Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

NIENOR – Bezejmenný CD-R 2007, vlastní náklad

Trhové Sviny hlásí nový přírůstek na tuzemské scéně - Nienor. Kořeny kapely sahají do rozpadlých Atra Cruor, ze kterých v Nienor momentálně působí Jana (klávesy, zpěv) a Česyn (kytara, programování) – ten současně působí i v Mater Monstifeře. Tam svého času drnkal na basu i Venca, tady si k ní (ve studiu) přibral i kytaru. Za mikrofonem trápí vedle Jany hlasivky ještě Petr a z uvedeného je jasné, že kapela má programované bicí.

Po zhruba dvou letech existence a několika personálních změnách přichází kvartet s pětiskladbovým materiálem. V obalu sice nejsou texty, ale webová stránka je nabízí. Jsou v češtině a obsahují všechna klišé, na která si při vyslovení slov black metal vzpomenete. Na tom není nic až tak špatného, ale horší je to s těžkopádným zpracováním. Nerad používám ostřejší slova, ale tady se bez výrazu „infantilní“ neobejdu. Veršovánky typu „pro věčnost život bral, pro svou moc se ďáblu zaprodal“ nebo „hledej, hledej, hledej ňákou skrýš, strach zalézá ti pod krunýř“ (skladba není o želvách) jsou jen drobnou ukázkou marnosti, pravda, vytrženou z kontextu. Ale ono by šlo použít takřka každé dvouverší a vypadalo by to podobně. Takže od slov k činům neboli hudbě samotné.

Ta se nese na vlnách atmosférického black metalu. A když v Čechách tento styl, tak se okamžitě nabízí paralela s již zmíněnou Mater Monstiferou. A když k tomu připočtu Česyna, který to táhne v obou kapelách, jsme doma hnedka. Nienor na první poslech působí jako mládě, které kráčí vedle matky a snaží se držet jejího tempa. Schválně jsem si poslechl aktuální materiály obou kapel a z tohoto srovnání vychází MM jako vítěz. A protože album MM Zrozen z hříchu jsem před časem nehodnotil zrovna vysoko, je jasné, že Nienor na tom v konečném účtování budou ještě o něco hůře. Jejich muzika totiž jednak nepřináší prakticky nic nového, jednak v bludném stylovém kruhu klopýtá v průměru. Asi největší problémy vidím za mikrofonem – Petr, coby hlavní zpěvák, má nezajímavý, až nudný výraz, kterým nedokáže pořádně zaujmout. Jana dostala prostoru mnohem méně a i když působí jako zpestření, ani ona není kdovíjaká slavice. Asi nejvíc jí sluší civilní projev v poslední skladbě Slova proroka, asi nejméně natahovaná slova v jedničce. Nejlepší práci na nahrávce odvádějí kytary, které kromě stylového bzukotu často vyjedou nahoru a vyluzují pěkné melodie, sólíčka a vyhrávky – muzika díky tomu netrpí syndromem jednotvárnosti. Klávesy se místy dostanou hodně nahoru a pak zní řekněme stylově (v úvodu pětky až monumentálně), ale většinou jen dokreslují náladu vytvářenou kytarami. Programované bicí zní odspodu vcelku dobře, ale klasická nemoc automatu se občas objeví a zvuk činelů se mi nelíbí – navíc mám pocit, že se občas ozývají na nesprávných místech. Nicméně celkový sound není vůbec špatný, studio White Rabbit odvedlo solidní práci.

Celkově zatím žádná sláva, žádná katastrofa. Když srovnám Nienor s již několikrát citovanou Monstiferou, musím nějaké bodíky ubrat. Kytarová práce je ale solidním odrazovým můstkem do budoucna, ještě by to chtělo zapracovat na zpěvech a sehnat živého bubeníka.

Seznam skladeb:

  1. Ďáblova smlouva
  2. Smuteční průvod
  3. Poslední oběť
  4. Bezejmenný
  5. Slova proroka

Čas: 23:25

www.nienor.mysteria.cz


Zveřejněno: 18. 07. 2007
Přečteno:
3406 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 07. 2007 13:51 napsal/a Daemona
Paralela??
Recenzet píše paralela... Z toho co jsem měla možnost slyšet z ukázek, se jedná o parádní kopírku. Avšak třikrát vyvařenou!!!