Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

ABSTRACT ESSENCE - Aftermath CD 2007 Lava Productions

Skupina Abstract Essence byla do dnešních dnů pro mě velkou neznámou a doufám, že mě omlouvá fakt, že kapela vznikla teprve před třemi lety a na kontě má „pouze“ jedno demo Lost Life a recenzované CD Aftermath. Slovíčko pouze házím do uvozovek proto, že si myslím, že za tak krátkou dobu udělat tolik práce je velice slušné. A že to není práce marná je mi jasné hned po pár otočení kotoučku v přehrávači.

Z nahrávky je cítit, že to kluky baví a také jistý nadhled a to je první předpoklad k úspěchu. Sundá totiž pouta z rukou a otevře mysl. A když ty ruce i umí schopně ovládat nástroje a mysl vytvářet životaschopné nápady, to potom musí být radost tvořit. Nehledě na to, že se to pozná i ve výsledku.

Abstract Essence předvádí jistý druh atmosférického metalu. Tu zaběhnou k věčně nasraným black metalismům, tu se zase nechají ovlivnit death metalovou sveřepostí. Občas se vydají i k tradičnímu heavy metalu, hlavně při drhnutí  sólové kytary. Ač jsem naznačil, že se jedná o jakousi míchanici několika stylů je třeba uvést, že veškeré proměny, které se dějí na albu jsou přirozené a nenásilné. S hravostí přiživují živelnost alba a dělají ho zajímavým.Zde by jsem zdůraznil i perfektně vsazené klávesové party pod tepající kytary. Je vidět, že klapkomačkač Honza Pavlůsek má nejen šikovné prsty, ale i cit pro dramatičnost a atmosféru.

Z devíti vyrovnaných skladeb by jsem vypíchl trojku Lost Life, která se má dobrý nástup, řekl bych klasický ze staré školy heavy metalu. Ječivý zpěv pěkně pasuje do melodické linky kytary,  ovšem tady mi přijde, že ve vysokých pasážích až příliš ulítává kamsi za hranici poslouchatelnosti. Příchozí změny témat a rytmů mají svou logiku a vychází z předešlých atributů. Pro někoho to může být nuda, ale když je to pěkně poskládané a dobře to šlape, není to na škodu. Další povedeným kouskem na albu je 2.85 Minutes Of  Noise. Skladba vyzní celkem nadneseně  hlavně díky táhlému refrénu s prapodivnými zbory.

Zvuk ze vsetínského studia Pro-mart je na úrovni, ačkoliv má ještě nějaké rezervy. Občas mi přijde jako by byl nedodělaný, že už by nezbyl čas na řádnou míchačku? Co by jsem si příště ještě ohlídal jsou občasné zpěvákovy úlety ve vyšších polohách. Někdy to zní až komicky. Jinak zpěvné linky jsou nalajnovány velice dobře. Také bych se více zamyslel nad koncepcí skladeb. Někdy je ta čitelnost jejich struktury až příliš průhledná a hrozí, že album může začít nudit. Nicméně to se mi ještě nestalo a tak si ho s chutí pustím znova a kdo mě bude následovat, určitě neprohloupí.

Čas: 47:07

Tracklist:

  1. Timecross
  2. Harmony
  3. Lost Life
  4. Aftermath
  5. Out
  6. 2.85 Minutes Of Noise
  7. Last Sunrise
  8. Lover
  9. Redemption

www.abstractessence.mysteria.cz


Zveřejněno: 13. 07. 2007
Přečteno:
3512 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 08. 2007 13:14 napsal/a Mani
toš tak
Snad nevadí, že tu píše i člen kapely. Chci jen poděkovat za recenzi...poděkoval bych i kdyby byla špatná(smajlík se svatozáří). No ale ty Masters hammer si musím poslechnout. Naposled jsem od nich slyšel ŠLÁGRY. Jinak ten song ale skládal kytarysta, a ten je neposlouchá...tohle až mu řeknu, tak se raději budu štípat do prdele...
30. 07. 2007 21:01 napsal/a corbow
milé překvapení
Recenzoval jsem minulý počin a musím uznale kývat hlavou. Kluci udělali ohromný skok kupředu, jestli si teda pamatuju správně a možná si vzali mé rady k srdci:) Naprosto souhlasím s Ifou. Jen přidám svojí trošku do mlýna...jen malou poznámku....již od minulé nahrávky mi vadilo, že nejsme v čase poněkud zpět....a nemůžu si pomoct...vadí mi to i teď.
30. 07. 2007 19:08 napsal/a marty
masters hammer
myslis ze ve ctvrtym kousku je riff jak vystrizenej (okopcenej) od masters hammer - zapalili jsme onen svet :-)