Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Diskutabilní příchod věrozvěstů a upálení mistra Jana Husa nemohly konkurovat tomu, na co nejenom tuzemští vyznavači extrémní muziky čekali po celý rok.

Čtvrtek: 9. ročník OBSCENE EXTREME FESTu je tady a vy spolu s Fobiazinem můžete sledovat dění nejenom na pódiu, ale i v celém areálu, potažmo zákulisí. Program sliboval pěknou show už na čtvrtek večer a tak se od rána městem Trutnov ploužily podivné postavy a areál se postupně zaplňoval stany a stánky s distrem.

Pouze počasí dost zlobilo a nad "bojištěm" se co chvíli přehnala vydatná přeháňka. Cesty se tedy pomalu měnily v bahniště a situace nápadně připomínala stav před dvěma roky.

Jenže ony "podivné postavy" nejsou z cukru a jak se večer thrashoví harcovníci DEBUSTROL mohli přesvědčit. A úvod festivalu se vyvedl. Názory sice asi nebyly zrovna jednotné. Otázka, co tady dělá ta komerčárna zazněla dokonce i do éteru, ale Debustrol se tím nenechali rozhodit a zaplněný prostor nejen pod pódiem, ale i na sedačkách zdatně pařil na fláky již poněkud zašlé thrashové slávy. Stejně jako před 14. dny i tady se jednalo o zdařilé vystoupení, které mělo potřebné koule. I když bych uvítal lepší zvuk, protože to, co se linulo z repráků byla tak trošičku koule, kde se ztrácely bicí a nad všem panoval zpěv. (Corbow)

Od ASSASSIN jsem čekal podstatně větší věci. Stále mám v uších jejich bezchybnou fošnu The upcoming terror a třebaže z tohoto skvostu se rovněž hrálo, nespnili mé očekávání. Jejich thrash na mě působil značně archaickým a unaveným dojmem. Stejně jako novinkové album. A to jsem se na ně tak těšil... Prostě tomu chyběly větší koule. Když srovnám německé dřevorubce s našimi Debustrol, vítězí u mě našinci na plné čáře. (Goro)

Veni, vidi, vici. BEHEMOTH sice stylově nepatří ke klasickým účastníkům Obscenu, ale zahráli naprosto skvostně. Po neslaných nemastných Assassin šla laťka strmě vzhůru. Těžko jejich technické hudbě něco vytýkat. Zvláště je-li předvedena s takovou jistotou. Po zaznění mých nejoblíbenějších pecek Chant for Ezxhaton 2000 z alba Satanica a Christians to the lions (Thelema 6) se dostavil pocit naprosté spokojenosti. Příjemné osvěžení s warpaintem, které určitě nebude chybět v mém "top five". Jeden z prvních vrcholů letošního ročníku. Ideální pozdní zakončení prvního dne.

Pozn. redakce: Márty = táborská verze Chucka Norrise

HELL SHOW byla oproti minulému ročníku poněkud skromnější. Ale propichování, krev a vhazování orgánů do fans nechybělo. A účinkující dívčiny byly spořeji oděné. Na navození lehtivých snů ideální. Ale posledně to byla větší jízda... (Goro)

PáteK: Frantíci HERPES DE CRACHAT DE FILLETTE měli před sebou nelehkou úlohu "otvíráků" festu. Bez jakýchkoliv zbytečných průtahů přesně ve 13:00h napumpovali do lidí 20 minut šíleného a rychlého grind core. Celé vystoupení mělo neuvěřitelnou šťávu. Velikou pozornost si zaslouží oba šílení zpěváci a především baskytarista hrající na 6ti strunnou basu. Poslední skladbu si zapěl i zpěvák ze spřátelených Inhumate. HCF se svou muzikou upřímně baví. O tom je grind core a vlastně i celý Obscene Extreme Fest. Během prázdnin vydávají split 7" ep s tuzemskými Onanizer (Pigeon).

A já se zase bavil u G.O.R.E. Bum čvacht grind přinutil nejenom mě, ale i početnou gruppu fanoušků hejbat hlavou do rytmu. Zvuk byl parádní a to jsem to šel ocheckovat i tam, kde jsem včera poslouchal Debustrol....prostě nebe a dudy. (Corbow)

VULNUS za jedna. Brutální death metal znamenité kvality. Opět jsem si při sledování jejich setu vzpomněl na milované Skinless. Jedna věc mi zněla jako jejich hymna Smothered. Spokojenost. A perfektní pěvec. Nemohu jinak, než ho nazvat srdcařem. Ano, tudy vede cesta... Přesně tato verze death metalu mě hodně baví. A soude dle ohlasu, nejsem zdaleka sám. Jdu šmejdit po grind marketu a shánět jejich cedlo. (Goro)

AFGRUND předvedli super fast core, při kterém fans jen údivem vzhlíželi a ani se moc nepařilo, kromě Vlakina na pódiu :-) Bubeník předváděl totální peklo! Nezbývá mi než stejně jako Goro hodnotit za jedna. Tihle Švédové mě příjemně překvapili, ono jistá záruka kvality je daná i hostováním Niklasem Holma ze Splitter, které mám také rád. (Márty)

DISTORTED IMPALEMENT byli stejně jako Vulnus brutální, techničtí a death metaloví. Nicméně jejich kvalit zatím nedosahují. Nejednalo se o špatné vystoupení, ale hudba nikterak nevybočuje z dané škatulky. Na druhou stranu musím vysoce hodnotit instrumentální schopnosti těchto rakouských drtičů. V současnosti vyšlo splitko s kultovními Gut a maká se na novém cedlu. Uvidíme... Zajímavé je, že při jejich setu skákaly z pódia zejména zástupkyně něžného pohlaví. Možná proto jsem vydržel až do konce jejich setu :o) (Goro)

Kdo víc tíhne k punku, tak zapařil na rusáky DISTRESS. Moshpit měli slušný, ale krom exotiky mě nic nového a extra nenabídli. Průměrný Motörhead, kde stačilo poslechnout jeden song a bylo jasno. (Márty)

Mapujeme také scénu v pivním stanu, kde je chvílemi takové divadlo, které by vystačilo na sólo report. Hraje zde neustále ten pravý německý thrash - Sodom a Kreator rules, patrně především pro německé turisty.

NARCOSIS budou hrát později a tak je čas přivítat zombíky EARDELETE. Jo Čurby si holt umí vybrat. Pohrobci Negligentů vlastně pokračují v načaté práci. A fans pod pódiem se to velmi líbí. Prý zombie grind, pro mě dneska ale docela pomalý. (Márty)

Tak přesně kvůli kapelám jako LIFE IS A LIE se vyplatí jezdit na Obscene. Energie na druhou! Nabušený grind core se špetkou hácéčka a dvěma uřvanými vokály, který musel strhnout každého. V Brazílii vládne nejen fotbal, ale i spousta kvalitní extrémní hudby (to triko mých oblíbenců Sarcofago jsem kytaristovi celkem záviděl). Jen dál, jen houšť. Naprostá nutnost pro každého grind maniaca. Tuto smečku si dám kdykoliv a kdekoliv znova. A jestli se nepletu, první příležitost bude na after party po Obscenu. (Goro)

Následující CLITEATER zahráli hutný death-grind, který sice neurazil, ale ani nenadchnul. Fans ovšem šílí a kotel je neskutečnej. Vůbec mám pocit, že návštěvnost je letos hodně slušná. Já mám ovšem rád rychlejší bandy, tak jsem pouze přihlížel (Márty)

Polské grindery NEUROPATHIA nějak redakce vynechává a já viděl pouze jeden kousek, nicméně placku Bubba Luciferi mám doma a valí to. Je čas na změnu stylu, konkrétně na brutal death a s tím přichází amíci DIGESTED FLESH. I z jejich podání je ale znát že tenhle styl už je krapet za zenitem. Pro mě nic moc zajímavého (Márty). DIGESTED FLESH aneb přijela Amerika. Brutální death metal, kterých jsou tisíce. Ničím mne nezaujali i když kotel byl řádný jako vždy. (Manafob)

Díky narychlo svolané redakční poradě nám američtí srdcaři MAGRUDERGRIND unikli. Ale poté, kdy na nás nejvyšší (ne, nemyslím boha, ale Mártyho) sršel síru a nenávist, je to poslední kapela, která nám unikla. Tak přísaháme! Mno, minimálně je to výzva... (Goro)

ROMPEPROP... gore inferno!!! krvavá show, harmonizér, zboostrovaná a podladěná basa. Osvědčené umca-umca melodie ala Gut. Jednoduché a velice dobře prodané. Celé vystoupení si všichni pod podiem skvěle užívali. Takto nějak si představuji gore grind. Živě skvělé! (Pigeon) Slova jak z mramoru, pod která se klidně podepíši. I mě vyvstanuli v mysli Gut a jejich chorá show z minulého roku. Zabíjející setík. A značně chorobný. (Goro)

EXTINCTION OF MANKIND rozjeli motorheadovskou taneční rytmiku, na kterou všichni reagovali hodně pozitivně. Zpěv žádný growling, ale spíš nařvanej s příchutí punku. Pogo pod pódiem opět neskutečné a pár diverů mělo asi hodně tvrdé přistání. Že kapela "roztančila" opravdu všechny dávali najevo i fans pogující mezi lavičkama. (Manafob)

GENERAL SURGERY a jejich patologie levé ruky (novinka Left hand pathology zabíjí!!!). Co napsat... Grindová jízda, která snense ta nejpřísnější měřítka. Ostatně, co čekat od někoho, kdo vydal skvost s názvem Necrology. Co se vydařilo maximálně, byl zvuk. Chrastící švédský marast zůstal zachován a zabíjel. Stejně jako v roce 2004 zde, na stejném místě. A co se děje pod pódiem a na pódiu... Obdivuhodné. Smekám před skokany a před jejich módním vkusem. Některe kostýmky jsou opravdu dech beroucí. Pecka jako cyp! A to si svoje nádobíčko chystají Rotten Sound... Uf! (Goro) Smekám, super set, zvuk a nasazení, inu veličiny svého stylu právě vystupují... (Márty)

ROTTEN SOUND jsou klasika. Snad každý už je alespoň jednou viděl. Pro mě společně s Brutal Truth největší lákadlo letošního ročníku. A svoji roli potvrdili beze zbytku. Grind, grind, grind. Když už si člověk myslí, že rychleji to nejde, ještě přidají plyn. Neskutečná jízda! Jejich fošnu Exit z roku 2005 řadím mezi největší klenoty daného stylu a když mi zahráli moji oblíbenou pecku z ní s názvem Slay, bylo vymalováno. Stejně jako minulý rok na Brutal Assaultu naprosto vráždící vystoupení, které přejelo vše přítomné jako parní válec. Opravdový klenot ze země tisíce jezer. Takhle nějak bych definoval prvotřídní grindovou práci. (Goro)

Půlka redakce jde spát již po Rotten Sound. Já ještě chvíli držím, ale pak opouštím distro stánek a také se ubírám do věčných lovišť. Zbývá jen již Goro s Hankou, ale ti vzali zavděk lahvinkou Veltlínského červeného a tak kapely ZUBROWSKA (pro Gora prý průměrný grind), THE ARSON PROJECT, FESTA DESPERATO a DESTRUCTIVE EXPLOSION OF ANAL GARLAND neměl již kdo napsat. Případné postřehy z pátečního závěru oceníme v diskuzi.


Zveřejněno: 06. 07. 2007
Přečteno:
3325 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 07. 2007 19:04 napsal/a marty
zubr
nebo treba vkusu :)))
11. 07. 2007 16:58 napsal/a hjr
Zubrowska
Tak jako oznacit zubrowsku jako prumerny grind, to chce notnou davku ignorance :) http://www.myspace.com/zubrowskametal
10. 07. 2007 12:41 napsal/a Hanka
to pejsáček Goro
Dva dny v kotli bych asi nedala, nechal jsem si to až na sobotu a teď si lížu rány. Mám solidně zhmožděná žebra a otlučená jsem prakticky všude. A žába nebyla žába ale mimozemšťan a toho na fotce bohužel nemám, sobík bude a k němu několik dalších modelů.
10. 07. 2007 11:58 napsal/a marty
fotky
nojo tyhle fotky nejsou, protoze neslo fotit z podia, jako driv, resp. nemeli jsme ten spravny fotopas,... a v patek jeste nebyla hanka tolik otrkana, aby fotila z kotle jako v sobotu... takze fotky tech kapel co hraly pozdeji nejsou...
10. 07. 2007 11:50 napsal/a goro
2 Hanicka
Fotky nemaji chybu! A co zbytek kapelek? Hlavne genialni General Surgery a nemene skvostni Rotten Sound? Uz se tesim na sobotni. Hlavne na pana soba, zabu a robota :o)