Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

LEWISIT / H.A.T.E! – Det Sjunde Inseglet LP 2006, Filth - Ear Distr., Lewisit Records, Malarie Polska, Merciless Core Records

Zajímavé split LP vzniklo v kooperaci několika labelů, které jsem (snad správně) výše uvedl. Obě strany desky spojuje shodný název znamenající švédsky sedmá pečeť, ale jestli to má nějaký hlubší význam nebo je vzdán hold klasickému filmu Ingmara Bergmana, to netuším.

A donedávna jsem netušil další věc, totiž existenci kapely Lewisit. A moje škoda. Čtyři skladby bohatě stačí, aby bylo jasno, že kapela umí. Umí vkusně složit pocitové a nasrané pasáže tak, že skladby plynou zcela přirozeně a změny rytmu / tempa nikterak neruší. Umí napsat zajímavé texty, na první pohled vypadající jak změť slovních spojení, na druhý jako vcelku zajímavá temná poezie. Umí to, co složila s přehledem zahrát. A složila asi emo core, nebo jak se téhle expresívní, na dojem sázející muzice říká. Hlavní slovo má většinou kytara, která kouzlí zajímavé melodie, ale nebojí se ani pořádně přitvrdit. Basa je pestrá a výborně nazvučená. Menší výhrady mám ke hře bicmena, kopáky mi občas nějak do muziky neštymujou. Největší škoda je ale místy trochu nevýrazného zpěvu – nemyslím tím výraz zpěváka, který si celkem v pohodě poradí jak s nařvanými pasážemi, tak těmi volnějšími – ale to, že hlas se chvílemi ponoří pod nájezd ostatních nástrojů. Tohle by chtělo v budoucnu trochu pohlídat. Ze čtyř skladeb mě nejvíce zaujaly jednička a čtyřka, nejméně dvojka. Vlčice disponuje chytlavou melodií, která se mi z celého matroše nejčastěji přehrává v hlavě. Poslední Satan je hudebně asi nejjednodušší, ale jednak v jednoduchosti síla, jednak skočný rytmus nemůže nechat nikoho ani chvilku v klidu. A věřím, že na koncertech nenechá Lewisit v klidu žádného správně naladěného jedince.

H.A.T.E. už jednou v mém přehrávači skončili, jejich 4 roky staré demo CD mě celkem příjemně překvapilo. Aktuální podoba kapely na staré časy navazuje, ale nový materiál je na vnímání mnohem náročnější. Proti kolegům z A strany jsou H.A.T.E! složitější, temnější a vokálně zběsilejší. Křikloun nachází zalíbení v neustálých změnách výrazu, od melodického uplakaného přes recitaci po různě zbarvený řev. Jestliže v hudbě Lewisit slyším emo spíše melodičtějšího, přístupnějšího typu, tak u H.A.T.E! je sice sázka na emoce také patrná, ale na emoce do krajnosti vyhrocené. První dvě skladby jsou útočnější, dravější a tvrdší, s ostře řízlými kytarami, citlivě zakomponovanou basou a přesnými bicími. Poslední skladba nabízí klidnější muziku, do které místy trošku nesedí vypjatý vokál – ale poselství slov není zrovna veselé a tak ten depresivní zpěv má své opodstatnění. Když jsem u textů – opět musím smeknout. Hlavně Zkrkavčení a Osamění jsou velice podařené záležitosti. Zkrkavčení je sice krátké, ale výstižné přání někomu, kdo si nezaslouží nic lepšího, než krkavčí podobu. Osamění je výpovědí o prázdnotě a těžko snesitelné osamělosti. Až na dno blahobytu je řemeslně také v pořádku, ale některé obraty a vlastně i myšlenka jsou tak trochu okoukané pravdy typu „v penězích hledám spasitele, všechno si urvat, všechno koupit...“.  Zvuk se mým smyslům líbí více než u kolegů z áčka, vše zní precizně.

Obal je fikaně rozdělený – každá kapela zabírá jednu stranu. Zatímco Lewisit vsadili na přírodní podvečerní scenérii s vyjícím vlkem, H.A.T.E! umístili na tmavě modrý podklad ptačí brk. Graficky nic extra objevného, nic extra mizerného – průměr. Na vloženém listu komplet texty obou part, a nejen česky, ale i anglické a polské překlady, což jistě potěší majitele desky v Polsku i jinde. Nepotěší ale fakt, že chybí sestavy kapel, nějaké informace o autorství skladeb či o místech a časech pořízení nahrávek i roku vydání. Sice je všechno na webech kapel, ale až za deset let desku vylovím, těžko říci, zda budou kapely/webovky ještě existovat.

I přes pár výhrad ale hodnotím splitko jako povedenou záležitost. Nejsem sice na tenhle styl muziky kdovíjaký expert, ale myslím, že prezentovaná hudba zaujme jak ortodoxní hardcoristy, tak i příznivce modernějších podob stylu s důrazem na to „emo“. A zaujala i mě, metalovým žánrům nakloněného posluchače. A zaujala mě natolik, že hodnocení vyjádřené počtem bodíků je výrazně nadprůměrné.

Seznam skladeb:

Lewisit

  1. Vlčice
  2. Last
  3. Let / Kruh
  4. Satan

H.A.T.E!

  1. Zkrkavčení
  2. Až na dno blahobytu
  3. Osamění

Čas: 16:31 + 20:29

www.lewisit.hlukstroju.cz

www.hateband.com


Zveřejněno: 26. 04. 2007
Přečteno:
3510 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář