Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

Zajímavým debutním materiálem se před nedávnem ohlásila česká skupina Hyperion a po recenzi alba Monochrome je tady i krátké představení kapely.

1. Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Na své nástroje jsme vždycky hráli jen vážnou hudbu a chtěli jsme zkusit něco nového, nezvyklého, chtěli jsme dělat hudbu jinak. V roce 2002 jsme udělali úpravu Queen, Vangelise a Metallicy pro tři violoncella. Mělo to u publika velký ohlas a to nás nakoplo, abychom v tom, co děláme, pokračovali. Hyperion je jméno z řecké mytologie, byl to titán, otec Slunce, Měsíce, Jitřenky a především múz.

2. Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Na violoncella hrají Tomáš Majliš, Ondřej Tyleček a Honza Kaňka, na bicí pak od roku 2006 Tomáš Černek. Náš věk se pohybuje od 19 do 21 let. Každý z nás sbíral zkušenosti všude možně, od cimbálové muziky přes orchestr a sólové hraní až po jiné kapely. Na své nástroje hrajeme každý průměrně přes 10 let.

3. Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Naše album jsme nahrávali asi 9 měsíců, dali jsme si na něm hodně záležet. Věříme mu a můžeme se za něj postavit. Album se prodává velmi dobře, vyšlo v nákladu 1200 kusů a je k dostání za 200 Kč na koncertech nebo za 250 Kč na dobírku.

4. Texty – proč jste rozhodli zpívat česky/anglicky/španělsky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Hyperion je mezi ostatními kapelami výjimečný tím, že nesdělujeme myšlenky pomocí textů, ale pomocí naší instrumentální hudby, tak jak je to běžné spíše v programní vážné hudbě. Každá z našich skladeb vypráví svůj vlastní příběh, ať už jde o zástavu srdce v Heartu, o závod v Carreře nebo o zpracování faustovského tématu ve Faustovi. Poslední jmenovaná skladba se na našem albu objevuje i ve zpívané verzi, ale text skladby byl napsán až podle instrumentální verze Fausta, která už sama o sobě obsahuje celý Faustův příběh.

5. Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Autorem je Honza Baroš a tyto věci jsou samozřejmě důležité a spoluvytvářejí vizitku kapely.

6. Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Naše inspirace začíná u vážné hudby, ale samozřejmě máme i své oblíbené kapely - Haggard, Opeth, Muse, Katatonia, System of a Down. Neposloucháme všichni totéž, ale na těchto jménech se určitě shodneme.

7. Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Demo našeho alba obdržely všechny velké světové společnosti, ale ty zpravidla první alba nevydávají. Jednali jsme s českými vydavatelstvími, ale žádné nám nemohlo nabídnout téměř nic kromě samotného vydání alba, proto jsme se nakonec rozhodli pro vydání vlastním nákladem.

8. Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Včetně letošní sezóny to bude asi stovka odehraných koncertů, takže se dá jen těžko říct, který koncert byl opravdu ten nej. Něco do sebe mají klubovky i velké open - air festivaly, letos jsme si třeba skvěle užili klubové turné s finskými Hevein nebo hraní na hlavní stage Colours of Ostrava, loni se skvěle hrálo na Noci plné hvězd nebo na Rockfestu v Bohušovicích.

9. Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Naše hudba je ideální pro zahraničí, protože díky absenci textů je mezinárodní. Po malých krůčcích se dostáváme ven, letos jsme třeba udělali menší turné v Německu, hrajeme i na Slovensku a chystáme se do Polska.

10. Plány do budoucna...

V létě nás čeká mnoho open - air festivalů, na podzim budeme hrát po klubech, plánujeme turné, zkrátka nepropadáme nicnedělání a děláme to, co nás baví - muziku.

www.hyperion-music.net


Zveřejněno: 23. 07. 2007
Přečteno:
3462 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář