Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

Malé ohlédnutí za velkým problémem

V poslední době se hodně mluví o globálním oteplování. Pokud si dobře pamatuji, zaslechl jsem tento pojem už někdy před patnácti lety a nemám pocit, že by se tomuto fenoménu lidstvo chtělo nějak významněji věnovat. Dnes se o něm alespoň hodně mluví. To nám ovšem příroda musela ukázat několik variací na katastrofy. Ne všem ještě došlo, že člověk jako takový je pro přírodu parazit a pokud se k ní nebude chovat slušně, bude dříve nebo později nemilosrdně vypuzen. O to více jsem byl překvapen, když se tolik pop hvězd ukázalo na akci zvané Live Earth, jejíž výtěžek jde na boj proti globálnímu oteplování.

Projekt Live Earth má pomoci zmobilizovat lidi do boje proti změnám klimatu. Začátkem byla série koncertů konaných 7. července 07 na různých částech světa.  Dalším krokem by mělo být založení nadace na boj proti klimatickým změnám pod vedením Aliance na ochranu klimatu, které předsedá Al Gore – bývalý americký víceprezident, autor knihy Nepříjemná pravda, jež upozorňuje na problémy spojené s globálním oteplováním.

Koncerty Live Earth proběhly ve všech světadílech světa včetně Antarktidy, kde na výzkumné stanici Rothera vystoupila skupina Nunatak. Dále Live Earth přivítaly města London, New York, Hamburg, Sydney, Rio de Janeiro, Tokio, Randburg a Shanghai. Celkem  na akci vystoupilo přes sto interpretů zvučných i méně zvučných jmen.

Ukázky z jednotlivých koncertů nám celou sobotu přenášela z jednotlivých míst ČT2. Víc než protagonisté jako takoví mě zaujaly krátké dokumenty o životním prostředí, které byly součástí pořadu. Skeče nám ukazovaly jak máme zacházet s životním prostředím, např., že máme používat úsporné žárovky místo obyčejných, doma se máme více oblékat a o to méně topit, jezdit méně autem, třídit odpad atd. Víceméně věci, které může udělat každý z nás. V závěru skeče jsme se potom dozvěděli jakou měrou pomůžeme přírodě, když se budeme držet jejich návodu.

Strašně nerad kritizuji dobrý záměr, ale co mě hned po skončení skeče, kde nám podsouvali úsporné žárovky, nadzvedlo ze židle byl další záběr do Londýna na podium, které bylo přímo poseto od shora dolu různými svítilnami, halogeny a stroboskopy. Tato světelná stěna byla proříznuta plazmovou obrazovkou. Celá hala byla po celou dobu koncertu nasvícena tak, že denní světlo bylo jen stínem.

Tak a teď si představte tu situaci, kdy já ovlivněn skečem si vyčítám, že ještě nemám úsporné žárovky ve svých třech lampičkách a pak uvidím tohle. Tady se mohli organizátoři uskromnit  a připravit jakousi noční scénu. Nebo alespoň zhasnout halu a nechat zářit jen podium, když už to tak muselo být.

Další věc, která už mi na kampani vadí poněkud méně, je skutečnost, že útočí pouze na normální lidi. Čísla ve skečích jsou sice krásná, ale i kdyby se podle nich zařídil  člověk do puntíku, je to pouze zlomek proti tomu co udělá jedno rozhodnutí vlády. Chci tím říct, že ne nás, ale na politiky zemí, které svět nejvíce znečišťují, musí být kampaň zaměřena. Dokud se tady budou bezhlavě kácet lesy, zkoušet jaderné zbraně a vést mocenské války, rovná se snaha Live Earth plácnutím do vody. A nemusíme chodit daleko, zrovna mi vyjela na mysl zpráva z letošního jara, kdy mluvčí ČEZu řekl, že je nutné zdražit elektřinu, protože díky slabé zimě poklesl její odběr a finanční ztrátu je třeba kompenzovat zvýšením cen. Z toho vyplývá pouze nechuť a jedno takové prohlášení podráží nohy veškerým pozitivním aktivitám.

Denně si dám tu práci a rozčílím se u zpráv, když vidím co jsou lidé schopní udělat pro svůj prospěch na úkor životního prostředí. Tahle planeta se stává obětí byznysu a za pár let se jeho obětí stane i lidstvo samo. Jediným nástrojem záchrany je politika, ale do ní se dostávají jen duševní bídáci, kteří se už dávno stali otroky nejen samotného byznysu, ale i moci a ve svých očích zalitých nenávistí nebo závistí vidí pouze sebe. Slyšeli jste někdy Bushe, že by řešil globální oteplování?

V tíze svých vlastních negací vidím jen málo pozitiv na snaze Live Earth. A to hlavně v tom bodě, že otvírají téma o klimatických změnách na celé planetě.  Dokud se o problému živě diskutuje, existuje naděje, že se začne řešit. Další pozitivní věcí je ovlivňování masy lidí. K myšlence koncertu se podle neověřených zdrojů měly dostat až dvě miliardy lidí na celém světě. Třeba zrovna z těch dvou miliard nové generace vyrostou politici, kteří to vezmou za správný konec.... Já vím, naivní že… Nicméně, s tou naivitou se dostáváme ke třetímu pozitivnímu bodu a to že zapomeneme na všechno, co jsem v předchozích řádkách napsal a budeme si chránit  planetu jen tak pro svou radost a pro dobrý pocit.

Více o projektu najdete na http://live-earth.xf.cz/


Zveřejněno: 12. 07. 2007
Přečteno:
3621 x
Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 06. 2009 22:29 napsal/a DW
Platí
po letech ještě hrozivěji a nejsi zdaleka sám, koho ta demence s osvíceným pódiem, mamutími zvukostěnami s příkonem jako kráva a soukromými tryskáči na koncert létajícími hvězdami šokovala. Pokrytectví? Tak trochu to tím smrdí, co..
13. 07. 2007 07:23 napsal/a Chorche
link
http://cestovani.idnes.cz/skepticky-ekolog-ropa-nikdy-nedojde-a-svet-je-krasny-f91-/igsvet.asp?c=A061027_184125_igsvet_tom