Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

Naletošní AFOD jsme vyrazili již ve čtvrtek na avízovanou beforeparty. (Online report!)

Naletošní AFOD jsme vyrazili již ve čtvrtek na avízovanou beforeparty. (Online report!)

Beforeparty se nakonec tak vydařila, že nejsem schopnen nic popsat, tak snad mě nahradí Goro (Márty). Hm, before party... O den dříve jsme samozřejmě vyrazili proto, aby jsme podali co nejpřesnější popis dění na tomto festu. Pokud někdo za tímto brzkým výjezdem hledá lihové radovánky, tak se šeredně plete. K opuštění útulných domovů nás donutila pouze profesní čest. Při kávě a čaji jsme plánovali, jak zlepšit služby pro návštěvníky a kterak zdokonalit (pokud to ještě jde) naše stránky. No dobře, je to nesmysl,ale zní to dobře. Už při našem popíjení počasí ukazovalo svou odvrácenou tvář, ale dešťové přeháňky se Trhovým Svinům, alespoň tento večer, vyhýbaly. Dalo se očekávat, že dlouhé prsty Vatikánu nějakou kalamitu zařídí. A následující den to měl jen potvrdit... (Goro)

Ač přes nepřízeň počasí začal letošní Afod přesně na čas. DALGORETH z Prahy měli to štěstí v neštěstí být první, neb při jejich setu lilo jak z konve a tak před pódiem téměř nikdo nebyl. Mladičká sestava dávala hned na začátku znát nesehranost čemuž se na druhou stranu nelze divit. Byli jsme tedy svědky střednětempého atmo black metalu s klávesami, kde za bicími seděl Dharm znám také s pražských Rites of Undeath, kde ovšem hraje na kytaru. Mnooo, zatím jde kytara líp, ale to se časem podá... (Márty) Jsem opravdu rád, že jsem měl možnost vidět sex symbol tohoto média za bicí soupravou. (Goro)

REALM OF ALGOL nazývají svůj styl space black metalem, což v praxi znamená jednoduchý black metal se space zvuky. Kapelu jsem měl možnost vidět podruhé a můj názor se nemění, jedná se o průměrný black metal s automatem, který nikoho neurazí, ale také nikoho nenanadchne. Do budoucna by rozhodně kapela měla zapracovat na zajímavějších nápadech a hlavně na odstranění monotónnosti. Na druhou stranu, space feeling o který kapele jde, se daří, takže držím palce do budoucna. (Dharm)

Přirovnání k Vader se v případě LEGIONS DESCENT (A) ukázalo býti poměrně trefným. Nikterak novátorské, nicméně slušně zahrané. S absencí basy, ale živelně a bez slitování. Ucházející a pro moji maličkost o poznání zajímavější vystoupení než to na předchozím ročníku festu. Rozhodně jsem nebyl tím, kdo se dožadoval přídavku, ale jejich set mne zaujal. A pecka Nothing left to destroy je vydařená. (Goro) Bubeník se utrhnul. KYtary ječely. Zpěv jak od Vader...no a občas dost houpavé a chytlavé riffy. A to je tak vše. Mlátička od začátku do konce, která neurazila a možná nadchla pár fanoušků, kteří po deštíčku vylezli na plac před pódiem. Věděl jsem, že kapela zde hrála v minulosti, akorát jsem si jí nějak nepamatoval. Po dnešku budu....aspoň chvilku. (Corbow)

Následující ONANIZER pobavili jako ostatně vždy. Královsky jsem se bavil zejména mezi songy, zpěvákovy prupovídky vážně stojí za to, hudebně klasická funny grindová mlátička. (Márty)

Po srandistech nastupuje vážné zlo "až za roh", slovenští DEMONIC CHORALS. Rychlý nesmlouvavý black metal, skoro v stylu Dark Funeral, se ukázal být nudnějším než střízlivý Goro. Instrumentální potenciál této kapely je skutečně na vysoké úrovni, především bubeník předvádí vynikající výkony. Ovšem nápady jsou téměř tragické, nuda čiší z každé sekundy jejich výkonu a o to víc je smutnější, že perfektně zahraný cover od Behemoth byl nejlepším kusem celého vystoupení. Myslím, že nejen mě by do budoucna potěšila promyšlenější hudba této kapely, kde by nesázeli pouze na image a na bubeníka, ten celou kapelu nespasí. (Dharm) Psí menšinu dostal cover od mocných Behemoth do kolen! (Goro)

Poznámka Gora: Ne že bych chtěl opravovat nejvyššího, ale kolega Dharm již nějakou dobu v řadách Rites of Undeath nefiguruje. To je tak pro upřesnění...

PANYCHIDA ze z Plzně byla první kapelou, která pod pódiem řádně zatopila (naštěsní nikoliv deštěm). Paganized metal rozdováděl hromadu vlasatců, kteří roztočili kebule a GHM za mikrofonem z toho měl nelíčenou radost. Perfektně šlapající kapela měla fanoušky během chvíle v hrsti, nářeznické black pasáže co chvíli šperkovaly z playbacku puštěné dudy a píšťalky. Razantní rytmika, kytarové vyhrávky a v čele škřehotající havraní chlapec, vše podpořené skvělým zvukem - zatím nejlepší kapela dnešního podvečera. CD prý vyjde do měsíce. (Johan) Chápu, je to ostuda. PANYCHIDA je z Plzně, ale mé první živé setkání s nimi se odehrálo až dnes. Už jejich promo dávalo tušit, že v této sebrance dříme mnohé, ale že nabídnou tolik, to jsem nečekal. Epika Borknagar, chlad Immortal, rozjuchanost Finntroll... To vše je v jejich hudbě obsaženo. Opět odmítám hledat chyby tam, kde nejsou. Jeden z vrcholů letošního AFODu. Možná ten nejvyšší... (Goro) Musím uznat, že PANYCHIDA předvedla nadprůměrné vystoupení, Honza za bicími zvedl úroveň o 100 procent. Z mých předchozích zkušeností, kde s automatem předváděli spíše podprůměrné vystoupení, se vytáhli na poměrně dobrou kapelu. Ovšem s chvalozpěvy kolegy Gora nemohu souhlasit. Rozjuchanost Finntroll určitě (zvláště když Finntroll poslední dobou nepředvádějí nic objevného, to Panychida mě zaujala víc), ale chlad Immortal a zvláště epika mých milovaných Borknagar zde rozhodně nebyla. Přesto oceňuji velmi charismatické vystupování zpěváka a výborné výkony Honzy za bicími. (Dharm)

F.O.B. se předvedli v nejlepším možném světle. Nechtěl bych příliš chválit, ale zatím bezkonkurenčně nejlepší vystoupení letošního AFODu. V takové formě jsem je ještě neviděl. Dav pod podiem ještě zhoustl a nezbývá než se těšit na nové album. Že se F.O.B. líbili nejen mě, potvrzuje také Hektor se svou rýmovačkou: "Každý den se hlavou honí, co vymyslí Ti F.O.B. Oko vidí a sluch jásá, je to metalová klasa." (Dharm)

MATER MONSTIFERA předvedla standardní výkon, který podává už několik let. Není zde nic nového,ale také nic vyloženě špatného (snad až na stále stejný repertoár). Vystoupení bylo s minulým rokem téměř totožné. Chtělo by to něco nového a oživujícího. Sebelepší vystoupení (a že Mater Monstifera je velmi kvalitní těleso) se časem oposlouchá a okouká. Každopádně na nový materiál se velmi těším. S FOB jasný vrchol večera, i když narozdíl od FOB očekávatelný. (Dharm) Dneska mi Mater nějak nesedli. Jednak jejich zvuk nebyl až tak supr a druhak jsem stejného názoru jako kolega Dharm, chce to novej materiál (Márty)

Na vystoupení DEBUSTROLu jsem neměl ten správnej modem, takže nemůžu sloužit. Dneska mi tenhle ucházející old school thrašík nějak lezl krkem a texty s bohatou slovní zásobou taktéž. (Márty)

Je vidět, že jezdit na AFOD den předem není zrovna nejlepší nápad. Zatímco evidentně unavený Márty neměl pro DEBUSTROL pochopení, Goro a já jsme si s chutí zahulákali nesmrtelný fláky Údolí Hádu, Protest, Antikrist nebo Vyznání smrti. Nálada v hledišti byla taky výborná a vlastně nevím, co na téhle smečce chválit dřív - jestli drtící rytmiku nebo nasazení obou kytaristů. Když k tomu přidám evidentní nadhled všech protagonistů, vychází mi výborné vystoupení. (Johan)

Na závěr patří jen uzávěr... Toť nesmrtelná pravda. TEARS OF RAIN byli řekněme zamýšlenou ukolébavkou. Tuto úlohu splnili. Na jejich muzice mi chybí dravější pasáže, které by muziku oživily. I tak příjemný konec v příjemném podání (moudří už vědí :-) (Manafob)

Přesně tak, produkce TEARS OF RAIN je na poslech příjemná, ale nějaké oživující momenty by jistě prospěly. Těžko mládežníkům radit, evidentně se jim nechce otevírat bránu s nápisem "speed metal", ale bez intentivnějších, rychlejších úseků působí jejich hudba po chvíli trošku monotónním dojmem. Na druhou stranu musím vyzdvihnout perfektní výkon sličné zpěvačky, jejíž projev asi nejvíce připomíná Tarju. Druhá kráska za bicími, na dívčinu příjemně razantní, by taky občas mohla trochu zaexperimentovat a výsledné vyznění kapely by bylo ještě zajímavější. I tak ale příjemný závěr. (Johan)


Zveřejněno: 22. 06. 2007
Přečteno:
3195 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 07. 2007 19:53 napsal/a Heplák
Tears of Rain
Taky se mi ta rencenze moc nezdá.. Stejně jako většina ostatních:) Tears of Rain byla podle me teda docela tragédie. Jediny co se dalo poslouchat byl zpěv, ale ten už sem slyšel uz asi tisíckrát. Nebejt dvou krásných slečen, tak se asi pudu nekam zašít a do konce nevylezu... Pro priste bych nechaval podobne časy lepším kapelám.
03. 07. 2007 15:25 napsal/a Ifa
Efičce
Kravina, to nejsem já...
03. 07. 2007 09:33 napsal/a Eficka
Ifovi
http://isacaarum.rajce.idnes.cz/AFOD_2007/ jen se najdi, v lese jo v lese na jehličí
03. 07. 2007 09:33 napsal/a Eficka
Ifovi
http://isacaarum.rajce.idnes.cz/AFOD_2007/ jen se najdi, v lese jo v lese na jehličí
27. 06. 2007 07:02 napsal/a Ifa
To DT rock
To je fakt, já tam vlastně nebyl... Ani Babičku jsem nečetl...