Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Čtvrteční after párty v našem stánku se vydařila na 110%. Nemá smysl rozvádět detaily, nechci úmyslně špinit jména osob zavedených v cz ug... :-) pokračujeme v online reportu...

Páteční část festu zahájila grindová squadra OPITZ z Mostu. Stěžejní část setu tvořil matroš z aktuálního splítka s Rubufaso Mukufo. Palby jako 7killa, Kaufland, Zabředněte v letargii, Ghettošrot či Freedom Bringer přilákaly hned po ránu pod pódium hodně solidní skupinu fans a Opitz s Puťasovým elánem a jak o život makajícím Ubinou udělali docela dobrý dojem, byť se ani jim nevyhly menší problémy s technikou. (Marquise)

OUTBURST byli pro mě ten pravej budíček. Jejich energetické vystoupení mělo patřičné koule a byla i tak trochu škoda, že se jim dostalo tohoto hracího času. Nicméně zpěvákovi to převažně v čistých polohách dost ujíždělo a pro solidně riffující kapelu to bylo dost těžké závaží. Thrashující nářez mě párkrát vrátil zpět do zlatých dob Testamentu...a kolega Markýz blekotal něco o Exodusu:)))  i když toto přirovnání není zrovna to pravé ořechové, jelikož v hudbě Outburstu byl zastoupen ve velké míře i death metal. (Corbow) Ufff, opravdu co člověk to názor, Outburst pro mě zněli spíš jako zrychlená Metallica... (Márty)

Vesmírná prasátka z PIGSTY své příznivce nezklamala a Topi během rychle ubíhající show zprznil kdeco - od prasečího fotbalu, přes aktuální "Living Dead Stars", oblíbené předělávky nevyjímaje (Manowar). Nebýt těchto srandiček a Topiho vpravdě prasečího ryku, Pigsty by se v ostatní grindové konkurenci nejspíš ztratili - takhle to ale zabralo spolehlivě a dav přihlížejících fans při jejich vystoupení se povážlivě rozrostl. (Marquise)

ADOR DORATH se tentokrát předvedli v úplně jiném světle, než nedávno na BFF. S Lenkou je to prostě jiná jízda, navíc měli AD parádní zvuk. Asi největší úspěch sklidila Adon Nin Edeleth Ador Dorath, ale i River nebo Mountain potěšily početný dav pod Bé pódiem. Lenka byla evidentně dobře naladěna, nešetřila úsměvy, Ivoš ta taky pořádně rozjel a Adoristé si u mě napravili nedávno lehce pošramocenou reputaci. I nový song, jehož název jsem promptně zapomněl, slibuje zajímavé zítřky. (Johan) Souhlasím s Johanem, AD se vrací na své místo na scéně, takhle dobré vystoupení jsem od nich ani nečekal a o to více jsem byl překvapen. skladba playlistu mě trochu zaskočila, ale na druhou stranu je dobře, že posluchač nedostává stále to samé. (Dharm)

LE SCRAWL jsem vůbec neznal, plánoval jsem pauzu, ale když ke mně dorazily první tóny, musel jsem rychle hodit zpátečku a vrátit se na plac řádně prohřívaný sluncem. Avatgarda, ve které se prakticky rezignuje na tradiční písničkovou formu mě okamžitě dostala. Že je směska metalu, jazzu a ska s growlem šílená? Že metalisti mají mít dlouhý vlasy a černý hadry? Le Scrawl staví všechno zajeté na hlavu, míchají zdánlivě neslučitelné, vypadají ze dvou pětin jak Laura a její tygři (saxofon samozřejmě! nechybí), bubeník má na hlavě placatou čepici... prostě extrém po všech směrech. Pro mě nečekané překvapení, velmi, velmi příjemné. (Johan)

Litevci OBTEST navázali na předchozí dobrý dojem a svým "heavy-folk-blackem" dále zpestřili festivalovou sestavu. Vystoupení mělo švih a energii, přičemž v muzice se pěkně kloubily heavíkové postupy s old school blackovou řezavostí. Samozřejmě nechyběly dobové národní kostýmy ani charakteristické folkové melodie. Jedinou vadou na kráse byla místní nevyrovnanost vokálů, kterou ovšem přítomní Litevci a ostatní zvědaví návštěvníci kapele velkoryse odpustili. Zatraceně svěží a hudebně šťavnatý set... (Marquise) Mě se Obtest vůbec nelíbili a jejich trapný pagan black, jestli je možné to tak nazvat, je spíše klišovité trápení divákových sluchovodů. Popravdě nechápu, jak se to může někomu líbit. (Dharm) No mě Obtest vůbec neurazili, spíše naopak. Zachytil jsem známé songy z Auka Seniems Dievams i Iš Kartos I Karta, fanoušci pod pódiem mávali litevskými vlajkami a atmosféra byla taková nějaká rodinná. (Johan)

