Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HEIDEN – Andzjel

Jak známo ze sobotního reportu, prostor festu jsem v sobotu v noci po Kreator opustil.

Na místě ale zůstal přítel Zbyněk, který svolil, že se své zážitky z neděle sepíše. Poslal mi alespoň krátký pohled na revivalové kapely, takže tady je:

Neděle pro mě byla ve znamení revivalovejch partiček. Mám rád klasickej heavy metal, takže mě zajímali hlavně ACCEPT REVIVAL. A nebyl jsem sám, kolem nejmenšího pódia se tlačilo zvědavců celkem dost. Tahle revivalová skupina dokázala hodně rychle strhnout fanoušky a hitovky Metal Heart nebo I´m Rebel zněly v jejím podání poměrně věrně. Mě se líbili mnohem víc než následující DREAM THEATER REVIVAL. Ti po předcházející divočině většinu lidí ukolébali. Technicky náročná muzika prostě tolik nezaujala a možná by bylo lepší, kdyby hráli před Accept Revival nebo naopak po NIGHTWISH REVIVAL. Ten se mi líbil moc, podle mě byl ze všech tří revivalů nejlepší. A aby ne, stačí se podívat na jejich internetové stránky a jsme doma – samej konzervatorista. Kytaru držel Eddie známej třeba z Adultery a zpěvačka měla vedle hezké tváře i pěkný hlas. Remcalové okolo sice pořád srovnávali zpěvačku s Tarjou, zdálo se jim, že v hlubších místech se jí originál nedaří napodobit, ale mě se to líbilo. Pod pódiem bylo úplně narváno a dokonce lidi přecházeli z hlavní scény, kde zrovna hrál Alkehol. /Zbyněk/

Takže alespoň v krátkosti o neděli. Čekání na hlavní hvězdu, kterou byl znovuobnovený KREYSON, žel Zbyněk vzdal. Případné hodnocení Ládi Křížka a spol. z řad čtenářů rádi uvítáme v diskuzi pod reportem.

No a na závěr si neodpustím krátké summary, ve kterém se budu snažit zhodnotit organizaci a další významnosti nezbytné pro spokojenost fanoušků. Začnu tím asi nejméně příjemným, což jsem už nakousl i v některých reportážích. Zvuk byl jedinou záležitostí, ke které je možné mít výhrady. Paradoxem je, že na nejmenším pódiu byl asi nejlepší – strávil jsem tam sice nejméně času, ale co jsem slyšel, to hrálo tak, jak mělo. Na Nosferatu Metal Stage měla spousta kapel hodně hutný sound, žel příliš přebasovaný a překopákovaný. Po chvilce se většinou zvuk srovnal, ale třeba u Root to trvalo poměrně dlouho. Na Poštovní Spořitelna Stage byl občas problém se zvukem kytar, které byly potichu – nejvýrazněji to mrzelo na začátku setu Kreator a u Ador Dorath. Těžko říci proč, když třeba Waltari nebo Dark Gamballe od začátku zněli parádně.

Dramaturgie festivalu byla jasná předem. Pro mě bylo pochopitelně nejzajímavější Nosferatu Metal Stage, kde se v pátek a v sobotu prezentovali plus mínus metalové či coreové kapely, v neděli pak o něco uhlazenější soubory. Jasná koncepce – bez výhrad. Gambrinus stage patřila v pátek pankáčům, v sobotu rocku, ska a srandě (s pár výjimkami) a v neděli odpoledne revivalům, večer bigbítu. I tento způsob hodnotím jako podařený. Trochu rozpačitý jsem byl jen z hlavního pódia. Kapely soutěžící v České rockové lize hrály prakticky bez zájmu, koukala na ně hrstka zvědavců a mě přišla loňská varianta se soutěžícími kapelami na malém place lepší. Kdyby v té době hráli na velkém třeba Tleskač nebo Vilda Čok, asi by tam byla lepší atmosféra. Jinak v ČRL postoupily kapely ANNIE´S TRIP, MAELSTÖM a EXISTENCE, to jen pro doplnění informací. Ještě bych rád pochválil slečnu, která uváděla kapely na PSS za její civilní projev (ještě teď se třesu hrůzou, když si vzpomenu na odborníka na nepomuckém náměstí). Kolizi Debustrol a Locomotive jsem už zmínil, další připomínka míří k době, kdy na áčku hráli Kreator. Všichni metaložrouti totiž utekli na ně a metal stage bylo bez atmosféry. Možná se v té době na NMS už hrát nemuselo...

Pak už na adresu organizátorů bude mířit jen samá chvála. Odbavení u akreditace bleskové (snad jen šňůrku na Photopass mohli přidat – nejsa mladíkem s mobilem na krku, dva dny jsem kartičku tahal po kapsách), vstup do areálu bez problémů, ochranka taky v pohodě  - za celý fest jsem neviděl jediný konflikt ochránců pořádků s fanoušky.

Výběr jídla a pitiva musel uspokojit snad všechny. Kromě tradičních klobás totiž nabídka zahrnovala grilovaná kuřata, steaky, uzené maso, bagety, saláty, polévku, nějaký hotovky, buchtičky s polevou, párek v rohlíku, langoše atd. Fronty byly celkem v pohodě, nejdéle jsem stál na kuře asi 15 minut. U piva to šlo taky jako po másle, nezažil jsem frontu delší než 10 lidí.

Zajímavostí byly noční zdravotnické hlídky, které s baterkou obcházely spící opilce a zkoušeli, zda jsou naživu. Já tyhle spící borce nechápu, prokalí fest, spoustu dobrých kapel proleží v deliriu a ještě přidělávají starosti organizátorům.

No a pro spokojenost všech je kromě dobré muziky a dostatku potravin a pitiva neméně důležité počasí. Loňské bahenní lázně jsem měl v živé paměti a když jsem nakládal do auta dvoje oblečení, rezervní boty a gumovky, řidič si ťukal na čelo. Naštěstí jsem nic z toho nepotřeboval, protože povětrnostní situace byla oba dny naprosto ideální. Ani vedro, ani zima, ani jedna dešťová kapka. Neděle?

A tím jsem se vyčerpal. Mě se fest líbil moc, na své si přišel každý příznivec dobré muziky a tak to má být. Před organizačním týmem klobouk dolů a mnoho zdaru do dalších let. Lidí snad bylo dost (nejsem v odhadu expert, ale snad 5 000?), aby tahle skvělá akce měla příští rok pokračování.

A protože nedělní top nebude, je tady alespoň volba Miss festu, kterou se stává .... zpěvačka Xenia z ruské kapely VOLNAYA STAYA!!!

Pokračování... za rok.


Zveřejněno: 04. 07. 2007
Přečteno:
3281 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 07. 2007 08:11 napsal/a Forest
Pršelo, pršelo......
Počasí perfektní - no bylo už na čase po těch předešlejch ročnících. Jinak v neděli se přihnala kratší leč vydatná přeháňka. Trochu alespoň osvěžila vzduch před vystoupením polských HUNTER - škoda, že nebyla smičcová sekce,která vloni tak zaujala. Smekám před organizátory,stále se zdokonalují a zlepšují. Maltézká pomoc mě taky překvapila - polévání vodou,kontrola opilců a stříkání ramen opalovacím sprejem byl nadstandard. Nevím jak zlepšit informovanost o změnách v programu,ale něco by chtělo vymyslet. Na HUNTER se těšilo dost lidí a docela je překvapilo,že hráli o hodinu dřív na jiném pódiu. TOP : Waltari, Hazydecay (Lady Karneval je prostě bóží...), Nigthwish revival, ROOT, SSOGE,Tortharry.......
06. 07. 2007 12:41 napsal/a Jardy
Kreyson
Musím souhlasit,Kreyson hrál perfektně a zvuk byl opravdu dost dobrej.Láďa se do toho opřel jak za mlada a pořád ten hlas má skvělej.super uážitek.
05. 07. 2007 13:55 napsal/a George
Organizace
Organizátorům bych ještě vytknul naprostý nedostatet odpadkových košů nebo pytlů. Nevím jestli to raději sbírají ze země, ale já z principu velmi nerad házím odpadky na zem. O kreténech házejících kelímky s pivem do vzduchu nemluvě, ti by potřebovali trochu security brutality :). Jinak organizace téměř na jedničku.
05. 07. 2007 11:39 napsal/a Josef
Hodnocení Kreyson
Na začátek bych rád podotknul, že kdo odešel před Kreyson, udělal obrovskou chybu. Osobně jsem sice za to že jsem na nich zůstal a tedy šel v pondělí později do práce zaplatil tím, že pracuji dnes ve svátek, ale stálo to za to. Láďa Křížek je na první pohled k nepoznání, nechci ho hanit, ale dost se zanedbal, hodně přibral a zestárnul rozhodně o víc, než tvrdí jeho občanka. Naštěstí pro nás, zpívá stále stejně jako dřív a rozhodně nemá problémy s tím to pořádně rozjet. Zvuk jim pořadatelé dopřáli výborný, a tak se vystoupení skutečně povedlo. Bohužel, i když jsme si vyřvali přídavek, hráli poměrně krátce. Kreysoni jsou rozhodně jednou z nejlepších vzpomínek na BFF 07 a připomínat mi je bude i trsátko ^^
04. 07. 2007 14:54 napsal/a Pickardino
zvuk
Mne osobne se zvuk Waltari nelibil, ale videl jsem jenom dve prvni veci, mozna se to potom spravilo, u Dark Gamballe by pricinou dobreho zvuku taky mohlo byt, ze si privezli vlastniho zvukare, a to samotneho Kvetaka, budiz mu vecna slava..