Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
LLYR

STRANGE FEELINGS – Jokebox CD-R 2007, vlastní náklad

Nová kapela na scéně? Ano i ne. Strange Feelings totiž vznikli na konci roku 2001, ale skutečně se do toho opřeli až na začátku roku loňského. Důvodem bylo, jak jinak, lepení plnohodnotné sestavy. A ta je momentálně tvořena čtyřmi muzikanty, kteří (většinou) nejsou žádnými zelenáči. Stačí uvést známá jména N.C.C, Depressive Reality či věk muzikantů (20, 32, 37, 38). Už to by mělo být zárukou, že se kapela při první návštěvě studia vyvarovala začátečnických chyb. A rovnou potvrdím, že tomu tak bylo.

Na začátku března, přesněji na tři dny, zavítali pánové do Hostivaře a pořídili tam nahrávku, která sice nese název Jokebox, ale jinak se vyznačuje veškerými vlastnostmi, které člověk čeká od proma. Obsahuje pouhé tři skladby, vyšla na páleném nosiči a obal je hodně střídmý. Na druhou stranu je zadara, hehe, takže kdo by po přečtení následujících řádků usoudil, že SF by mu mohli sedět, zkuste jim napsat, třeba budete obdarováni... Ještě se vrátím k obalu – mráček tady, mráček a pár nezbytných informací vzadu, uvnitř (přeloženého dvojlistu) korouhvička s kohoutem a texty v angličtině.

Úvodní skladba Wolfride skrývá na ploše tří minut několik odlišných tváří. Po úvodních pár hrábnutích do strun kytary s nezbytným přeléváním zvuku z pravé bedny do levé se rozjede nadupaný marš a hlavní role si na své ruce, nohy a hlasivky berou vokalista a bicmen, leč po chvíli se pořadí obrátí – střednětempá pasáž je v režii kytary a růžky vystrkuje i basa. Pozitivem je jednoznačně čistý ostrý zvuk, nečekaným jevem pak několik změn tempa a rytmu – od death metalového nářezu přes kvílivé sólo po odlehčenou pasáž s kytarovou vybrnkávačkou a upravený hlas zpěváka. Jakub disponuje zajímavě zabarveným hlasem, nejedná se typický bliják, ale hluboký ochraptělý murmur. Dvojka je rytmicky hodně pestrá, kytara se tady dostává více dopředu, chvíli jako by byla slyšitelná inspirace samotnými Death, poté se rozjede skotačivý rytmus, skoro až s hitovou melodií, ale náhle se nálada překlápí do lehce experimentálních vod, tempo se zvolňuje resp. rychle střídá rambajz s oddychem. Závěrečná Searching působí nejměkčeji (stále se pohybujeme ve škatulce s nápisem death metal), převládá střední tempo, objevují se minimalistické pasáže, které působí až atmosférickým dojmem. Zpěv je častěji počítačově „užbluňkanej“, kytary chvíli i heavy metalové a závěr snad až art rockový.

Nu a závěrečné vysvědčení respektive známka? Myslím, že rodiče budou spokojeni, haha, protože já hodnotím tento materiál – vcelku netradičně pojatý, melodiemi vyšperkovaný a stravitelný nejen pro death ortodox fans – poměrně vysoko. 

Seznam skladeb:

  1. Wolfride
  2. Chemical Dream
  3. Searching

 

Čas: 9:47

 

 

www.strangefeelings.estranky.cz


Zveřejněno: 18. 06. 2007
Přečteno:
3585 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 06. 2007 06:40 napsal/a StrangeFeelings
thx
díky za recenzi