Grindeři UPRISE udělali oproti minulému létu pokrok a jejich set už nebyl tou neřízenou smrští jako posledně a i přes Puttiho řádění už bylo slyšet v hudbě i více vyzrálosti. Ale jinak jsou Uprise pořád tou nekomplikovanou pařbou, na kterou si dobrá půlka přihlížejících s chutí zaskotačila. Z mé strany spokojenost. (Marquise)

SHE SAID DESTROY z Norska mě moc nenadchli pomalým a unylým HC kříženým s metal core a špetkou něčeho dalšího neidentifikovatelného. Nuda... (Márty) Ani dole se muzika moc neujala a hlavní problém vidím v bezhlavých skladbách, kterým scházejí nápady. (Marquise)

Na DEPRESY jsem se těšil i vzhledem k tomu, že se mělo hrát z připravované nové desky. Přesně tak se stalo a já jsem víc jak polovinu songů neznal. Kapela hrála s chutí, což bylo i dost poznat na projevu. Na závěr padnul jeden starší kousek při kterém značně ožil kotel před pódiem, nicméně volání o přídavek zůstalo nevyslyšeno, smůla. Prostě lepší než Hypocrisy... (Márty)

DESPISE jsou koncertní klasika a po dvou letech se opět ukázali na Brutal Assaultu se svým brutal death metalem. Jejich fošna Fragments of reprisal je konečně nějaký pátek na světě a vcelku pochopitelně se z ní hrálo. Vystoupení bylo obohaceno o několik hostů. Ve Spiral of paranoia si zahostoval pan vydavatel  z Lacerated Enemy Records a rovněž hrdlo Godless Truth Zdeňa. V Enshrouded in misconception pak Fred ze Smashed Face, jehož hlas nebyl, čertužel, pod pódiem příliš slyšet. Druhá jmenovaná skladba, ve které, stejně jako na albu, zazněly klávesy, je prostě pecka. Ale ta největší hymna je Self - analysis overdose. Ty kytary... Zase mě dostaly. Paráda. (Goro)

Angličané GOREROTTED jsou další z kapel, které mají naprosto  jasno v tom co chtějí hrát a z jejich neuvěřitelně přesvědčivého vystoupení to bylo jasně znát. Perfektní grindcorová show, strojově přesná a nástrojově bezchybná. Poslední album A New Dawn For The Dead je dokonalý nářez a nejen z tohoto alba kapela čerpala při svém vystoupení. Skutečně masakr! (Dharm)

MISANTHROPE mě trošíčku zklamali ještě dříve, než začali hrát. Nenašel jsem totiž na pódiu klávesy, které mají v jejich hudbě zásadní postavení. A tak mé zlé tušení, že si kapela vypomůže playbackem, se stalo realitou. Nicméně hned jak se chlapi opřeli do strun, vše bylo jinak. MISANTHROPE nás provedli řadou záživných melodií a ostrých sól. Jejich styl by se dal definovat jako melodický death metal, ovšem potěšily mě občasné thrashové šlapačky a další výlety do jiných metalových odnoží. Pro mě měla kapela rozhodně logiku a řada fans jí také podpořila. V závěru jsem trochu nepochopil, proč zpěvák otevřel láhev šampaňského a poté, co půlku vystříkal do hlediště, si zbytek vylil na hlavu. Ale to už je jeho věc, proti muzice jako takové nemám nic. (IFA)

Z E-FORCE mám trochu polovičatý dojem. Tahle zajímavá parta pod taktovkou Erica Forresta předvedla extrémní a strojově přesné riffování, v kterém díky průzračnému zvuku vynikaly hutné výjezdy. Na druhou stranu kompozice byly na thrash zbytečně natahované a ke konci už mi mnohé figury zněly vyloženě stereotypně - snad i díky jednoduchým bicím. Sólíčka a riffy však co do rychlosti, zkušenosti podání a tvrdosti vryly do paměti. (Marquise) Mladý kytarista s bílou Ibanezou byl naprosto famózní, ještě teď mám sklaplou čelist. (Dharm)

Následující dvě kapely by šlo popsat pouze dvěmi slovy - naprosto geniální! MNEMIC předvedli svou moderní polohu metalu, kde se mísí metal core, thrash a další vlivy. Super zvuk a hlavně jsem vůbec nečekal, že zpěvák Guillaume Bideau předvede naživo přesně to co je na poslední desce "Passenger". Kapela byla právem odměněna vroucím kotlem! (Márty)

THE BLACK DAHLIA MURDER a mé srdce opět plesá. Ultra rychlá death metalová jízda se značnými vlivy thrashe a moderního metalu a opět neskutečný kotel pod pódiem. US death metal křížený se švédským, to je přesně muzika TBDM. Super! (Márty)

Tak už víme svoje, prostě CYNIC svou úlohu splnili stoprocentně. Nebudu tady rozebírat technické nedostatky ohledně zvuku, Cynic prostě zahráli a zvítězili. Jejich náročné kompozice s povděkem kvitovalo několik stovek lidí a jejich set nenudil, škoda jen, že nedošlo na Playlistu avízovanou coververzi Mahavishnu Orchestra. Pro mě vrchol celého festu!!! (vjacki) PS, stále žasnu... Nevidím důvod psát sáhodlouhé chvalozpěvy. Stačí napsat pouze následující: přijeli Cynic a odehráli svoje vystoupení. Tím je řečeno vše. Geniální!!! (Goro) Nejlepší z nejlepších. To stačí. (Corbow)

Prijazd Gorgoroth: Kým sa vymenia kapely na jednotlivých pódiach, drobné "perličky z natáčení". Cesta členov kapely Gorgoroth začala obvyklými peripetiami pri bezpečnostnej kontrole na letisku. Tentokrát sa nezdáli nábojnicové opasky Kinga (alias King Ov Hell). Bezpečnostná kontrola ich zadržala ale sĺubila poslať ešte tým istým lietadlom. Pri vyzdvihovaní batožiny však neboli. Takže Kinga možná uvidíme "hore bez".

Cestou do Jaroměře pri zrúcanine akýhosi hradu, si Infernus (hlavná gitara) spomenul na Popolušku, ktorú vysielajú aj v Nórsku každoročne na Vianoce. Áno, jedná sa o našu Popolušku s Libušou Šafránkovou. Dostali sme sa aj na Mrázika, ktorého nepoznajú ale popri tom sa Infernus zaujímal o Babu Yagu (takto sa to v Norštine skutočne píše, lebo Baba Yaga je norská mytologická postava). Chvíľu sme si vyjasňovali či sa jedná o Babu Yagu, čo mala domček na stračej nožke, ale Infernus myslel: "No, Baba Yaga which had the house from the cakes". Takže na Babu Yagu z perníkovej chalúpky! Nuž, aj blackmetalové hviezdy sledujú rozprávky = pohádky.

Inak, nálada v Gorgoroth je ďaleko lepšia než po ich prvom vystúpení po 1,5 ročnej pauze - ktoré sa uskutočnilo v Tornberg v Norsku 20. júla (července). Za bicie usadne mladý 20-ročný bubeník zo Slovinska - Daniel - v ktorom Gorgoroth vidí veľkú nádej do budúcna. Za doprovodnou gitarou sa objaví Teloch - ktorého sme mali možnosť vidieť v Prahe v Black Pes pri vystúpení Gorgoroth v r. 2004. Teloch je aktuálnym členom 1349.

Pri vstupe do Jaroměře sme na uliciach zahliadli fanúška s tričkom Gorgoroth. Infernus vystrúhal grimasu, a podotkol : "Hm, dobré tričko Gorgoroth. Také som ešte v živote nevidel!" (Kapela je veľmi citlivá na ich vlastné merchandise). A pokračoval: "Vieš si predstaviť že som videl už aj Gorgoroth v spojení s drakmi? A v San Salvador - v strednej Amerike vyrobili tričká s obrátenými krížmi (čitejte kresťanskými) - aby sa ich predalo viac!" Vraj tam stačilo už len dopísať "Jesus loves you and Gorgoroth too".

Obvyklý zákaz fotenia pri vystúpeniach Gorgoroth nebolo možné zaistiť, pretože to nie je ich vlastné tour. Preto, fanúškovia : FoTŤE, FoŤTE! Je to jedinečná príležitosť! (Tatiana)

MALEVOLENT CREATION patří k mým nejoblíbenějším kapelám a popravdě mě dnes zklamali. Není to ovšem chyba kapely, ale jejich vlastního zvukaře. Nevím na jakém zvuku jsou s kapelou domluveni, ale jestli na tom co byl dnes, tak tedy potěš pánbůh. Pan zvukař krásně ukázal, jak se to dá celé zkazit jednou kytarou. Bicí, basa, pravá kytara a zpěv, byly nazvučeny výborně a pokud levá kytara nehrála, zvuk byl křišťálový. Ovšem levá kytara byla šíleně vytažená a to nejen hlasitostně, ale také výškově, z hutného zvuku byla rázem nepřehledná pila. Ovšem, když odhlédneme od zvuku, vystoupení  bylo vynikající. Seznam playlistu, který zabrousil snad do všech alb byl též perfektní. Jen zamrzelo, že nezařadili též hymnu The Will To Kill, ale nevadí, klasika Malevolent Creation na závěr též potěšila. (Dharm)

Newyorčani MADBALL nezklamali a jejich naštvaný hard core rychle přilákal pod pódium stovky metlošů. K vystoupení nemám výhrady - řvoun Freddy měl ostatně na úspěchu bandy lví podíl, když svým mohutným vokálem spolehlivě vévodil nad zbytkem kapely, které to šlapalo jako hodinky. Ve srovnání s loňským řáděním jiné legendy (Sick Of It All) však Madball o stupínek zaostali - běsnění Sickovek totiž jen tak něco nepřekoná. (Marquise)

KATATONIA, co dodat? Krásná baladická atmosferická muzika... vše má svá ale... bavilo, nebavilo, balancoval jsem na hraně a výsledek? Tak na půl... snad jen přetrvává dobrý dojem  z dobře odvedené práce, pozitivní reakce jsou očekávány... (vjacki) Tak tak, pozitivní reakce číslo jedna je tady. Mě vystoupení náladotvorných Švédů velice potěšilo. Krásné melodie, a ač doom metal, tak nikoliv jen samé utahaniny, ale také hodně živé pasáže. Nejvýše hodnotím úseky, ve kterých se ke zpěvákovi přidal kytarista. Pro mě pro dnešek nejlepší kapela. (Johan) Pozitivní reakce číslo dvě. Průřez posledními čtyřmi deskami neměl chybu. Měl jsem obavy, kterak se Jonas Renkse popasuje z vokály, ale obstál se ctí. A vydařila se i vokální výpomoc Blakkheima. Prostě se jim podařilo jejich melancholii přenést na pódium. Na závěr pecka z Brave murder day... Luxusní zvuk, bezchybný playlist, super místo pod pódiem. Opět nenacházím chyb. Včera mě totálně rozsekali Tranquillity, dnes Katatonia. Tre kronor zatím vládnou. (Goro)

PAIN byli dalším příjemným soustem z dnešní bohaté tabule - futuristicky pojatý industriál táhl, a když k tomu přibyl Tägtrenův mocný skřehot, úspěch se dostavil téměř okamžitě. Po instrumentální stránce to nemělo chybu, i když zvuk byl až do konce nezdravě přebuzený a ke konci už na frak dostávaly i Peterovy hlasivky. (Marquise) Peter měl problémy s hlasivkami již od začátku, ale na geniálním vystoupení to nic nemění. Playlist ve kterém nechyběly takové hymny jako Same Old Song nebo Dancing With The Dead chytl velký počet návštěvníků a když se dostalo na obligátní Shut Your Mouth, obecenstvo bylo v extázi. Nezapomnělo se ani na nové album Psalms Of Extinction a celkový dojem z Pain - úžasné! (Dharm)

Hlavní tahouni celého festu - SOULFLY s Maxem C. hráli pro zatím největší obecenstvo. Pod pódiem se sešlo několik tisíc lidí, na které čekal podivný set plný komplikovaných sól, nářezů, ale i nevychytaného zvuku. Dunění baskytary během koncertu silně vykukovalo a ani u návštěvnictva nebyl ohlas tak spolehlivý -  hitovka "Roots, bloody... zabrala jen zčásti. (Marquise) Zato Refuse/Resist zabrala najisto, publikum šílelo. Ovšem jinak souhlasím s Marquisem, zvuk nebyl nejlepší a jinak velmi akční vystoupení dost srážel. (Dharm) Stačilo mi slyšet první 3 songy a tímto jsem shlédl celý koncert. Muzika SF jde prostě mimo mě. Nicméně jako jasný podvod na fans beru vypnutou projekční obrazovku, i když důvody jsou zřejmě na straně kapely. Členitost areálu znemožňuje posluchačům vzadu vůbec něco na pódiu vidět. Obrazovku jsem hodnotil jako velmi dobrý tah a tak je to opravdu škoda, že zrovna na hlavní kapelu nefungovala. (Márty)

S nástupem GORGOROTH se obrazovka opět rozsvítila, takže se potvrdily Mártyho domněnky o zásahu jiné než technické moci. Pod pódiem se srotili ctitelé černoty, na pódiu pak její kazatelé. Válečné barvy na obličejích, patnácticentimetrové hřebíky na zápěstích a pekelná jízda. Začalo se v nezáživném monotónním tempu, ale po dvou skladbách přišlo alespoň malé zpestření, kdy klasický blackový vokál nabral poněkud jiný směr a hned jinak nepříliš interesantní vystoupení nabralo na zajímavosti. Celý set jsem ale nevydržel, Norové mě nedokázali až tak zaujmout, takže další hodnocení přenechám kolegům. (Johan) Pro mě perfektní, má to energii, zvuk v pohodě a super atmosféru. Kdyby takhle hrály všechny blackovky, tak prostě všude vládne jen black metal. Už se těším zítra na Satyricon. Aaaaarrrrrgggghhhhh! (Rámus) Vystoupení Gorgoroth mělo impozantní nástup v typickém starém norském stylu a kdo má rád ortodoxní black, musel si přijít na své. V průběhu setu ale zajímavých momentů a jízd ubývalo a ke konci už to byla docela zívačka. (Marquise)

Práve som sa vrátila z backstage Gorgoroth: Počas šialenej jazdy Gorgoroth, si mnohí mohli všimnúť posunkov smerom k zvukárovi. Gitary totiž na stagi vobec neboli počuť. Ako mi KingOvHell povedal, vobec netušil čo hraje, či je v súlade s kapelou. Zvukár sa mu smial do tváre a nebol schopný to nijak vylepšiť. A to vraj včerajšia (teda už predvčerajšia) skúška klapala jak hodinky. Mala som silné obavy, že Gaahl bude vytočený k smrti, ale našla som ho v pohode. Povedal mi, že nič z toho nebolo v ich silách zmeniť. Pre mňa osobne, boli 3 skladby : Incipit Satan, Carving the Giangs a Eternity skutočné vokálové perly, v dokonalosť a skutočnosť, akú by sme len ťažko hľadali inde v pravom blackmetale, než u Gaahla. Nakoniec ma Gaahl poprosil aby som Vám napísala nasledujúce vyhláseni: "Publikum bolo skutočne skvelé a cítili sme sa tu dobre. Preto požiadajte usporiadateľa za vrátenie peňazí za technicky nezvládnutú šou, ktorú sposobil jeden zvukár. Robili sme čo sme mohli." (Tatiana)

Na HEAMORRHAGE jsem vyrazil spíše ze zvědavosti a byl jsem vcelku mile překvapen. Produkce uctívané kapely, kterou jsem v životě neslyšel, byla řádně rozjetá, zpěvák dobře úchylnej a amputované končetiny v jeho rukou pár jedinců znechutily (nebudu raději Hanku jmenovat). (Johan)

Závěr páteční části obstarali výborní ENSLAVED, kteří na Brutal dojeli v hoodně dobré formě a po úvodních oťukávačkách poslední tvorby, přišla řada i na osvědčené fláky - největší dojem na mě udělala připomínka alba Frost, na kterou se pařilo jak o život. Jinak se však koncertík nesl spíše v pohodovějším duchu a velký prostor dostaly severské nálady, které v hudbě Enslaved dostávají čím dál větší prostor. Sympatický výkon vikingské družiny kolem Grutle Kjellsona byl perfektní tečkou za dneškem. (Marquise) Naprostý souhlas s kolegou. Lepší tečku pro páteční noc si neumím představit. Vzpomínky na staré časy alb Frost (Loke) a Hordanes land (Slager i skogen borrenfor) neměly chybu. Stejně jako záseky z tvorby novější. Nechci srovnávat nesrovnatelné, ale porovnám-li jejich set s Gorgoroth... Zcela jiné hřiště. Vlastně, úplně jiná hra... (Goro)


Zveřejněno: 10. 08. 2007
Přečteno:
3323 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 08. 2007 11:22 napsal/a Lord_Wind
2 brutal.gothic
Když někdo rád nudu a klišovité snažení se o cosi.....
16. 08. 2007 08:11 napsal/a marty
fotky z patku jsou pridany
uff :-)
14. 08. 2007 09:43 napsal/a Peklop Zlomocny
Palaverama
Ifo, co ten report z Palaveramy ? Určitě to tu bude číst nějakej soulfly fanoušek, co by chtěl by srovnání s ektomorfem
13. 08. 2007 23:36 napsal/a Martin
Obtest
Srandičky srandičky, ale Obtest je asi posledná kapela, ktorú by som označil za nudný a trápny pagan metal:-) Pre mňa jeden z vrcholov festu, všetkým \"trve pagan teenage kvlt\" to fest nandali.
13. 08. 2007 22:23 napsal/a Horst Fuchs
bm fanoušci
Tričko džoržorot zvedne vaší pravici ještě o dvacet procent výše.