Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

Basinfirefest nabízí rok od roku zajímavější program, letos poprvé rozložený do tří dnů.

Hlavními taháky pro fanoušky byly bezesporu dvě legendární party, které zářily už v osmdesátých letech – W.A.S.P. a Kreator. K tomu si připočtěte finské progresivisty Waltari a domácí špičku, tudíž startovní pole více než přitažlivé.

Páteční program startoval s údery poledních zvonů, kdy se začaly představovat kapely soutěžící v České rockové lize. Postupně se rozjela i další pódia, pojmenovaná podle sponzorů festivalu. Hlavní neslo název Poštovní Spořitelna Stage (PSS), druhé Nosferatu Metal Stage (NMS) a nejmenší Gambrinus Stage (GS). Úvod nám ale utekl, pracovní povinnosti neumožnily ani mě, ani mému kolegovi pro tuto akci High-Landerovi (který občas reportík doplní svými postřehy), abychom stihli začátek.

Do areálu jsme dorazili kolem 17. hodiny, minuli jsme PSS, odkud zněly tóny stoner rocku v podání FLOOD, a okamžitě mazali k metalovému pódiu, kde probíhal koncert MEMORIE. Rozverná Andrejka kouzlila nejen s úsměvem, ale i s hlasem a pohodová hudba téhle mladé kapely při živém provedení nepostrádala drive. O atmosférično se starala druhá dívka v kapele hrající na violu - začátek festu pro mě hodně příjemný.

Na GS mezitím začali LETY MIMO, od kterých jsem zaslechl jen cover The Clash a honem pospíchal na DARK GAMBALLE. Ti právem dostali prostor na největším pódiu a rozjeli svůj nadžánrový originální koktejl. 10 disponuje kvalitním hlasem i porcí správného šoumenství, kapela pak hitovým materiálem, z něhož vyčnívaly nejen Krystaly, ale i Strýček Sam, Běh na dlouhou trať či Baletky. Pro pamětníky došlo i na song z prvního death metalového alba. Zvuk měli Gamballisté čistý jak ty Krystaly a celkový dojem z téhle party byl výborný.

Cestou necestou zase zpátky na metal, kolem legendy českého punku PLEXIS, kteří právě juchali na malém, v pátek většinou punkem naplněném GS.  Plexis jsem měl nejradši hned na prvním LP Půlnoční rebel a právě pár skladeb z tohoto období jsem si nenechal ujít. Spousta lidí, pogo kotel a kromě Půlnočního rebela třeba Ona neví o co jde nebo Punk a pláč.

Ale honem na ASMODEUS, kteří v posledních letech vydali dvě vynikající alba a na koncertech předváděli taky jen kvalitu. Přesvědčeno o tom bylo nemálo fanoušků a atmosféra při setu klatovských thrasherů byla parádní. Skladby Turisté smrti, Hodina štíra nebo Údolí králů rozhýbaly nejen mě, ale i spoustu dalších. Miloš Bešta si koncert vyslovené užíval a cédéčka kapely šly v improvizovaném stánku na odbyt.

WOHNOUT na PSS přilákal dav lidí a mečivý hlas zpěváka rozpohyboval pořádný taneční kotel. Stejně jako Dark Gamballe i Wohnout měli velice pěkný zvuk a zatím nic nesignalizovalo, že by tomu mělo být jinak. /High-Lander/.

Pauzu mezi Asmodeem a SSOGE jsem si vyplnil okukováním šílence v čepici s půlmetrovým kšiltem a počmáraným sakem. Hádáte-li VILDU ČOKA (A BYPASS), hádáte správně. Skladby neznám, ale hlavní roli tady hrál nadhled, zábava a šou. A posluchači to ocenili. Já jsem Vildu překřtil na Vlastu Buriana pátečního večera a se starýma pardálama jsme se váleli smíchy. Vilda neustále měnil kostýmy, chvilku pózoval jen do půl těla a také klávesový virtuoz stál za sledování. /High-Lander/

Na hlavní stage po Wohnoutech nastoupila česká legenda. ARAKAINI jsou natolik zkušení, že nemůžou zahrát špatný koncert. Po zdravotní pauze se znovu s kytarou představil Mirek Mach a kapela i po pětadvaceti letech stále oslovuje spoustu fanoušků – jak starých pamětníků, tak mládežníků. Zpočátku trochu haproval zvuk, ale celkový dojem z vystoupení byl dobrý, byť se vkrádaly myšlenky o jisté rutině. A protože v metalovém koutě jedou Sajlenti, mířím za Johanem. /High-Lander/.

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY považuji za jednu z nejlepších českých skupin a s klidným svědomím jsem jim dal přednost před Arakainem. A jejich vystoupení bylo jedním slovem parádní. Skladby znám, stejně jako většina přihlížejících, nazpaměť a vydržet při hitových pasážích v klidu prostě nešlo. Tancovala kapela, tancovali fanoušci a tancoval jsem i já. Nářezy We Shall Go nebo Old Woman´s Dance, pohodovky z posledního alba a jako třešnička Cantara, při které se k dokonalé Hance přidala i Pavla – co víc si přát. Snad jen zvuk trošku příliš basoval a duněl, ale má poznámka, že by zvukař měl jít ke králi, zůstala nevyslyšena. /High-Lander/

Po Sajlentech to z hlavního placu stále dunělo, takže jsem ještě stihl závěr ARAKAINU, tedy skladby Gilotina a Apage Satanas. Zvuk byl dobrý, lidí spousta, Honzův zpěv výborný, ale nejvíc mě zaujal ďábelský Doxa za bicími. I když Gilotina a Apage Satanas zněly dobře, mě se líbily více dříve s Brichtou. /High-Lander/

Arakaini lehce přetáhli časový rozpis, takže z plánované delší zastávky na ZNC na „punk“ stage takřka sešlo. Letem světem dvě skladby, žádné překvapení, samozřejmě, ZNC prostě jedou stále to svoje a jedou to dobře, o čemž svědčila i odezva.

Králové českého temného metalu ROOT nedávno konečně vydali novinkové album Daemon Viam Invenient a své vystoupení rozjeli v masakrózním tempu. Jenže ouha, jestli u SSOGE mířila ke zvukaři jen lehká kritika, v případě Root by byly na místě i ostřejší slova. Snad polovina setu duněla a duněla, až poté se to jakž takž srovnalo. Úvod, jak jsem již naznačil, patřil samým svižným maršům, myslím, že i z novinky (kterou mám u věže a ještě jsem se nedostal k soustředěnému poslechu, takže názvy songů sloužit nemůžu). Nechyběl ani hit The Festival Of Destruction a samozřejmě Píseň pro satana, 666 a Hřbitov. Celkově zněli Root hodně tvrdě, set byl nabušený a prakticky nedošlo na žádnou baladičtější skladbu. Kotel šílel a Big Boss si neodpustil pozdravy do jednoho zatraceného města („Antikrist mě všichni zkurvenci ve Vatikánu zvou“).

Americká legenda W.A.S.P. v roli hlavní hvězdy prvního dne obstála. Bylo vidět, že většina pátečních návštěvníků dorazila právě na jedny z nejslavnějších představitelů hair metalu a prakticky celý lán od pódia směrem k velkému stanu pro 1000 pijáků byl naplněný. Blackie Lawless běhal po pódiu sem a tam a jeho nezaměnitelný vokál (a temný pohled) dostal diváctvo do extáze. W.A.S.P. dokázali, že v podstatě „stará“ a „jednoduchá“ muzika dokáže zaujmout, když je dobře podaná. Zpočátku byly problémy se zvukem, kytary a doprovodné vokály prakticky nebyly slyšet, ale postupně se vše upravilo a druhá polovina setu už zněla výborně. /High-Lander/

Po skončení Root jsem na W.A.S.P. vyrazil taky a stihl jsem nejen konec „řádné hrací doby“, ale i poměrně dlouhý přídavek. Nepatřím mezi skalní fandy kapely, ale musím uznat, že to s lidmi i nástroji umí. A megahit I Wanna Be Somebody, který jsme poslouchali někdy v osmdesátých letech z x-té kopie z magnetofonové kazety, znali snad všichni nazpaměť. Uprostřed pódia vyčníval stojan na mikrofon z kostí a v závěru Blackie předvedl, že nejde o obyčejnou ozdobu, ale že se jedná o bytelnou „houpačku“, která svého pána bez potíži unese. U mě W.A.S.P. v pohodě.

Po americkém trháku hurá na punk a jeho české vlajkonoše. VISACÍ ZÁMEK je legenda a legendě to pozdě večer slušelo. Poskakujících individuí byl také dostatek a nejen Traktor, ale i Kapela (ze samých pankáčů), Dopravní značky nebo nedávný hit Známka punku oslovují spoustu lidí. Zajímavé je i věkové složení publika, stejně jako v případě Arakainu, od náctiletých po „starce“. Za zmínku stojí i image basového umělce.

Německá parta REDEEMA dělala pro úspěch vše, dokonce rozdávala na potkání letáky s vyznačením času vystoupení, ale moc to nepomohlo. Jednak bylo pozdě, jednak se jejich set částečně kryl s W.A.S.P. a po nich mířila spousta lidí rovnou k východu z areálu. Přitom chasníci nezněli vůbec špatně, zpěvák dokonce slezl dolů k lidem a i zbytek bandu byl hodně akční. Stylově snad šlapavý death metal core.

Na ŠKWOR nemám sílu cokoliv psát, nikdy mě nebavili, texty se mi nelíbí, muzika taky ne, ale jejich mladí fanoušci jim svou náklonnost dávali najevo patřičně hlasitě. Já jsem tyhle „umělce“ přejmenoval na Hroznýš(kwor). No, na NMS by měli hrát Slováci TRISTANA, tak raději na ně. Ale tenhle kopírovací stroj značky Helloween a spol. mě bavil přesně jednu skladbu, a protože Tristana nebavili ani Johana, vracíme se ke Škworu. Ti právě hustí do lidí Sraž nás na kolena (nebo jak se to jmenuje) a to poslouchat nevydržím. Po informaci, která probíhala mezi lidma už odpoledne, a sice, že Krucipüsk odehráli dříve než jsme přijeli, to balíme. Já mířím za povinnostma k domovu, Johan zalézá do stanu. /High-Lander/

Tak, tak, do stanu pořád slyším Škwory, ale únava si bere svou daň, takže pro dnešek toho bylo dost. To si ale nemyslela početná skupina kempařů, která dělala kolem stanů nehorázný rambajz. Se spaním to nebyla žádná sláva a korunu tomu nasadila nejmenovaná dvojice, která mě někdy ve čtvrt na tři probudila s tím, že nemůže najít druhé auto. Jeden padnul do vozidla, které měl hned vedle mého stanu, druhý, prakticky neschopný pohybu, si zahrál na hafíka, zaštěkal mi do stanu a po čtyřech se odplazil do tmy.

Páteční top 6 (abecední pořadí): Asmodeus, Dark Gamballe, Memoria, Root, SSOGE, W.A.S.P.

Pokračování...


Zveřejněno: 02. 07. 2007
Přečteno:
3442 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 07. 2007 21:40 napsal/a Kostěj
hlavní scéna
zvuk na hlavní scéně fuckt nebyl nic moc.A hlavní hvězdy W.A.S.P. to měli tak dokonale čistý,že mi to přišlo jak z blejbeku.Prostě zklamání. Jinak fesťák byl super.Dobře že vyšlo počasí, vloni to byla síla.
05. 07. 2007 21:57 napsal/a Ali 99
Zvuk
Nechápu zvukaře co zvučili S.S.O.G.E.-ROOT-KREATOR :-(
05. 07. 2007 13:23 napsal/a Rebellor
Souhlas největší
Chlape mluvíš mi z duše.. Škwor = nuda, shit a hnůj jak zpívají N.V.Ú... :))) Ještě doplnim Krucipusk absolutně nezklamal-Bomba jako vždy!!!
03. 07. 2007 12:10 napsal/a SolomonBob
Souhlas
Souhlasím! Johan to vzal poctivě a z gruntu! Tomu říkám reportáž jak se sluší a patří.
03. 07. 2007 11:34 napsal/a marty
super report
Johane, mas muj obdiv! :-)