Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TELEPATIE VI

WALTARI – Release Date CD 2007, Sony BMG

Finští progresivní rockeři přicházejí s novým albem, které je proměnlivé jak aprílové počasí. Release Date přináší koktejl namíchaný z x stylů, od metalu po pop, od elektronických experimentů po svižný rock.

Úvodní tři skladby jsou naprosto strhující a spojují je podobné styčné body. V první řadě je to nakažlivá hitovost a chytlavost refrénů, ve druhé záměrná jednoduchost a čitelnost. Žádné velké přemýšlení, pěkně zostra, s pořádným dusotem kopáků, kytarovým kvílením a umírněnými klávesami. Kärtsy zpívá tak samozřejmě a jistě, že by člověk řekl, že své party nazpíval na jeden zátah (naživo to ostatně nedávno na Basinfirefestu předvedl s plnou parádou). Od čtyřky se začíná hudba lehce komplikovat, cyklus Cityshamaani rozdělený na pět dílů zabírá takřka polovinu desky. Skočné tempo z úvodu alba střídají pomalejší a snad i ponurejší pasáže, ve kterých dostávají více prostoru jak klávesy, tak programované zvuky. Z nich nečekaně vyjíždí na povrch variabilní vokály od murmuru po melodický popový zpěv. Ale i spodek stojí za zvýšenou pozornost, všechny ty tóny a pazvuky jsou načasovány s přesností na milisekundu a každou chvíli nějaký překvapí. První tři skladby pentalogie jsou i přes využití moderních postupů řekněme hard rockové, ve čtvrté už elektronika převládá. Nejen ve využití umělých zvuků a techno rytmu, ale i vokál je zkreslený – a jestli mám k Release Date nějaké výhrady, tak míří ke stopáži The Incarnation Party – těch sedm minut se mi zdá moc. Závěr série obstarává pocitovka Sympathy s čistým zpěvem, která snese charakteristiku melodický doom metal, aby závěr vyzněl snad až romanticky prostřednictvím klavírní etudy.

Po ní se zase jede svižněji, Hype je taková hravá skotačivost, THD připomene třeba Type O Negative resp. jejich punkové skákačky z posledního alba, Sex In ... zamíří v úvodu do míst okupovaných Rammstein, načež se překlopí do podobných sfér jako úvodní tři kusy a Wish ... po trochu rozháraném začátku vpluje do vod melodicko rockových s měkoučkým zpěvem (další refrén zarývající se v okamžiku do paměti). Závěr patří experimentální skladbě Spokebone, ve které se kromě Waltari vyřádila další finská zajímavá akvizice Värtinä. Ženské zpěvy, mužské sbory, tuc tuc rytmy, programování, folkové a elektrické nástroje – výsledkem je fůze etnické, elektronické a rockové hudby, která působí nečekaně svěže.

Zvuk pořízený ve finských studiích je naprosto dokonalý. Na nahrávce vypomáhala řada hostů, kromě zmíněné skupiny Värttinä hned dva členové Amorphis (zpěv a programování), několik neznámých finských jmen se zpěvy nebo Vesa Ania s rohem (lesním nebo kravským? – nevím).

Booklet z dílny Jörga Stanzicka je možná příliš skromný, jen pár fotek a texty, sice na hodně kvalitním lesklém papíru, ale ani vnitřek, ani titulka neohromí originalitou ani nějakým super nápadem. Ale oni Waltari nemají zapotřebí upozorňovat na sebe nějakou extravagancí na obalu, za ně hovoří tvorba hudební. A ta je výborná.

Seznam skladeb:

  1. Get Stamped
  2. Big Sleep
  3. Let´s Puke Together
  4. Nightflight
  5. Morning
  6. Colgate Country Showdown
  7. The Incarnation Party
  8. Sympathy
  9. Hype
  10. THD
  11. Sex In The Biergarten
  12. Wish I Could Heal
  13. Spokebone

Skladby 4 – 8 tvoří samostatnou část pod společným názvem Cityshamaani.

Čas: 70:57

www.waltarimusic.com


Zveřejněno: 19. 07. 2007
Přečteno:
3496 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 07. 2007 16:45 napsal/a Agos
10
Ja bych dal klidne i 10. Ackoliv me predchozi album nijak nenadchlo, tak ani ne po roce dalsi, dlouhe a genialni!!!! Klobouk dolu.