Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

NĚMECKÁ LEGENDA DRONE AMBIENTU TROUM SPOLEČNĚ S KANADSKÝM GUITAR DRONE / POST-ROCK MULTIINSTRUMENTALISTOU AIDANEM BAKEREM (NADJA) VYSTOUPÍ V PRAZE.

Poslední májovou neděli je pro všechny příznivce a milovníky drone ambientu připravena opravdová delikatesa v podobě vystoupení legend tohoto žánru – německých TROUM a kanadské NADJI, jejíž vystoupení bude následovat po sólovém setu jejího zakladatele, multiinstrumentalisty AIDANA BAKERA.

TROUM

Brémské duo TROUM, které  vzniklo v roce 1997 jako následník ambient industrial skupiny MAEROR TRI (1988 – 1996), je jedním z nejpozoruhodnějších úkazů na poli drone a ambientní hudby. TROUM (starogermánský výraz pro sen) svým mnohovrstevným dark drone ambientem pronikajícím do skrytých snových rovin nevědomí vyvolávají u posluchačů hypnotické stavy mysli, jež je jemnými vibracemi uváděna do přímého kontaktu se zapomenutými archaickými vrstvami lidské psýché. TROUM se pokouší tvořit hudbu jakožto prostředek k transformaci niterného „materiálu“ zasutého hluboko v nevědomí. Tvorba tohoto tělesa je ovlivněna zejména post-industrialem, minimalismem a vlastní drone music. V dlouhých halucinogenních skladbách zaznívá kytara, baskytara, lidský hlas, akordeon, balalajka, flétna, gong, předtočené pásky a množství nejrůznějších zvukových objektů, což dohromady vytváří duhově onirické atmosférické plochy. TROUM záměrně nevyužívají syntetizér, samply či jiné počítačové zdroje zvuku, aby v posluchačích umocnili citlivost vůči jemným, křehkým zvukům. Jejich hudba vyjadřuje mystérium tajemství života a lidské existence. Za své desetileté působení vydali řadu alb (na CD či vinylech), vždy v designově velmi vytříbeném, originálním provedení (například jejich zatím poslední album Shutun, vydané v kulatém kovovém balení na kultovním italském labelu Old Evropa Cafe, tématicky pojatá The Tjukurrpa Trilogy – 2001 – 2003; či Autopoiesis – 2004). Za zmínku stojí rovněž četné spolupráce s významnými umělci nejen z ambient industriální scény, jako např. Christian Renou (Dissolution, 2005) či Martyn Bates (To a Child, Dancing in the Wind, 2006).

Pražská zastávka bude jedním z ojedinělých živých vystoupení této kapely, která vždy kladla větší důraz na autentičnost svého projevu než na maratónní koncertní rutinu.

AIDAN BAKER / NADJA

Tvorbu kanadského multiinstrumentalisty Aidana Bakera charakterizují dlouhé hypnotické ambientní plochy přesahující místy téměř až do experimentálního post-rocku, v nichž se tento mimořádně nadaný umělec (na svém kontě má desítky vydaných alb, realizuje se též jako básník a výtvarník) pouští do objevných výprav zkoumajících dekonstrukční možnosti zvuku elektrické kytary jakožto prvotního zdroje jeho hudby. S tímto nástrojem se proplétají další a další zvukové vrstvy (klávesy, piáno, flétna...), aby pak vše vyvrcholilo v křehkém barevném guitar drone ambientu, jenž otevírá mysli daleké vnitřní krajiny volající po poznání...

Hutnější a epičtější podobu hudebního výrazu Aidana Bakera (mimochodem člen tribal drone ambientního seskupení ARC) pak představuje formace NADJA. Původně Bakerův sólový projekt vznikl v roce 2003. Jeho kytaru, piáno, bicí a vokál doplňuje svým vokálem a basou Leah Buckareff. Duo kombinuje soundscapes, elektroniku a atmosférické vokály s pomalými, těžce se plazícími rify, kakofonii s éterickou melodikou. Vše pak sublimuje v gejzír doomově znějícího ambient post-rocku, obklopujícího posluchače hradbou amorfního zvuku, jenž se zadírá hluboko pod kůži.

Neděle 27.5.2007 – Praha – Bordo (Vinohradská 40, P2; budova bývalého Radiopaláce, mezi zastávkami Muzeum a Vinohradská tržnice tram. č. 11)

Začátek ve 20.00. Vstupné 200 Kč


Zveřejněno: 11. 05. 2007
Přečteno:
3227 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář