Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

Sobotní ráno začalo pro jednotlivé členy naší redakce různě. Zatímco se někteří pomalu a jistě odpočatí probouzeli, našli se i tací, kteří šli zrovna spát.

Nehodlám tady jmenovat Ifu ani plzeňského oligarchu Gora, kterým více než dobře sekundoval pan Herdron, hehe. Ráno proběhlo klidně, skoro až nudně, ale jen do té doby, než pan spisovatel a vydavatel v jedné osobě "vstal". Uvozovky naznačují, že vstávání proběhlo na několik etap, průběžně prokládaných neřízenými pády akrátkými úseky spánku. Inu rokenrol není prdel. Gorova hláška, že Ifa je srdcař, šla po chvíli na index a většina v okolí FOBáckého stánku čekala na první kapelu.

Tou měli být NERON, leč se den předtím omluvili kvůli autonehodě a zranění jednoho člena. (Johan)

DOOMAS ze Slovenska zvučili vypůčenými riffy od slovutných Death, ale jejich vlastní tvorba už tak dobrá nebyla. Vystoupení se docela vleklo a poněkud falešné kytary nepřidávaly žádná pozitiva. Kapela má rozhodně potenciál, ale současné vyznění je střílení do vzduchu. (Corbow) Doomas se mi zamlouvali a na první kapelu se jim podařilo přilákat k podium i nějaké ty fans. Celý set doprovázel velmi dobrý zvuk. (Yvor)

Rakušáci VIPERIA měli zajímavý začátek setu - všichni přítomní totiž jak na povel provedli "vlevo hleď", stejným směrem se otočily i objektivy foťáků resp. displeje mobilů - a důvod byl jediný, baskytaru držela v rukou dlouhovlasá slečna. VIPERA zahrála svižný death metal s občasnými přesahy k thrashi, dobrý bubeník držel zbytek bandu v tempu a jedinou vadou na celkem slušném vystoupení bylo postupné opakování se. (Johan)

Opava dorazila na AFOD a SACRIST rozjeli svůj svižný set nekompromisně a energicky. Pro mě je to dnes asi první kapela, která dokázala nabídnout publiku opravdu kvalitní black / death metal. Dobře zahrané věci rozhýbaly i nemalý počet metaláků a kapele to šlapalo myslím super.(Bendis) Narozdíl od Bendise si myslím, že SACRIST nepředvedli nic světaborného, spíše naopak. Jednotvárný, takřka nudný mišmaš bez výraznějších motivů mě vyhnal daleko od pódia. (Johan)

Chvilku jsem se rozhodoval, jestli nemám utíkat na pódium a zbavit utrpení chlápka, který očividně trpí bolestí jak raněné zvíře . Ještě štěstí, že mě ve festivalovém agónii zběhlý Goro osvětlil, že se nejedná o lidskou tragédii, ale že se na pódiu již zformovala slovenská banda MARTYRIUM HOSPIC a spustila svůj program. Zpěvák běhal po pódiu jak utržený ze řetězu a křičel na všechny strany. Střednětempý, klávesami obohacený nášleh, mi však přišel jak utržený ze řetězu celý. Odlišné melodie kytary a klávesy jakoby se semtam rozutekly a daly tak zažít trošku toho martyria i publiku. K duhu této mladé formace musím říct, že si je rád poslechnu příště znovu. (Bendis)

HEIDEN mě zaujali svým posledním albem Era 2, takže jsem se na ně hodně těšil. A zklamán jsem byl snad jen kvůli nepříliš dlouhému setu. Jinak Heiden nabídli totéž co na zmíněném CD - pohanstvím načichlý střednětempý black metal s českým vokálem. Naživo nejvíce zaujala skladba Proxima Centauri. Pro mě splněné očekávání - kvalitní výkon. (Johan)

BELLIGERENCE laťku nasazenou předchozí kapelou ještě zvedli. Za mikrofonem řádně řvoucí dračice, muzikanti výborně sehraní, pestrá hra bicmena - já jsem s mixem blacku a deathu spokojen. (Johan) Tentokrát s Johanem  naprosto souhlasím. Dnes jednoznačně zatím nejlepší kapela. (Bendis) BELLIGERENCE jsem viděl už mnohokrát, ale dnešní vystoupení mě naprosto odrovnalo. Jednoznačně nejlepší kapela. Zatím. Nedočkavě vyhlížím novou nahrávku! (Dharm)

Jestliže Belligerence měli neuvěřitelný tah na branku a energie se zdravou agresí rozdávali plnými hrstmi EYE OF BETRAYER šli na fanoušky po pódiem z druhé strany. Tak trochu jakoby "pocitová" záležitost s vymakanými vokály, kdy se střídal pánský murmur s něžným ženským hlasem, posluchače určitě nenudila. Atmosféru ještě dobře dokreslovaly klávesy, které jakoby z "dreamtheatre" vypadly. Pro mě docela překvapení, kdy jsem si zavzpomínal na první desky Theatre of Tragedy. (Corbow)

RETURN TO INNOCENCE v mém sobotním žebříčku aspitují na vysoké umístění. Technicky dobře zvládnuý a hlavně nápaditý materiál přilákal na plac slušné zástupy fans, v kotlíku se poskakovalo. Mě nejvíc sedly songy Streams a Just Moment, hlavně ta druhá s nemalým hitovým potenciálem Returnům sedla dokonale. (Johan)

SIX DEGREES OF SEPARATION mě letos již potřetí nadchli. Vlastně nemám slov - jednoznačně nejlepší kapela letošního AFODu. Energie, krásné melodie, výborníý instrumentalisté a excelentní vokál = nádhera. Nové CD klepe na dveře - už se nemůžu dočkat, protože tři odehrané novinky mě zdravě namlsaly. A závěrečná Separated dostala většinu redakčních kolegů do extáze... (Johan) Top 3 (Manafob)

Co napsat o TROLLECH... Skřítci od Radyně se prostě rozhodli, že ukáží na jihu, kterak se hraje black metal u nás, na západě :o) Včera Panychida, dnes Trollech... Nechci být za patriota a srdcaře (tímto slovem jistě udělám radost kompletní redakci...), ale vystoupení obou  zmíněných uskupení patřila k tomu nejlepšímu na letošním AFODu. (Goro) Úvod vystoupení lesních pánů poznamenali neukáznění jednotlivci, kteří chtěli kapelu podpořit s větvemi stromů - leč šlápli do ... vedle. Evidentně rozzlobený Morbivod jim dal jasně najevo, že takhle (orváním stromů) si vztah k přírodě nepředstavuje. Takže až příště půjdete na Trollech, nechte stromy žít. (Johan) Souhlas. (Goro) Mám pocit, že se po vystoupení Trollech začíná celá dramaturgie rozpadat. Vlastně celá sobota byla dramaturgicky zvolena poněkud nešťastně. Místo, aby celý den postupně gradoval, tak v dopo-odpo hodinách odehrály kapely, které bych si klidně dokázal (nejen já) představit v pozdějších (atraktivnějších) časech. (Pigeon)

DARKFALL from Austria proti minulosti trochu zjednodušili projev, klávesy jsou pryč a zůstala pouze jedna kytara. Jednoduchý, přímočarý a jasně strukturovaný materiál pohybující se v deathových vodách tak nějak plynul kolem, aniž by zaujal, aniž by naštval. Průměr průměrovatej. (Johan)

COLP jsou na Afodu prakticky doma. Ke vší smůle jim ale dneska v rodných "Budkách" hrál PRO-PAIN a tak byli kluci hodně nasraní:)) No, a tu svojí nasranost nám tady chtěli teda jako naservírovat. Pořídili si na to dokonce nové a stejné kytarové hole. A to se hnedle tak nevidí. Ale hrálo jim to dobře. Jen Jářek každou chvilku skláněl hlavu a chodil "do kolen". Asi mu pořád padalo trsátko, tak ho hledal. MASAKR!!!!!!!!! MILAČKOVÉ!!!!!!!!!!!! PS: a už jsou to taky dědkové....navíc bez ..ehm...šedin:) (Corbow)

LUNA AD NOCTUM, průměr naprosto závislý na image. Stačí malinká chybička v technice (zpoždění intra) a celá skládačka (vystoupení) se rozpadne a vyzní směšně. Kapela používá vcelku klasické postupy, které black metal nabízí a asi neurazí žádného fandu. I přes všechna "pjůr blek metl" prohlášení jim to moc nevěřím. Rozhodně bych volil jinou skupinu za vrchol festu. (Pigeon)

Poslední COWARD ze stříbra hráli pro už hodně prořídlou základnu fans, což jim ale vůbec nevadilo a bylo vidět že si koncert užívají. Povětšinou ve středním tempu valící se melodický thrash-core (je pro mě opravdu hodně těžké jejich muziku zařadit:) s výlety do jiných stylů vůbec neurazil a byl tak pohodovou tečkou za letošním AFODem.

Letošní AFOD se opět vydařil a splnil tak úlohu sympatického lokálního festíku na jihu Čech. Špatné počasí na začátku festivalu se obrátilo a co do počtu lidí mám pocit, že pořadatelé mohli být také spokojeni. Odhadoval bych 400-500 návštěvníků. Takže příští rok se opět těšíme, akorát nevím, zda pojedu zase už ve čtvrtek :-)

Nejlepší kapela festu podle:

  • Márty: Legions Descent, Onanizer, Panychida, Belligerence, Colp, Eye of Betrayer
  • Manafob: Six Degrees Of Separation, Belligerence, Onanizer, Colp, Eye of Betrayer
  • Bendis: Colp, Belligerence, Debustrol, Six Degrees Of Separation, Return To Innocence
  • Corbow: Colp, Belligerence, Eye of Betrayer
  • Goro: Panychida, Six Degrees of Separation, Trollech, Return to Innocence, Belligerence
  • Johan: Six Degrees Of Separation, Panychida, Debustrol, F.O.B., Belligerence, Return To Innocence
  • Hanka: Six Degrees Of Separation, Colp, Return to Innocence, Belligerence, Eye of Betrayer  
  • Janička: Six Degrees Of Separation, Colp, F.O.B., Debustrol, Belligerence
  • Yvor: Belligerence, Panychida, F.O.B., Eye of Betrayer, Six Degrees Of Separation
  • Dharm: Belligerence, COLP, FOB, Panychida a bubenice z TEARS OF RAIN

Zveřejněno: 23. 06. 2007
Přečteno:
3328 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 06. 2007 19:54 napsal/a Janička
Peťa
tak to je mi líto, nemáš tak hulit-)))), víš,že to škodí zdraví, do příště budeš určitě zdravej
28. 06. 2007 08:03 napsal/a Peťa
2Goro; 2Janička, 22tátá
2G: Jooo, panáčku, už jsem to ukrad, přeložil do Eng a bude to pecka jako sviňa! :o)) 2J: Mno, holka, vyvětral, okna jsme měli dokořán (btw. Márty, dovez jsem Ti všechno? :o)), jel jsem jak blázen, aby byl průvan co největší a auto OK. Akorát já to krapet vodsral. 2all: Kurvá, smrkám 3kg rýmy za hodinu a v krku mám, že bych moh plivat plameny jak Destructor - akorát že bez voleje... :o) 2tútátájéééjéééé... :o)
27. 06. 2007 21:52 napsal/a Hanka
2 Yvor
To víš, fotim všechny nebo většinu kapel (na AFODU mi utekla jen jedna) a kdybych ještě mezi tim fotila fans, tak už si nestihnu dát ani piváka..... ale jak Márty napsal, tak několik pikantních zatim nezveřejněných fotek z našeho stánku a okolí máme.....
27. 06. 2007 17:12 napsal/a Janička
rovnice + Marty
Ifa + Goro = ZLO (až za roh),Marty jen tam ty fotky dej, nakonec se jimi bude honorace z Plzně chlubit,jaký je to fešák a co všechno vydrží (Goro jsi jednička fakt)
27. 06. 2007 16:43 napsal/a goro
2 Marty + Peta
2 Marty: Mno, jeste ten fotoreport poradne zvaz a podrob prisne cenzure. Hlavne se neunahlit... Mohlo by se u nekterych jedincu jednat o dosti kompromitujici material, ktery vyrazne ovlivni jejich karierni rust :o))) Jen skoda, ze se nefotilo ve ctvrtek :o) 2 Peta: Jasne, soundtrack Vcelich medvidku oba vecery (vlastne spise rana...) byl smrtici! Stejne jako ohlas na nej. Uf, lyriku z nej by mohla zavidet lecjaka zla schwarz metalova banda. Opravdova perla mezi soundtracky!