Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

25.6.2007, od 20:00, Praha, T-Mobile Arena

Psal se rok 1969, když se dala dohromady v britském Birminghamu partička Butler, Iommi, Osbourne a Ward. V té době, ještě pod názvem EARTH, se věnovali spíše blues rocku. Netrvalo ale dlouho a všem bylo jasné, že takto se kapela nikdy neproslaví. Tak vznikli BLACK SABBATH - kapela, hrající ryzí hard rock, pro kterou se stal charakteristickým hlas Ozzyho Osbourna a těžká kytara Tonyho Iommiho. A prudká cesta na vrchol začala...

Netrvalo ani deset let a kapela, zničená drogami a alkoholem, stála na pokraji osudové krize. Ozzy Osbourne odcházel od kapely a znovu se k ní vracel jak se mu zrovna zachtělo, což obzvláště ztěžka nesl bubeník Bill Ward. BLACK SABBATH stáli na rozcestí - buďto Ozzyho vyhodit a kompletně ukončit kariéru, nebo pokračovat s jiným zpěvákem. Naštěstí se v té době objevila možnost angažovat jiný vynikající hlas hardrockové scény - Ronnieho Dia, který předtím působil v kapelách THE ELF a Blackmoreových RAINBOW.

Nově vzniklá formace dala život jednomu z alb, které staly milníky v historii hard & heavy - Heaven and Hell. Po natočení alba se již staly neudržitelnými problémy Billa Warda, který musel být nahrazen Vinny Appicem. S ním BLACK SABBATH nahráli další album - The Mob Rules. Jak se ale ukázalo, přítomnost dvou natolik silných osobností jako jsou Iommi a Dio v jedné kapele není trvale možná. Po sporech, které se objevily po natočení živého alba Live Evil, z kapely odešel i Ronnie James Dio.

Uběhlo dalších deset let, během kterých se za mikrofonem BLACK SABBATH vystřídali věhlasní zpěváci jako Ian Gillan z DEEP PURPLE, Glenn Hughes a Tony Martin. Dio mezitím začal vlastní kariéru, ale slovo dalo slovo a opět se, tentokráte na jediné album, vrátila na světlo světa formace Dio-Iommi-Butler-Appice, aby opět zanikla. Po tomto krátkém reunionu zbylo album Dehumanizer.

Faktem ale zůstává, že ačkoliv Ronnie Dio natočil s kapelou pouhá tři alba (méně alb natočili s BLACK SABBATH jen Ian Gillan a Glenn Hughes, každý po jednom albu), stopa, kterou s BLACK SABBATH v historii zanechal je nesmazatelná - ať již vezmeme skvělou našlapanou píseň Neon Knights, Iommiho oblíbenou Heaven and Hell, pompézní The Sign of the Southern Cross či agresivnější kousky jako The Mob Rules nebo Letter from Earth. Kombinace zpěvu malého muže s hlasem motorové pily a Iommiho těžké kytary se prostě nikdy neminula účinkem a každé z těchto alb je perlou.

Tak jak tomu ale bývá vždy, když se rozpadne nějaká zajetá kapela, spolu z rozchodem muzikantů se rozštěpí i řady fanoušků. Dodnes existuje mnoho lidí, kteří uznávají jméno BLACK SABBATH pouze ve spojení se jménem Ozzyho Osbourna a kapela pro ně tak s rokem 1980 umřela. Příchod Ronnieho Dia ale otevřel cestu k BLACK SABBATH i lidem, kteří nepatří, mezi vyznavače Ozzyho kultu, a tak se album Heaven and Hell stalo jedním z nejúspěšnějších alb v historii kapely.

Píšeme rok 2007 a je to právě jméno Heaven and Hell, které Tony Iommi zvolil jako název současné formace bývalých členů BLACK SABBATH. Na svém turné HEAVEN AND HELL zavítají i do České republiky. Poprvé v historii tak máme možnost vidět Ronnieho Dia za mikrofonem spolu s Tony Iommim s kytarou, Geererem Butlerem s baskytarou a Vinnym Appicem za bicími. Koncert se bude konat v Pražské T-Mobile Aréně v pondělí 25.6.2007 od 20:00 hod. Vstupenky můžete již nyní kupovat v agentuře Ozzy a Potkan, v sítích Ticketpro a Ticketstream.

Více informací:

Související odkazy:


Zveřejněno: 13. 06. 2007
Přečteno:
4311 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář