Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

HYPERION – Monochrome CD 2007, vlastní náklad

Těžko říci, zda se při volbě názvu kapely mládenci inspirovali v mytologii (Hyperion, jeden z titánů, syn Urana a Gaie, za manželku si vzal svou sestru Theiu, a měl s ní tři děti – Hélia, Selénu a Éos; je považován za boha pozorování) nebo ve vesmíru (Hyperion je název pro jeden z měsíců Saturnu). Mohl bych se samozřejmě zeptat kapely rovnou, ale mě tyhle spekulace prostě baví... navíc se nakonec stejně zeptám (smích).

Nálepku „česká Apocalyptica“ asi Hyperionu nikdo neodpáře. Tři maníci s violoncelly (Jan Kaňka, Ondřej Tyleček, Tomáš Majliš) hrající za podpory bicích (Tomáš Černek) instrumentální „alternative cello rock - metal“ totiž mají s finskými „kolegy“ mnoho společného, navíc se na koncertech dříve (nebo i nyní?) prezentovali předělávkami totožných skladeb jako svého času Apocalyptica. Slovo kopírka bych se ale volit neodvážil, Hyperion si jdou svou vlastní cestou, řekněme méně hitovou, méně chytlavou, což je nutno ocenit. Není nic jednoduššího, než nahrát album sladkých melodií a zaútočit na peněženky ve stylu japonské (nebo jaké) houslistky, jejíž jméno jsem už zapomněl. Hyperion volí k lidem složitější cestu, která po prvním poslechu může připadat neschůdná a trnitá. Razantní bicí, hlavně kopáky, totiž posunují kapelu spíše do metalu než do popu. Je to patrné od samého začátku alba, hned v první skladbě bicí v rychlejších pasážích dominují a na poslech náročnou skladbu s množstvím zvratů a změn tempa ženou vpřed. Pouze na chvíli si oddechnou, aby vynikla pocitová melodie. Druhý Faust se rozjíždí o poznání déle, ale postupně přitvrzuje a dokazuje, že i s omezeným nástrojovým vybavením lze dosáhnout masivního soundu. Právě Faust, opět s rytmickými zvraty, mi přijde z celé kolekce nejlepší. Úvod trojky zní jak housle a tím se ukazuje, jaké jsou možnosti violoncell – každé zní jinak, snad není daleko od pravdy jejich přirovnání k sólové kytaře, doprovodné kytaře a baskytaře. Další výraznou kompozicí je Heart, chvílemi komorní, chvílemi dravá. Kratinká minimalistická Nocturnal... má zpočátku lehce parodický nádech, postupně se překlopí do serióznějších ploch, ale škoda krátké hrací doby, závěrečný motiv by zasloužil další rozvinutí – takhle skladba funguje jen jako intermezzo. A po něm lehce přitvrdíme a zrychlíme, ale tak nějak nedotaženě, Patterns... se hledá, přijde mi příliš rozháraná. V Sweet Lullaby doplňuje violoncella hostující Gabriela Orlitová na piano a hudba Hyperion dostává nový rozměr. Rozměr, který se mým smyslům zamlouvá a deska je tím pádem pestřejší. Ukolébavka má navíc krásnou majestátní melodii a klidně bych si v ní dovedl představit ženský operní zpěv. Na ten, nikoliv operní, nikoliv ženský, dojde až na závěr ve druhé verzi Fausta. No zpěv, zpočátku se recituje (další host, Roger Dawson) drsným hlasem, později dojde na vcelku zajímavý zpěv (Jan Kaňka) a díky této skladbě a expresívnímu zpěvu nacházím paralelu s již neexistujícími Agnus Dei. Možná by stálo za zvážení, zda neopatřit zpěvem i další skladby.

Booklet by mohl být trochu bohatší, třeba o fotogalerii, takhle působí příliš stroze, na druhou stranu ale neokázale. Kapela dává před grafickou stylizací přednost hudební tvorbě – a ta je na velmi dobré úrovni.

Seznam skladeb:

  1. Antagonism
  2. Faust
  3. Carrera
  4. Heart
  5. Nocturnal Pizzicato Soul
  6. Patterns Of The Hidden
  7. Sweet Lullaby
  8. Faust vol. II

Čas: 30:00

www.hyperion-music.net


Zveřejněno: 29. 06. 2007
Přečteno:
3560 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář