Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Dvě kapely se stejnými monogramy, dvě kapely z jednoho regionu, dvě kapely, jejichž předáci před lety působili v kapele jediné.

V těchto dnech obě kapely vydávají novinková alba – v týž den a u téhož labelu. Slovo mají Smrk (Greedy Invalid) a George 13 (Galactic Industry).

1. Napadlo by tě v roce 2001, kdy se vaše cesty rozešly, že za 5 let se potkáte (resp. vaše kapely) u jedné firmy, vydáte CD ve stejný den a dokonce jej spolu pokřtíte na společném koncertu?

George 13: Musím přiznat, že tohle mne tedy nenapadlo, ale víš, jak se říká – nikdy neříkej nikdy, byť to může v danou chvíli vypadat hodně nepravděpodobně.  Jelikož moje agentura dělá nějaké akce v Karviné, pozval jsem Greedy a při té příležitosti jsme se Smrkem přišli na to, že si můžeme navzájem pomoci. No a už v listopadu jsem byl s Greedy ve studiu GM Jablunkov, kde jsem jim spoluprodukoval jejich nové CD. Pak přišla myšlenka spolupráce s brněnským Redblackem a už to jelo...

Smrk: Určitě ne, taková věc snad ani nemůže sama přijít na mysl, ale situace se takto vyvinula a myslím, že ku prospěchu všech zúčastněných. Uvidíme tedy jak to bude šlapat dále. Jelikož naše spolupráce netrvá zatím nijak dlouho a celé se to teprve vyvíjí a rozjíždí. Už teď ale mohu říct, že to znovuobnovení spolupráce přináší své ovoce.

2. Jak vlastně křest 26.5. dopadl? Kolik bylo lidí, co atmosféra a tak...

Smrk: Samotný křest a koncert dopadl skvěle, výborně jsme si zahráli a následná after párty taky stála za to i když je třeba říct, že pátek kdy jsme hráli v Jablonci, byl o mnoho drsnější, hlavně co se týče alkoholu. Ta smršť panáků byla opravdu drsná a ranní probuzení borovičkou taky. Lidi bylo necelých 70, což bylo jediným zklamáním jinak fajn večera. No, ale bědovat nemá smysl, jsme rádi za ty, co přišli a doufám, že nebyli zklamaní a užili si to jako my. Atmosféra byla, myslím, velmi dobrá o čemž svědčí i to, že jsme museli přidávat, lidi byli pořádně slyšet!

George 13: V ten bylo v Praze větší vedro než jsou zvyklí místní obyvatelé, kteří v takových případech okamžitě vyrážejí ven z Prahy. Nicméně i tak bylo v klubu na sedmdesát platících, kteří společně s dalšími pozvanými hosty dokázali vytvořit skvělou atmosféru.

3. Co si slibujete od toho, že vaše CD vyšla v kooperaci firem Animal Farm – Redblack?

Smrk: Jediné a to, že naši nahrávku dostane více mezi lidi, než jsem byl schopen já s Avalanche prod. Myslím, že by to mohlo následně znamenat i větší zájem o Greedy Invalid ať už ze strany medií a pořadatelů koncertů. Jen je mi jasné, že my musíme makat na všem stejně jako doposud a nečekat, že za nás někdo něco udělá. Takže ono se v podstatě nic nemění, jen už neděláme všechno sami. Což je určitě velké plus.

4. Co vlastně znamená, že Animal Farm je sublabelem Redblacku?

Smrk: Jde o úzkou spolupráci několika lidí, jejíž výsledkem už jsou 2 alba Greedy Invalid a Galactic Industry a do budoucna určitě přibudou i další. Navíc Tom už toho má i tak hodně a tímto, se práce rozdělila a část věcí děláme my a část Redblack.

George 13: Společným jmenovatelem je spolupráce v oblastech, kde by si vydavatelství ANIMAL FARM nevědělo rady – tedy především distribuce, lepší přístup do médií atd. Nejedná se o žádnou novou firmu, obě společnosti i nadále vystupují samostatně, jde vlastně o jakýsi konglomerát za společným cílem – vydávat desky nadějným a kvalitním kapelám.

5. Máte v plánu podpořit nové CD klipem? Na Remake sice jeden k nové skladbě je, ale ten bych jako reprezentativní asi nepovažoval…

George 13: Během velmi krátké doby jsme stihli natočit k CD Remake klipy hned dva, a sice hraný k Law Is Nowhere (premiéra v Madhouse na Óčku už byla, jinak je na www.galactic.cz ke stažení) a ke skladbě Lost Man pro pořad Hydepark na Óčku (premiéra taky už proběhla).

Smrk: Samozřejmě a v této chvíli už je hotovo. Klipy máme rovnou dva a to ke skladbám Sand Castle a Dancing Little Flames. Oba už byly odvysílány na Óčku a stáhnout se je můžete z našich webovek. Snažíme se ještě klip dostat do vysílání ČT. Tak snad se to povede…Navíc pokud vše půjde jak má, tak na podzim bude překvapení v podobě třetího klipu ke skladbě Choke. Více prozrazovat nebudu, až bude hotovo, dáme vědět.

6. Přikládáte velký význam image (viz. stylizované fotky v bookletech)? Na koncerty se oblékáte podobně jako v obalech CD nebo to neřešíte a vylezete na pódium třeba v kraťasech a barevným triku?

George 13: Jak je vidět z bookletu CD, tak jsme image posunuli do extravagantní polohy, v níž můžete poznat galaktického duchovního vůdce, manažéra, vojáka i dělníka. Hrajeme tak i na koncertech, už to k nám teď zkrátka patří (smích).

Smrk: Image určitě přikládáme význam a snažíme se na tom stále pracovat a zlepšovat. Což je vidět podle našich dobových fotografií. Neradi bychom zůstali na místě, jak v hudbě, tak i v tomto, takže do budoucna chystáme další překvapení. Některé věci už jsou hotové a na nejbližších koncertech už to budou fans moci posoudit. Prostě chceme, aby se image vyvíjela společně s hudbou. A ty kraťasy s barevným trikem necháme jiným! Nás takto určitě neuvidíte.

7. Do sestav vám nedávno přibyly nové členky – byl záměr přibrat ženské elementy, nebo to byla náhoda...

George 13: V našem případě to vzniklo zcela spontánně ve studiu, když jsme točili Remake. Měli jsme představu o ženském vokálu, načež zvukař Rohlík, jinak klávesák Ador Dorath, okamžitě navrhnul jejich zpěvačku Lenku Machovou. Zpočátku jsme o angažmá zpěvačky na koncertech neuvažovali, pak nás napadlo naši show nějak zpestřit. Milada je sestrou bubeníka Michala, takže se to automaticky nabídlo. Na prvním koncertu zpívala jen poslední tři skladby, rychle jsme si na to zvykli a už je naší právoplatnou členkou. Její schopnosti však plně využijeme až na další desce, skladby z Remake na to nejsou po aranžérské stránce uzpůsobeny.

Smrk: Byla to zprvu náhoda a že se to takhle vyvinulo, jsme jen rádi! Nikdo to neplánoval, že na bicí u nás zasedne Merci, přišlo jako blesk. Byla to taková rychlovka, že když se na to dívám zpětně, musel to být osud! Jeden telefon, setkání a zkouška a bylo jasno. A  s Cat to bylo trošku komplikovanější.

8. Hrála Catherine dříve v nějaké kapele? Jak se mezi vás dostala?

Smrk: Cat už hrála v několika regionálních kapelách a my jsme se seznámili někde na koncertě s tím, že padla řeč o tom, že by nám nahrála klávesy na CD. No, postupně se to vyvíjelo a nakonec jsme zjistili, že si hudebně i lidsky skvěle rozumíme. Catherine tedy dostala nabídku na právoplatné členství v Greedy Invalid. Chvíli nás napínala v souvislosti se studiem na VŠ, ale nakonec u nás natrvalo zakotvila a rozšířila naši sestavu na šest. Je to už ale let, co jsme hráli v této sestavě, ani jsem to nečekal, ale s odstupem roku to vidím jako velké oživení. Dost nám to pomohlo a rozšířilo obzory.

9. Co Milada, jakou roli při osídlení Marsu dostane? Zpívala někde před příchodem do GI?

George 13: Je to náš anděl spásy (smích). Zpívá jinak ještě v kapele Gate.

10. Obě kapely zpívají výhradně v angličtině. Nelákala by vás čeština? Dnes spousta kapel, které nevidí možnost uplatnění v zahraničí volí češtinu, která je pro většinu domácích fanoušků srozumitelnější...

George 13: Čeština nás neláká, k naší hudbě se jednoduše nehodí a navíc stále pošilháváme po tom, že se dostaneme jednou i za hranice.

Smrk: Už nějakou dobu uvažujeme o nahrání několika písní v našem rodném jazyce. „Něco“ chystáme, zatím bych to nerad zveřejňoval, ale angličtina zůstane v budoucnu stále našim hlavním jazykem, na tom nic měnit nehodláme. Jde to přece jen k té naší muzice lépe. A navíc Storm tento jazyk výborně ovládá i vzhledem k jeho budoucí profesi. Takže my máme jasno.

11. Jak jste na tom s koncertama? Hráli jste už v zahraničí nebo se soustředíte jen na Českou republiku?

Smrk: V zahraničí zatím pouze na „Slovensku“ . Soustředíme se hlavně na domácí publikum. Na podzim chystáme naše další tour, kde spolu s Galactic Industry projedeme ČR a na dva koncerty zavítáme i na již zmíněné Slovensko. Celé se to bude jmenovat Autumn Wind tour a půjde o cca 12 koncertů na podporu našich nových CD. Ale výjezdům do zahraničí se nebráníme. Pokud bude příležitost, rádi ji využijeme.

