Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

MASTIC SCUM (Aut), DISTASTE (Aut), SIX DEGREES OF SEPARATION, DESPISE, F.O.B., STÍNY PLAMENŮ, LIKE FOOL, D.A.D., JIG-AI, BELLIGERENCE, TEARS OF RAIN, MORGUS DOWN

Máme tu první červnový víkend a právě s ním přichází 26. pokračování již tradičního metalového klání s názvem Žižkův Vraždící Palcát. I přes zdravotní indispozici se takováto výzva neodmítá, a tak společně s Michelle kolem jedné hodiny odpolední vyrážíme směr Tábor. Cesta ubíhá celkem v pohodě. Soběslav je místo, kde si dáváme sraz s posádkou IFA, Janička, Peťula a plzeňská aristokracie - sám velký Goro. Společně pokračujeme v cestě a za necelých 20 min jsme na místě.

Následuje slavnostní ceremoniál ku příležitosti příjezdu naší redakční skupiny. Nezbytné přivítání, projev, famfáry a pohazování květeny. Čas mezitím pokročil a mlýnem se začínají ozývat první tóny… (Yvor)

MORGUS DOWN - Jako první v pořadí se na pódium seřadili Morgus Down z Týna nad Vltavou. Z počátku se kluci potýkali (pozn.Corbow: nejdříve si vykali) se špatným zvukem, nakonec se zvuk nepatrně zlepšil. Nicméně u Morgus Down platí stále to samé. V pomalých pasážích je vše v pohodě, ale jakmile se tempo zrychlí, kapelu to jakoby rozhodí. Na to je třeba dávat pozor. Na místě Morgus Down bych se zbytečně nehnal do rychlých skladeb a zaměřil se na to, v čem jsou silnější v kramflecích. A to do pomalých pasáží postavených na kvalitní hře kláves. Každopádně kapelu cca třicet přihlížejících podpořilo. Já doporučuji zapracovat  především na rytmice a bude to OK. (Yvor)

BELLIGERENCE - Pražští Belligerence na to vlítli jako uragán. Narovinu říkám, že tomuto vystoupení není co vytknout. V čele  s charismatickou zpěvačkou dostali přítomné fans ihned do varu a v táborském mlýně se začalo pařit jako o život. Snad jenom pan Lokwir by si příště mohl rozpustit svůj slušivý culík a pořádně zatřepat palicí jako jeho spoluhráči. (smích) Dobrý zvuk, přesná hra, pěkné melodie... Já jsem maximálně spokojen. Velice povedený koncert. (Yvor)

Jedovatým hlasům na guestbooku byla učiněna radost. Příjemné překvapení. Na tuto kapelu bych v budoucnu docela i sázel, i když teď ještě trpí pár nedostatky "začínajících kapel". (corbow)

Pozn. Redakce: Ifa chce natřít Gora. Johan tu stále není...

TEARS OF RAIN - Jihočeští Tears Of Rain oproti předchozím kapelám rapidně zvolnili tempo a zároveň se stali nejpomalejší skupinou dnešního klání. Jak už jsem někde psal, TOR produkují takový jakýsi symfonický ghotic metal s ženským zpěvem silně připomínající finskou eskadru Nightwish. Ve své podstatě se jednalo o celkem povedené vystoupení s dobrým zvukem. Já bych se možná nebál zapracovat i na jiných polohách zpěvu, popřípadě pro zpestření angažovat i mužský vokál. Potenciál tam určitě je. Nicméně dnes přišli lidi na úplně jinou muziku, což se mírně projevilo chladnějším ohlasem publika. I přesto si Tears Of Rain svou cílovou skupinu našli.  Já jsem si  tento set užil v pohodě. (Yvor)

Pozn. Redakce: Johan dorazil (s pořádným Rámusem)... Márty odmítá psát report!!!

Já jen dodám, že v TOR tluče na bicí druhá dívka v kapele, což je v metalových luzích celkem zajímavé… Zpěvačka zpívala velice slušně a mě se mládežníci celkem zamlouvali. (Johan)

LIKE FOOL - ¨Kde jste všichni KURVA!¨ Přesně takhle začal koncert Like Fool. (Yvor) Zpěvák s krásným hokejovým dresem a jmenovkou Jágr v azbuce řval celý set jako tur. K němu se občas přidal basák či kytarista a výsledkem byl nabušený set. Leták sice tvrdil, že Like Fool hrají hárd kór, ale já bych muziku charakterizoval spíše jako thrash core. Energie z pódia přímo sálala a také pár přihlížejících se dalo do pohybu. Druhá polovina setu se proměnila v estrádu - zaznělo několik skladeb s názvem Sojka (Sojka 2 dokonce dvakrát - podruhé s Wlassoidem se SDOS za mikrofonem) a zpěvák měl čím dál tím větší problém se udržet na pódiu. Jeho pokoncertní aktivity dlouho bavily celou řadu přísedících u stolu LF – SDOS, hlavně když tvrdil, že už skoro vystřízlivěl… (Johan)

Pozn.Redakce: Goro popíjí kávu, vypraví zážitky z Kralup a zároveň se snaží zaujmout Peťulu. Velice působivé...ale marné!!!

DISTASTE - Rakouští Distaste mě jako snad první kapela zaujali. Živelný grind se super HC a punk vsuvkami alá Motorhead (smích). Dokonce i fans v přední řadě pařili jak o život. Vystoupení nabité energií, které šlapalo! Supr. (Márty) Jasný, šlape to fakt skvěle. Chlapi to drtí ve třech, ale má to tah na bránu jak svině. Klobouk dolu. (Yvor)

Pozn. Redakce: Johan vypráví zážitky z teplárny ... Ifa zrudnul a je zralý na kardiostimulátor.

SIX DEGREES OF SEPARATION - Co jen napsat o kapele, která je vždy jistotou perfektního koncertu. Nemám slov. Vlastně jedno mám - SKVĚLÉ!!!(Yvor) Výše uvedená slova nelze jinak, než podtrhnout. SDOS to do nás naprali plnou silou. Jestliže jsem měl při posledním setkání s kapelou pocit, že SDOS trošku měkne, tak dnes je tento pocit minulostí.Nové skladby mají neuvěřitelný drive. Už teď se těším na novou desku, která by měla vyjít do konce června. Skladby z druhé placky byly spíše kořením setu. Škoda, že nebylo více času a nedostalo se na mou nejoblíbenější skladbu Evening Star, na druhou stranu jsme nepřišli o hitovku Separated. SDOS opět výborní! (Ifa) Z nových skladeb jednoznačně vede Lucius - časem určitě nástupce hitovek Separated či Light Hates Me. Pro mě vrchol vraždícího Žižky! (Johan)   

Pozn. Redakce: Johan je momentálně indisponován, protože je v obležení chtivých zástupkyň něžného pohlaví. Jeho lýtka se začínají lehce zabarvovat. Redakce situaci bedlivě sleduje.

Pozn. Johan: Pozdravy děvčátkům od Blatné…

Pozn. Peťula: Někdo tu měl miňonky a Peťulce ani nenabídl:-(

FOB - Poprvé v nové sestavě se domácímu publiku představila pořádající skupina FOB. Ihned od začátku kapela do lidí navalila řádnou porci death metalu. Došlo na pár starších skladeb, ale hlavní slovo měla dnes nová tvorba. Fóbíčka, dle mého názoru, udělali správný krok angažováním nového zpěváka. Šlapalo to parádně. (Yvor) Hodně velké překvapení - kapela s úplně novým ksichtem a s řádným přitvrzením narvala do lidí našlapaný a agresivní death metal. Márty to řezal nějak rychleji, akorát Korbovo kecy mi trochu chyběly… (Johan)

Pozn. Redakce: Johan zmizel….

Pozn. Redakce: Yvor (AFOD) a Rámus (Open Hell) řeší případné spojení obou festivalů ... zajímavá diskuze. Johan se snaží nasát informace, ale rozmluva obou organizátorů je přísně utajovaná.

Pozn. Johan: Poloslepý člen redakce schovaný pod nickem Redakce by si příště neměl dávat tolik pivek, protože jsem „zmizel“, a zároveň „nasával informace“ – apeluji na vedení, aby přísun pitiva píšícím redaktorům netolerovalo!

DESPISE - No tak tohle se jen tak nevidí. Goro prožívá hudební orgasmus, takže slova přenecháme jemu. Produkci Despise v tuto chvíli prostě nikdo z nás nedokáže popsat lépe… (Redakce) Na Despise jsem se hodně těšil. Jako vždy. Jejich novinku Fragments of reprisal sjíždím poslední dobou hodně často (brzy bude recka) a tudíž jsem byl zvědav na konfrontaci skladeb z ní s jejich živým provedením. A musím napsat, že na albu sice nenacházím žádných chyb, ale živě je to snad ještě větší jízda. Pódium se přestavovalo poněkud déle a protáhla se i zvukovka, ale čekání stálo za to, protože zvuk zabíjel. Brutal death ve své vrcholné formě, který je obohacen o zajímavé melodie a jehož kvalitu a nápady by mohlo závidět nejedno zavedené jméno (nejen) z amerických břehů. Každý tón, každý úder zapadá do celku jako kousky do skládačky puzzle. Vše je dotaženo do nejmenšího detailu. Naprosto suverénní pódiový přednes a sehranost, časté změny tempa, bezchybná instrumentace. A Sepp je frontman k pohledání. Neustále v pohybu, burcuje fans a ani tentokráte si neodepřel výlet do kotle pod pódiem. Těžko hledám negativa. Užíval jsem si od prvního hrábnutí do strun až do posledního úderu bicích. Když navíc zazněla má nejoblíbenější Self-analysis overdose s neskutečnou kytarovou vyhrávkou… Na samotný závěr ještě cover od Pyrexie (alespoň doufám, že to byl on…) a konec. Pro mě jasný vrchol večera. Už dlouho jsem neviděl death metalové vystoupení, které by mě tak pohltilo a odrovnalo. Není se čemu divit, že Despise jeli tour se samotnými Devourment a Viral Load. Jeden z nejzářivějších klenotů naší scény. Pokud se na našich pódiích budou prohánět podobná uskupení v podobné formě, nemám o naše „podzemí“ strach. (Goro)

Rakušáci MASTIC SCUM nastoupili opět po přestavbě téměř celé nástrojovky. Že už to nejsou žádní mladíci to dokazuje i aktuální letošní oslava 15 let existence. Ovšem i přesto to dokázali slušně rozbalit a jako headliner festu nezklamali. Logický průřez tvorbou, neskutečná pařba a jízda o kterou se postarali drdatý kytarista s basákem a frontmanem uprostřed. Přestože jsem neměl příliš času shlédnout celý se musím uznale pokývat. (Márty)

STÍNY PLAMENŮ - Okolím se začíná šířit zápach kanalizačních šachet a to je jasným znamením toho, že je čas na Stíny Plamenů. Lord Morbivod se svými kumpány hned od začátku nikoho nešetří a sypou do nás svůj black metal ze stok. No prostě, jak se pěje v jedné jejich skladbě, kanalizační šlechta nastoupila v plné zbroji. V nedávné době jim u Naga Productions vyšlo CD Odpadní galerie a tak samozřejmě dostává hodně prostoru. Ale ani milovníci starší tvorby nejsou ochuzeni a hraje se i z předchozí placky Železo krvácí (Prach pro prach, ale hlavně stejnojmenná hymna). Gumovky nechyběly, bodovka na Morbivodově čele a kanalizační poklop na jeho hrudi rovněž ne. Ale hlavně nechyběla originální hudba se svojskou textovou vložkou. Zdařilé vystoupení, které dokázalo probrat i mírně znavené publikum. Ještě teď vidím Stíny Plamenů, kterak táhnou nad ránem svá zavazadla do tmy a Morbivod lituje, že se do Plzně nemůžou vypravit kanalizačním potrubím… (Goro)  

JIG-AI - Nové zjevení na grindové scéně prý hraje japonský grind. Popravdě netuším, jak japonský grind vypadá… Jig-Ai ale vypadají nebo spíše působí jako šílenci. Dva manící vepředu, téměř trvale v hlubokém předklonu nemilosrdně a ve zběsilém tempu drtí své nástroje, bubeník připomíná silné krupobití a zvláštní kapitolu tvoří prasečí „zpěvy“. Pochybuji, že skladby mají texty, spíš mi to přišlo jako závody v ječení, vřeštění, řvaní a chrčení. Své příznivce si ale kapela bez problémů našla, vystoupení nenudilo, bylo hodně živé a celkem vtipné. (Johan)

D.A.D. - Po "prasečích zpěvech" a totálním Rámusu (hihi :o) přišlo vystoupení o mnoho kultivovanější. Děti atomové doby, jak se tenkrát v roce 93 tehdy punková formace nezkráceně jmenovala, vybalila velmi jistou a údernou porci melodicmetalu/HC. Kapelku a její tvorbu nikterak významně neznám, to mi však nezabránilo si i přes již ranní hodinu vystoupko pěkně užít, i si řádně zajumpit. Škoda jen, že moji zkušenější kolegové zakázali stagedive. :o) Zvuk se povedl, na škodu zůstal jen fakt, že již bylo vážně pozdě, a tak posluchačů ubývalo. Věřím ale, že D.A.D. by svým vystoupením dokázali strhnout libovolný dav patřičně naladěných fans. Možná jen přidat na sebevědomí projevu. Moc dobré to bylo, takže hodnotím jako velmi zdařilou tečku za opět velice povedeným Palcátem. (Peťa)

Konečně jsem napravil letité hříchy a poprvé dorazil do Tábora na Palcát. A rozhodně jsem nelitoval. Skvělé prostředí, zajímavé kapely, slušná návštěva (? – 140 platících) a dobrá kulisa pro většinu kapel. Výborná akce. (Johan)


Zveřejněno: 08. 06. 2007
Přečteno:
3606 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 06. 2007 14:19 napsal/a Rogalo
souhlasím...
... a chválení jiných kapel schvaluji:-) ale není chválení FOB na Fobiazine střet zájmů?? Ostatně žijeme v čechách tak proč by kamarád kamaráda nepochválil, že? :) Nebudu teda provokovat a někdy se zastavím. Ahoj
27. 06. 2007 06:25 napsal/a Johan
Rogalovi
Ave chlape, ono obecně skoro nikde jinde nemapují českou scénu tak jako Fobia. Reporty z domácích akcí bych si taky rád přečetl jinde, ale celkem smůla, kde nic, tu nic. Ty narážíš na chválu F.O.B., ale stejně tak bys tady našel další hromadu českých kapel, které pravidleně sklízejí pochvalné reakce, namátkou za poslední dobu Six Degrees Of Separation, Avenger, Trollech, Asmodeus, Silent Stream Of Godless Elegy...
26. 06. 2007 19:13 napsal/a Ifa
Zdarec Rogalo,
ser na provokaci a přijď někdy na pokec.
26. 06. 2007 18:09 napsal/a Rogalo
proč??
Milá redakce, neni už trapný pořád dokolečka vychvalovat domácí kapelku FOB? Nic proti kapele ale opěvovat jí samou chválou zrovna tady???......člověk se tak zamyslí, nejedná se tak trošku o samochválu co smrdí jak olomoucký sirečky???? Pročpak se o tý kapelce nepějou chvalozpěvy taky jinde?ha!? :-)))) Váš oblíbený Rogalo :-)
12. 06. 2007 13:20 napsal/a SolomonBob
2 Dharm
Dharmo bycha honit :o)))