Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

Máme tady sobotní ráno, poslední den festu začíná. V kempu se celou noc pohybovaly stovky postav v různém stavu, dnes ráno bylo město také plné černooděnců.

Ulice jsou totálně napraskaný autama, stany kromě kempu stojí i na různých paloukách, mezi stromama a dokonce na náměstí. Odhady hovoří zhruba o 12 000 návštěvníků. Jejich hladové žaludky mají na výběr z hodně pestré nabídky, kromě klasických klobás či steaků nabízí místní občerstvovací stanice další desítky pokrmů, od pizzy, hranolek, nudlí přes bramboráky po koblihy a další spousty pokrmů, např i mexická kuchyně. Fronty byly zatím v pohodě, čekání v řádech pár minut. Výčepů piva je také několik, kromě areálu i v kempu či na přístupové cestě. Někde se čeká déle, ale kdo trošku zapřemýšlí, zamíří na periférii a prakticky bez čekání bere pivo a navíc je obdařen úsměvem dvou rusovlásek. (Johan) Musím přitakat a poznamenat, že co se týče některých služeb, tak se letošní Brutal vylepšil. Ať už je to pestrý výběr občerstvení, tak i například pravidelně čistěné WC a hlavně noční úklid areálu, takže se už návštěvníci nebrodí odpadky, jako např. vloni. Možná jen kapacita kempu je malá a stany stojí i mimo vyznačený prostor. Pokud se bude příští Brutal konat také v Josefově, chtělo by to kemp rozšířit. Zde je ještě nutno poznamenat, že co se týče hygieny, tak se BA stále potýká s nedostatkem korýtek s tekoucí vodou, obzvlášť jejich absenci v kempu beru jako velkou chybu. (Márty)

Úvodní výkop dne obstarali M.A.C. OF MAD se svým cyber metalem. Navzdory brzké ranní hodině se pod pódiem shromáždila početná skupinka zvědavců, které však následující výkon kapely příliš nepotěšil. Koncert srážel špatný crustový zvuk, který ale nezastíral málo nápadité kompozice. Co chybělo metalové části, částečně kompenzovaly hojné robotické samplíky a mluvené vsuvky. Přesto výsledný dojem nebyl dvakrát valný. (Marquise)

Zlepšení nálady přinesla nastupující generace francouzského brutal deathu z GORYPTIC. Osu vystoupení tvořil poslední materiál z debutu "From Blast To Collapse". I s jednou kytarou se snaživým Francouzům podařilo v riffech vykouzlit mnohé a odměnou jim byl solidní kotlík a zájem. Kapela složená z velmi mladých hudebníků působila uvolněně a osobně mi jen potvrdili dojem o rychle se rozvíjející kapele. Prostě v pohodě gig... (Marquise)

Komu až doteď scházela pořádná dávka odlehčení a švandy, dočkal se hned při následujícím setu. Pozitivně naladěné publikum se rychle naladilo na recesistickou vlnu EXCREMENTORY GRINDFUCKERS. Tihle vykutálení kořeni z Německa, kterým není nic svaté zaplnili, svůj set kvalitními grindovými odrhovačkami nakříženými s popíkem a parodií na vlastní národní folklór. Těžko popisovat - každopádně tak vysmátý BA jsem naposledy viděl snad jen při loňském vystoupení Carnival In Coal (tohle mi ale přišlo ještě o krapet BESSER...). (Marquise) Jasná věc. Další velmi kvalitní budíček na sobotní ráno. Má bránice nezůstala v klidu a cover 2unlimited s notoricky známým popěvkem "no no..no no no no..." transformovaný do "nein nein..nein nein nein nein" mě bude strašit v hlavě ještě hodně dlouho. Doporučuji! (Corbow)

SEAR BLISS byli vítaným zpestřením pro příznivce black metalu. Staré dobré Norsko, kterému pomohlo čisté a výšky podporující nazvučení doplnila specialitka Sear Bliss - pozoun objevující se vždy ve vhodnou chvíli. Sear Bliss se poslouchali dobře, ovšem nebýt pozounu byli by Sear Bliss jednou z těch mnoha kapel, které umí atmoblack kvalitně interpretovat, ale jinak stín severských vzorů nijak nepřekonávají. (Marquise)

Na letošním Brutalu je přefrantíkováno. Reklamní popisek k TREPALIUM sliboval vskutku nevšední muziku ("death metalové postupy narušované propískanými kytarovými přechody, masivní riffy burácející silou parního stroje, extrarychlé klepačky, nečekané změny temp a hlavně evidentní jazzové vlivy, zejména v sólových pasážích"), ale podle mě se slibovaný zázrak nekonal. T. mi přišli dostatečně agresivní a hutní, nicméně tohle už tu bylo hodněkrát. Další THE DESTINY PROGRAM z Německa slibovali hard core, nicméně mi připadlo, že brázdili spíš metal core vody hlavně s obsazením čistého zpěvu. Nebylo to špatné, ale něco tomu chybělo. (Márty) Mě se tedy Trepalium líbili velmi! Jazzové vlivy dohromady s hc, ale i death metalem byly namíchány ve skvělou směsku a tak se mohl posluchač dočkat v jedné skladbě vlivů jak Textures, tak třeba Necrophagist. Trochu mi neseděl přeřvaný zvuk, ale jinak to bylo geniální. (Dharm)

Švédové GADGET se v rámci koncíku soustředili na maximální smršť a po téhle stránce set neměl chybu. Kvartet hrál ďábelsky rychle a stopáž jednotlivých válů tomu odpovídala. Trochu však zlobil zvuk, takže vystoupení bylo zbytečně bordeloidní, což však přítomnným grinderům zas tolik nevadilo. Na setu se mi obzvlášť líbil pekelný výkon Emila Englunda za mikrofonem. (Marquise)

Francouzská DAGOBA musela loňské vystoupení na Brutalu odříci, letos už pánové dorazili v plné parádě. Energický metal, dejme tomu moderní thrash se zajímavě nasamplovanými zvuky měl naživo jedinou chybku - čistý melodický zpěv byl pouštěn z playbacku. Tento fakt působí na pohled trochu divně - slyšíte parádní zpěv, ale nikdo na pódiu notvírá pusu. Jinak ale velice podařené vystoupení, skvělý bubeník, výborně sehraná kapela a také zvukař byl pánům velmi nakloněn. Atmosférické pasáže se střídaly s nářeznickými a publikum odměnilo kapelu vřelým přijetím. (Johan) Pro mě velmi příjemné překvapení, pro Gora jedna z přeceněných kapel festu. (Márty)

Zajímavým překvapením pro mě byla SAYYADINA (Švédsko). Výkon řádně nabuzené formace vedené vokalistou a kytaristou O. Wikstenem byla další grindová jízda, při které to z kapely jen teklo. Oveho ďábelská hra na kytaru a až fanatický elán byly jedním z hlavních taháků jejich vystoupení. Rychlost, tvrdost, přímočarost - to jsou hlavní akvizice hudby Sayyadiny. A že se takhle snaží hrát všechny grindovky? Poslechněte si zběsilce ze Sayyadiny a možná změníte názor... (Marquise)

Na Švédy BY NIGHT jsem se velmi těšil a na úvod hned musím říct, že mě nezklamali. Jejich aktuální deska A New Shape Of Desperation mi doma i v autě pravidelně hraje, takže není co řešit. Neo thrash, jak se o By Night píše a stejně tak i přirovnání k The Haunted beru jako zavádějící, řekl bych že nosný pilíř kapely je metal core. Kapela staví na melodických vybrnkávačkách a hodně řízných sekaných kytarách, při kterých kotel jednou skákal a podruhé, když se zrychlilo, tak moshoval. Vůbec ohlas na BN byl velmi vřelý a především velký. Super set složený převážně z aktuální desky. Pro mě zatím nej kapela dneška. (Márty)

INHUME z Holandska měli být pěkně silné kafe a nutno říci, že skutečnost za propagací příliš nezaostávala. Od začátku se hrál hodně extrémní deathgrind, kde rychlost a surovost jsou hlavními ingrediencemi. Díky dobrému zvuku navíc lépe vynikaly detaily v grindových nátěrech a bubeníkovy klepačky se střídaly jedna za druhou. Mohutnost a účinek vokálů podporoval tradiční zpěv v dvojhlasu (Dorus a Joost), takže výsledkem byl velmi dobře odsýpající grind s ingrediencemi smrtícího kovu. Výrazně extrémní, nemilosrdné vystoupení našlo odezvu od publika, které si na tenhle grindový bugr zapařilo s chutí. (Marquise)

CATARACT byli první kapelou, která mě pořádně probrala a nakopla. Už když jsem je viděl poprvé před několika lety na Fit of rage, stáli za to. A tento koncík nebyl o nic horší. Moderní metalový mix thrashe a deathu s hard corem, kde bylo slyšet značné ovlivnění Slayer. Naposlouchané mám pouze album With triumph comes loss (Skies grow black neměla chybu!), ale je nejvyšší čas poohlédnout se po novince Kingdom. Cataract byli odpálenou energickou bombou, která vybuchla v pravý čas. (Goro) Naprostý souhlas s Gorem (až na to, že dnešní první nakopávači byli Goryptic). Velmi energické, dobře se posluchající vystoupení s kvalitním zvukem a velmi solidní fanouškovskou základnou. (Dharm)

Z dalších francouzů HACRIDE mám dost rozporuplné pocity. Slyšel jsem je poprvé a prazvláštní zvuk kytary  mě zpočátku spíše odpuzoval. Po několika songách mě však zaujaly dost originální postupy a celkové vyznění jejich skladeb. Stylově se zřejmě řadí do thrash metalu, ovšem tato škatulka je pro ně zatraceně těsná. Dost progresivní nápady a postupy mi však nepřipadaly vždy úplně na místě. Shnruto, podtrženo, dost originální kapela s dobrými nápady, ale měli by zapracovat na vyrovnanosti skladeb. Toto píši po prvním poslechu, takže po dalším to třeba také uvidím jinak. (Dharm)

DIE APOCALYPTISCHEN REITER - fucking heavy metal ruleeeeezzzz!! Odlehčení po všech těch mlýncích, smrťácích a černokněžníkách. Super vystoupení ve svižném tempu, které jako by nabilo unavené fans energií na další smrtící jízdu. Ze začátku to sice vypadalo na docela propadák, ale pak šla úroveň skokově nahoru. Lidi se bavili a dokonce jich pár mělo tu čest osobně. Sličná dívčina skončila po taneční vsuvce v kleci a dva "námořnící" na zemi pod pódiem. Právě oni měli v poslední písni "doplout" na gumových člunech po lidech až ke zvukaři. Nedopluli nikam, vyklopili se záhy po skoku do lidí.:)) Dobrá show, někdy až snad schválně klišovitá....ale i tak, super! (Corbow) Tak tohle může vzniknout opravdu jen v Německu... (Goro)

ZYKLON - Očekávajíce smršť známou s poslední desky jsem byl po doznění prvních dvou skladeb trochu zklamán. Zvukař totiž pravděpodobně usnul někde pod pultem a slité zvuky basy a bicích mě odradily od dalšího poslechu. Nakonec jsem přeci jen ještě chvíli vydržel a vyplatilo se, zvukař se probudil, zvuk upravil a  mohli jsme se konečně věnovat parádní směsi svižného blacku a deathu. Vzhledem k tomu, že je mám vcelku rád, mohu říct jediné: "nepřekvapili, ale rozhodně potěšili". (Forek) Nedostižné Emperor už asi neuvidím, tudíž Zyklon byla více než příjemná náplast na tuto bolístku. Vidět v akci Samotha (charisma z něj přímo čiší!) a Tryma je prvotřídní zážitek. Hrálo se z World ov worms, Aeon, i z Disintegrate. Sice jsem v koutku mysli doufal, že by by mohlo dojít i na nějakou věc od "Císaře", ale bylo mi jasné, že toto přání zůstane nevyslyšeno. Nicméně tvorba Zyklon je natolik výživná, že nebylo problémem se s tím smířit. Death s příměsí blacku zabíjel. Pokud jsem včera psal, že Švédsko vládne, dnes přebírá vůdcovské otěže Norsko. Zyklon zametli Brutal Assault a v očekávání jsou Keep of Kalessin, Satyricon a hlavně Madder Mortem. Staří pardálové prostě zase jednou ukázali omladině, kudy vede cesta. Zyklon rulezzzzz! (Goro) Naprostý souhlas s Gorem, Zyklon neměli chybu. Dokonalá byla úvodní z Aeon - Psyklon Aeon. (Dharm)

KEEP OF KALESSIN sleduji již delší dobu a dnes jsem viděl podruhé. Poslední album Armada řadím mezi nejlepší black metalová alba vůbec a vystoupení na BA07 mě ani v nejmenším nezklamalo. Vynikající, šťavnaté vystoupení, kde nebylo hluché místo, nechytlo pouze mě. Na podvečerní hodiny měli Norové velmi silnou posluchačskou podporu a není se čemu divit. Vynikající výkony bubeníka, nápadité kytary, perfektní pódiová show a hlavně dokonalé nápady, to jsou Keep Of Kalessin. Mě nejvíc dostala Crown Of Kings, právě z posledního alba. Když pak navíc začal bubeník Vyl v sypačkách používat prokopy, byl jsem totálně unešen. Na black metalové scéně, která mi připadá čím dál slabší, jsou KOK zářící hvězdou a nedivím se Satyrovi, že si bere jako koncertního kytaristu Satyricon právě lídra KOK, Obsidiana C. (Dharm) Nechci, aby to vypadalo, že si s Dharmem lezeme tam, kam slunce nesvítí, ale jak on souhlasil se mnou, já musím souhlasit s ním. V Abatonu k dokonalému zážitku chyběl dokonalý zvuk, ale zde nic nebránilo dosažení naprosté spokojenosti. (Goro)

Na moderní pojetí thrash metalu v podání CARNAL FORGE jsem byl zvědava a n utno říct i zklamán. Nebylo to až tak moderní a hlavně chyběl tomu řádný tah na bránu. Tahle kapela mohla hrát klidně odpoledne a nechat tak prostor lepším spolkům. Nuda. (Márty)

IMMOLATION od prvních tónů dokazovali, že do starého železa ještě zdaleka nepatří. Tito sympatičtí Američané předvedli tak neskutečnou jízdu, že se jim na letošním BA málokterá kapela vyrovná/la. Publikum, které se rozrostlo téměř do velikosti včerejší návštěvy Soulfly nezůstavalo chladné, takže kapela měla výborné prostředí pro dokonalou řežbu. Immolation opět vyškolili mladší kolegy a řádně jim natrhli prd... (Dharm)

Nory MADDER MORTEM jsem očekával s velkou netrpělivostí a nebyl jsem zklamán. Především na zpěvačku Agnete jsem nestačil kulit oči, co při svých proporcích na pódiu vyváděla. Ovšem MM jsou kapela především o krásně temné, progresivní a neuvěřitelně emotivní hudbě. Z mého milovaného All Flesh Is Grass zahráli mimo jiné kompozici Breaker Of Words a tak, až na hlasové nedostatky Agnete, nemám výtek! (Dharm) Madder Mortem splnili i mé očekávání. Pár drobných připomínek bych měl, ale ty jsou natolik zanedbatelné, že nestojí za zmínku. Perfektně seskládaný playlist, protože se dostalo na všechna alba. Z All flesh is grass došlo na Breaker of words, z druhého alba Deadlands na Necropol Lit (geniálnííí!!!) a Rust clensing, z posledního alba Disiderata pak úvodní My name is silence (škoda toho zvuku...), nebo třeba M for malice. Kolem sebe slyším hodně rozporuplné názory, ale já byl spokojen. Nebudu zapírat, že když jsem viděl Madder Mortem poprvé na tour s Opeth v Německu, byla konstalace hvězd příznivější, ale i tentokráte mi jejich metalový mix dostal. A měl jsem opravdu radost z toho, jaké odezvy se jim dostalo. Jejich spokojenost z ní byla evidentní. (Goro) Namlsán kolegou Gorem jsem vyrazil shlédnout "nejlepší" kapelu festivalu. Vydržel jsem pouze pár vteřin. Zpěvačka neměla svůj den a jednoznačně aspiruje na nejfalešnějšího frontmana festivalu. Mimo byla snad všude. Velké, opravdu velké zklamání..(Corbow) Procházivší okolo jsem zaslechl falešné zpěvy této jinak velmi sympatické dámy a musel jsem konstatovat, že jinak skvělé riffy kytaristy byly zatraceny v ne uplně uspokojujícím zpěvu. Škoda, jinak hudba byla zvládnuta perfektně. (forek)

To VADER byli jinčí kafe. Naposledy jsem s pány měl tu čest před 2 roky. Od té doby mě poněkud opustili...ale teď vím, že jen pro to, aby se o to s větší slávou vrátili. Super zvuk, který zabíjel a precizní souhra se valila skrz PA a nechávala ve mě pocit naprosté blaženosti. Pecka Carnal a pak už jen odchod do "valhaly". Pánové, smekám! (Corbow) VADER mě uchvátili už v prvních tónech a okamžitě mě vytrhli z jemné melancholie. Neuvěřitelný tah na bránu, dravost a útočnost. Prostě pánové z ortodoxní křesťanský zemé přijeli a předvedli jak se hreje pravej pekelnej metal! Zatím to nejlepší co jsem na festu viděl. (Ifa) Byl to super mazec! (Dharm)

SATYRICON mi připravili skvělý zážitek. Krásný vrchol celého Brutalu. (Johan) Mohl bych psát mnohé. Ale nebudu. Nejlepší kapela festu. Ne nadarmo se říká, to nejlepší na konec... Jsem totálně unešen!!! Už jsem viděl hodně koncíků, ale tohle... (Goro) Satyricon by najisto přesvědčili i největšího skeptika. Úžasné vystoupení, především Mother North na závěr. Ovšem to úplně nejlepší mělo teprve přijít..(Dharm)

A také přišlo! DYING FETUS jednoznačně převálcovali (Cynic prominou) všechny ostatní kapely. Očekával jsem hodně, ale dostalo se mi naprosto geniální brutální jízdy, technicky dokonalé a zvukově bezchybné! Dying Fetus zahráli všechny podstatné věci, mimo jiné Praise The Lord (Opium Of The Masses) z Destrying The Opposition, klipovku Kill Your Mother, Rape Your Dog a titulní věc z Killing On Adrenaline. Nezapomnělo se ani na poslední alba Stop At Nothing a War Of Attrition. Zde souhlasím s Gorem, že to nejlepší na konec, jen změním kapelu na božské amíky DYING FETUS!!! (Dharm)

Předposlední kapelou byli zmrtvýchvstalí thrasheři ONSLAUGHT, na které ještě čekala velmi početný zástup vytrvalců. Oldšůlový thrash jak víno s do výšek posazeným vokálem byl zpočátku pro fanoušky těžkým soustem, ale sympatická a zdravě našláplá kapela s přímočarým  nářezem nakonec strhla publikum na svou stranu a posluchačům servírovala mix naplněný snahou o fůzi dnešního neothrashe a jeho podoby ve zlatých osmdesátých letech. Retro ovšem v projevu silně převažovalo. Přesto, jak vidím to nadšení, řekl bych, že na první koncert v ČR budou na Britové rádi vzpomínat... (Marquise)

Jedním z velkých překvapení posledního dne se stali další zástupci norské scény - RED HARVEST, kterým set vyšel nad očekávání. Navzdory brzké ranní hodině se koncert těšil silné pozornosti a podpoře přítomných lidiček, ke kterým zanedlouho přibyli další zvědaví fandové moderního metalu. V případě těchto Norů se navíc nejednalo o žádný black, ale o velmi svojský industrial s drtivými pasážemi, zkázonosnou a mohutnou hlukovou stěnou a brutálním podáním mohutného frontmana (Ofu Kahn). Procítěný a nesmlouvavý výkon posledně jmenovaného ostatně patřil k ozdobám celého vystoupení. Po dvou přídavcích, které si  početné a nadšené obecenstvo vyžádalo, odcházím i já sice s bolavým krkem, ale jinak velmi spokojen. (Marquise)

Nejlepší kapela festu...

  • Márty: Dismember, Suffocation, Dark Tranquility, Mnemic, The Black Dahlia Murder, Pain, By Night, Dagoba, Vader
  • Corbow: Cynic, Vader, Excrementory Grindfuckers, Die Apokalyptischen Reiter, Dismember, Outburst
  • Manafob: Vader, Pain, Dismember, Pigsty, Obtest, By Night, Madder Mortem, Excrementory Grindfuckers, Dying Fetus
  • Hanka: Pain, Dismember, Dark Tranquility, Die Apokalyptischen Reiter, Excrementory Grindfuckers
  • Goro:  Satyricon (!!!), Saturnus, Dark Tranquillity (!!!), Cynic, Katatonia, Enslaved, Zyklon, Madder Mortem, Dismember, Keep of Kalessin
  • Marquise: Enslaved, Satyricon, Vader, Suffocation, Dismember, Red Harvest
  • Johan: Saturnus, Dark Tranquillity, SSOGE, Le Scrawl, Katatonia, Enslaved, Satyricon 
  • Ifa:Vader,Dismember, Dark Tanquillity, Katatonia, SSOGE, Heamorrhage, Misanthrope, Die Apokalyptischen Reiter.
  • Dharm: Dying Fetus, Cynic, Vader, Suffocation, Zyklon, Keep Of Kalessin, Immolation, Pain, Dismember
  • Forek: Dying Fetus, Excrementory Gridfuckers, Zyklon, Rubufaso Mukufo, Opitz, Belphegor

Zveřejněno: 11. 08. 2007
Přečteno:
3280 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 08. 2007 17:44 napsal/a Dans
GOOD
Cus lidi tak se vam u nas v Josefove libilo??a bude to i pristi rok??
18. 08. 2007 13:18 napsal/a Johan
pro Herdrona...
Kamaráde od Tebe tyhle rady sedí. Já jsem taky zvědavej co vyplodíš, protože kromě tý flašky, cos nepustil z ruky, jsi neopustil stánek, hehe...
18. 08. 2007 10:18 napsal/a Ifa
To herdron
ty vole, co to tady píšeš. Jako by jsi nevěděl, že jsme abstinenti. Jo a jsem zvědavej, co vyplodíš ty, když jsi nepustil láhev vína z ruky :).
18. 08. 2007 01:17 napsal/a Herdron
Dobrá rada
Kurva chlapi, už jsem vám to říkal tolikrát a měli jste to i v té brožuře - nechlastejte u toho tolik a pak si budete víc pamatovat.
16. 08. 2007 15:33 napsal/a Sali
Fotecky.:)
Hanicko moc pekne fotecky. Hlavne momentky s Martym.:))