George 13: Co se týče koncertů u nás, tak s těmi se doslova roztrhl pytel, letos jich bude asi kolem čtyřicítky, což je více než za posledních pět let dohromady.

12. Jaký máte koncertní sen – jak místo, tak akci nebo spolu-kapely?

George 13: Těch je opravdu mnoho. Atmosféra všech velkých koncertů je úžasná, takže bych Ti odpověděl asi nějak takto – všude, kde budou mraky lidí.

Smrk: Sny se neříkají, jinak se nesplní. Takže i my ten svůj máme a řekneme ho až se splní!

13. Co říkáš na tvorbu kapel HIM resp. Rammstein, ke kterým jste občas přirovnáváni?

Smrk: HIM je jedna z mých nejoblíbenějších kapel, i když musím přiznat, že poslední dobu jsem je moc neposlouchal. Ale jinak to co dělají je mi velni blízké a jsem zvědav co ještě pro nás posluchače připraví. I když zenit, zdá se, mají už za sebou.

George 13: Rammstein se mi osobně stále líbí, ale už ne jako z období alba Sehnsucht, kdy průkopnicky kombinovali taneční prvky a tvrdé kytary.

14. Je v ČR kapela, která by hrála podobnou muziku jako vy? Koho považujete za „spřízněné duše“?

George 13: V republice není, za nejblíže spřízněnou považujeme jednoznačně Dark Gamballe.

Smrk: Netuším a pokud je tak o ní nevím. Ty nějakou znáš?  A v posledních měsících je naši nejspřízněnější asi Galactic Industry.

15. Jak hodnotíš tvorbu kolegů pod firmou AF? Co se Ti na jejich novém CD líbí a co třeba ne?

George 13: Jelikož jsem album Greedy spoluprodukoval, nemohu s hodnocením až tolik sloužit, protože je tam částečný otisk i mé práce, tudíž bych nemusel být objektivní. Nicméně jsme se Smrkem bavili, že budeme muset v případě jejich další desky zapracovat na větší živelnosti a hutnosti, která na Dancing Little Flames trochu schází. Ale to spravíme…

16. Jaký je vůbec správný překlad názvů vašich kapel – ta slova mají více významů...

George 13: Galactic Industry = Galaktický průmysl.

Smrk: Chamtivý Invalida. Název vznikl ještě před tím, než jsme se chopili vůbec poprvé nástrojů. Přišel s ním tuším náš tehdejší zpěvák. Až teprve potom se začala vyvíjet muzika, ale Greedy Invalid už zůstal.  Aspoň máme jistotu, že neobjevíme kapelu se stejným názvem.

17. Obě nahrávky byly pořízeny ve stejném studiu – GM Jablunkov. Je to náhoda, nebo hrála hlavní roli dostupnost (ať už lokální, tak finanční)?

Smrk: Náhoda to není a obojí je správně. Po Meaningu jsme hledali nové studio, kde bychom zkusili pokročit a vylepšit náš sound, což se mimochodem povedlo na výbornou. Dancing je zatím po všech stránkách, aspoň z našeho pohledu, nejlepší počin. Jsme s ním nadmíru spokojeni a určitě na to má vliv i GM studio, kde nám vyšli maximálně vstříc a příští rok to vypadá, že se tam bude točit naše další CD.

George 13: V podstatě sis odpověděl sám, ale hlavní argument pro výběr tohoto studia byla osoba zvukaře Martina Roženka, který je velmi schopný, vynalézavý a otevřeným nejrůznějším experimentům. Spolupráce s ním probíhala na jedničku.

18. Kterou skladbu považuješ za reprezentativní v rámci vaší tvorby – kdybys mohl někomu představit kapelu jen jedinou skladbou, která by to byla a proč?

George 13: Zřejmě klipovka Law Is Nowhere, protože je v ní všechno, co se na desce objevuje ve všech skladbách.

Smrk: Těžko se to vybírá, mám  ke všem skladbám určitý vztah, ale asi bych vybral  Sand Castle. Přece jen je to naše nejnovější klipovka, takže už vlastně vybrána jednou byla. Tato skladba je má oblíbená a mám k ní i zajímavé vzpomínky, které se vážou k jejímu vzniku. A navíc reprezentuje velmi pěkně náš současný hudební styl.

19. Nahráli jste (GI na první CD, GI na nové CD) coververze Septic Flesh resp. Blacka. Proč padla volba na tyhle skladby, hrajete je na koncertech a jaká na ně je odezva?

Smrk: Little Music Box už se nahrával hodně dávno…Tento song se nám dost zalíbil a tak už nebyla žádná překážka jej nahrát. Navíc si myslím, že to od nás nikdo nečekal. No a na koncertech jsme Little po nějakém čase opět zařadili do playlistu a odezva je kladná - tak počítám, že ještě párkrát naživo zazní.

George 13: Wonderful Life hrajeme již delší dobu na koncertech, s úspěchem, takže jsem si řekli, že ji zvěčníme i na regulérní CD. My vůbec máme hodně rádi hudbu osmdesátých let, na které jsme vyrostli. Do budoucna plánujeme, že možná nahrajeme miniCD podobných coververzí, ale to je ještě brzo nějak konkretizovat.

20. A odezva podruhé – od kritiků. Sleduješ, jak si vedete a bereš si z recenzí nějaký poučení do budoucna?  Naštvala Tě v poslední době nějaká recenze, nebo to až tak neřešíš?

George 13: No, recenzí na Remake zatím ještě mnoho nevyšlo, jakoby se toho recenzenti báli (smích). Recenze čteme, občas se pobavíme, ale nepřikládáme tomu příliš velký význam, protože důležité je, co na to lidi. Podle našeho názoru klasický fanoušek hudby recenze ani moc nečte, to zajímá hlavně muzikanty, což vyplývá ze soutěživé povahy českých muzikantů (smích).

Smrk: Pravda je taková, že před lety jsem to přečítal s jinou vervou než dnes. Stejně si to dělám po svém a ostatní taky tak. A brát si poučení snad ani nejde. Mám své představy a podle toho všechno kolem kapely počínaje muzikou, image vypadá a tohle předkládáme lidem se slovy to jsme my. A tak asi těžko něco změní názor recenzenta  na nás. Beru to, že každý si může napsat co chce, a to respektuji. Ale co děláme a jak to děláme, to bude vždy jen to naše vnitřní cítění a pak se buď líbit budeme nebo ne. Už jsem někde psal, že to své hrajeme ať to poslouchají davy nebo jen jedinci. Tudíž odpověď je jasná - sleduji, ale neřeším.

21. Dneska vychází na papíru jen pár časopisů, na internetu je to celkem džungle (pořád vznikají a zanikají a fúzují webziny)... Sleduješ pravidelně média? Co říkáš na jejich úroveň?

George 13: Papírové časáky nečtu už vůbec, internetové jak kdy – někdy mám období, kdy ano, někdy zase vůbec. Podle množství práce (smích).

Smrk: Samozřejmě sleduji dění kolem sebe, tedy i hudební scénu. Ať jsem taky v obraze. A pokud mám být upřímný tak je na webu spoustu hodně amatérských pokusů…ale tak to je i v muzice. Několik skvělých, úzká špička a za nimi spousta těch, kteří se jim snaží aspoň přiblížit. Vyčítat jim to ale není důvod, vždyť to jistě dělají proto, že je to baví a proto je netřeba odsuzovat. Čtenáři sami rozhodnou, kam se budou vracet, kdo je zaujme. Je to jako v hudbě a já si o tom můžu myslet co chci a nic na tom nezměním. A pro mne nejzajímavější Innocence, Whiplash, Payo a pár dalších. Z tištěných médií už toho moc nezbylo a tak tu musím zmínit Pařát, který je obdivuhodný se svou výdrží a po delší době začal vycházet i Whiplash, což byl jeden z prvních, které jsem kdysi kupoval. Snad tedy oba vydrží.

22. Kam bys to chtěl s kapelou dotáhnout, kde je cíl, ke kterému směřujete?

George 13: Samo co nejdále, protože jedině tak nás může bavit házet prachy do bezedné studny místo toho, abychom stavěli baráky (smích).

Smrk: Náš cíl je jasný, ale je to jako s těmi sny, nepovím, abych to nezakřikl. Nejsem sice moc pověrčivý, ale přece jen (smích). Každopádně naše cíle nejsou zdaleka naplněny. Je toho opravdu mnoho co bychom chtěli dokázat. Otázkou je, zda se to povede, ale musíme se o to aspoň pokusit.

23. Poslední slova jsou Tvá...

Smrk: Určitě díky za podporu, kterou se nám dostalo ze strany tvé a Fobie. Pro vás, které toto povídání zaujalo, mrkněte k nám na stránky www.greedyinvalid.com, kde najdete mnoho věcí o nás a na http://bandzone.cz/greedyinvalid si můžete poslechnout ukázky z našeho novinkového CD Dancing Little Flames. Klidně na koncertě dojděte na pokec a těším se někdy příště. Ahoj.

George 13: Lidi, pojďte se na to tady vykašlat a poleťte s námi na Mars, kde nám všem bude mnohem lépe (smích).

www.galactic.cz

www.greedyinvalid.com


Zveřejněno: 23. 06. 2007
Přečteno:
3427 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář