druhý den do práce.

16. Nedávno jste jeli evropské turné – s jakými ohlasy? Stálo to zato? „Udělali“ jste si v zahraničí „jméno“ nebo vás fanoušci znali?

V Německu nás znali celkem dobře, v Holandsku taky. Ale tak obrovský ohlas jaký byl v Paříži, v Londýně a v Dánsku, to jsme opravdu nečekali... byl to fakt mazec. Navázala se spousta kontaktů, v září valíme do Švédska, potom Norsko spojené opět se Švédskem a pak tři koncerty ve Finsku. Všechno to absolvujeme letadlem, takže už se těším, jak bude všem blbě a já se ožeru na palubě zadarmo...hehehe.

17. U Shindyho vyšlo v zimě DVD se spoustou raritního materiálu, ale v poněkud horší zvukové i obrazové kvalitě. Nebylo by od věci natočit něco „pořádně“ – máte to v plánu?

No vždyť to bylo „raritní“ DVD, jak bychom to mohli natočit znovu? Navíc tolik problémů kolem toho, co bylo... šílený, raději nevzpomínat. Pokud ještě něco takového, tak o tom raději nechci ani vědět.

18. Asi jsi mi úplně nerozuměl, já měl na mysli, jestli nechystáte úplně nové DVD s celým koncertem - je mi jasný, že hrabat se znovu v archívech asi nemá cenu.

Zatim nic takoveho nechystáme... protože misto toho chceme natočit ještě jeden klip. Jeden je již ke skladbě Sonata of the Chosen Ones a druhý chceme dělat ke skladbě Immortals... to je asi tak vše.

19. Když už jsme nakousli budoucnost – co Equirhodont? Kdypak bude další pokračování?

S Ashokem už připravujeme nějaký materiál na třetí pokračování.. ale teď zase musíme shánět bubeníka do Equirhodont, protože Deadly skončil u Root. No pořádnej propletenec je to. Takže bubeníci, kteří by měli zájem nabušit třetího Equirhodonta, HLASTE SE!!

20. A to je pro tentokrát vše – máš-li něco na jazyku, prostor virtuálního papíru je téměř neomezený…

Yea... tak na jazyku bych toho měl hodně, ale hlavně bych chtěl všem připomenout, že to všechno je jenom velká show pro pobavení jak lidí tak muzikantů a nikoli bitevní pole na kterém se střílí a kdo chcípne prohrává… A jak říká velký Kerry King – kdo to začne moc žrát a brát to příliš vážně, měl by jít od válu. Je to fakt jenom rock´n´roll... okay bejbulata?

Všem fanouškům přeji krásnej zbytek prázdnin a spoustu dobré muziky... mějte se.

Každopádně díky za Tvůj čas a ať to Root šlape…

Také dík a ať Fobia šlape jako dosud... Čtu vás fakt rád, držte se a STAY  PROUD!

Za celou kapelu Root se loučí

Big Boss


Zveřejněno: 22. 08. 2007
Přečteno:
3608 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář