Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Rozhovor s heavy metalovou stálicí ze Slovenska.

1) Nazdar Denis, tak jste konečně po dlouhé době dospěli k CD „DREAMWORKS“ co bylo příčinou časových průtahů s vydáním?

Zdar Corbow! Najväčšie oneskorenie by som hľadal asi v tom, že len bicie sme nahrávali celkovo na 3 krát s dvoma rôznymi bubeníkmi, nakoľko som vždy mal voči určitým veciam výhrady. Nakoniec som sa rozhodol aj tak použiť úplne prvý záznam ešte z roku 2001, ktorý bolo ale treba takmer celý premasterovať. No a keď sme konečne dokončili nahrávanie nejako začiatkom minulého roku, tak som opäť strávil nejaký čas mixážou a hľadaním potencionálneho vydavateľa.

2) Sakra, to se „Hnědka“ (zdravím:)) nevidí...vlastně neslyší. :) Co tě vedlo k tomu použít tak staré bubenické tracky? Nemyslíš, že na novo by to mohlo znít daleko lépe? Nebo jste se s bubeníkem prostě nemohli shodnout?

Do určitej miery to bolo aj bubeníkom samotným, pretože sa cítil už aj tak trocha obmedzovaný z mojej strany. Jeden z veľkých problémov, cez ktorý som sa nevedel dostať bolo používanie dvojšlapky v určitých pasážach ... uznávam ale, že pokial by išlo o zvuk, tak novší záznam bol ďaleko kvalitnejší. Keď som si ale všetky púštal s odstupom času, tak práve v tom úplne prvom som sa najviac stotožnil s tým, čo som od toho očakával.

3) Vypadá to,že vládneš v kapele železnou rukou. Apropo, jak je to vlastně s hlavním slovem v kapele? A s autorstvím? Co nám povíš o skládaní songů na CD Dreamworks?

Myslím, že pokiaľ to chceš so skupinou niekam dotiahnuť a nerobíš to len tak pre zábavu, tak musí byť niekto, kto to všetko usmerňuje. Nakoľko som 95% celého materiálu na toto CD napísal ja, tak som mal hneď od začiatku jasnú predstavu o tom, ako by to malo vyzerať - preto vznikli aj nezhody ohľadom tých bicích a podobne. Ono to vlastne vždy všetko pôsobilo, ako keby Hammerheart bol nejaký môj projekt a všetci naokolo sú len session hudobníci. Celé tie roky sa ostatní viac menej len spoliehali na to, čo ja vybavím a podobne. Takže som sa automaticky stal takým nemenovaným kapitánom, ha..ha..

4) Vaše podobnost a láska k Iron Maiden se nezapře. Třeba právě proto jsi ty tím slovenským Harrisem:) ale z našich minulých setkání vím, že se do role „slovak iron maiden“ moc neženeš. Tak jak to je? Nemyslíš si, že by to byla svým způsobem i dobrá reklama? A vůbec, jak je to s tebou a Harrisovou dcerou Lauren? Už jsi učinil první krok?

Problém je v tom, že si čoraz viac ľudí začína o nás myslieť, že sme Iron Maiden revival. Vie ma to dosť nahnevať, nakoľko my sa iba snažíme hrať ich štýl, ktorý nadovšetko milujem a tak je úplne logické, že sa pokúšame uberať podobnou cestou - zásadne ich však nechceme kopírovať. Samozrejme, že musím priznať, že aj kvoli tejto podobnosti štýlov sme to zatiaľ dotiahli so skupinou tam, kde teraz sme. Veľa ľudí si nás totižto pamätá hlavne práve pre tento dôvod.

O Harrisovej dcére toho zatiaľ moc neviem, ale musím uznať, že nevyzerá vôbec zle Každopádne by som ale chcel v prvom rade nadviazať nejaké ďalšie spojenie so Steve-om, no a potom sa ešte uvidí, čo bude s jeho dcérou, ha..ha..

5) Je mi to jasné, málem jsem zapomněl, že jsi s vaší předcházející tvorbou jel k Harrisovi osobně (stejně si ale myslím, že v tom byla ta dcera:) ) Jak to vůbec má Hammerheart s vydavatelstvím? Měli jste slušne našlápnutu v soutěži Made In Gambrinus, pak jsem zaslechl cosi o Německu, ale jak se zdá, ze všeho sešlo. Co to?

Úprimne poviem, že sme od súťaže Rock Made In Gambrinus očakávali po jej skončení trocha viac ... ale to by bolo asi u každej skupiny po takej situácii. S odstupom času sa ukázalo, že nás to síce zviditeľnilo, no nie až na toľko, aby nám to zabezpečilo nejakú nahrávaciu zmluvu, alebo čosi podobné. Keď sme vlani dokončili album, tak sme sa obrátili na niekoľko vydavateľstiev (musím ale podotknúť, že na Slovensku a ani v Čechách sme to cielene ani len neskúšali) a dostali sme pár zaujímavých ponúk na spoluprácu. Keďže ale každý chcel podľa zmluvných podmienok skôr na nás viac vyťažiť, akoby sme my mali nakoniec z toho úžitok, rozhodli sme sa to celé urobiť pod vlastnou značkou a zatiaľ sa nám to javí ako správna voľba.

6) Dobrá, když už jsme tu nakousli to samovydavatelství, mohl bys něco prozradit o tom stříbrném kotoučku více? Jako třeba kolik kusů jste vydali, kdo dělal booklet apod.

Pre začiatok sme si dali nalisovať iba 500 kusov, nakoľko si nikto z nás netrúfol v týchto zložitých časoch pre metalovú hudbu odhadnúť, ako to pôjde s predajom. Teraz s odstupom 2 mesiacov od vydania snáď môžem predpokladať, že časom siahneme aj po nejakom dolisovaní Návrh na booklet bol viac menej mojou záležitosťou - akurát ma trocha mrzí, že konečný výsledok som si predstavoval o niečo inak, ale v celku musím byť spokojný. Celé do konečnej podoby to dal môj dlhoročný známy, ktorý nám v začiatkoch robil napríklad aj návrhy plagátov na koncerty a vlastne aj všetky demo nahrávky. Do budúcna by sme ale každopádne chceli siahnuť viac po kreslených motívoch, než po PC grafike, nakoľko hlavne úvodný cover pôsobí v porovnaní s mojou ideou v tomto prevedení dosť umelo.

7) Když se kouknu na váš web za účelem zjistit, kdy vás můžu vidět naživo, zarazímě poněkud řídké tour informace. Na kapelu, jako jste vy to zrovna moc nesedí. Proč nekoncertujete více?

Videl by som to asi v dvoch pricinach. 1) my sa uz moc nesnazime sami si zhanat akcie, ale sa sustredime hlavne na tie, s ktorymi nas oslovi samotny organizator. Taktiez uz nie sme skupina, ktora by isla hrat za "cestak", takze je toho trocha menej, nakolko sa este stale u nas najdu kluby, kde majitel vyplakava nad tym, ze mal malu trzbu a podobne - taketo kluby uz radsej zdaleka obchadzame. 2) za 10 rokov aktivnej existencie sme toho uz pohrali pomerne dost, a preto sme nemali moc cas sa sustredit na obnovu programu. Myslim, ze hrat napr. 5-6 rokov tie same veci na koncertoch divaka casom urcite unudi - preto sme si povedali, ze si zahrame radsej viac festivalov, kde sa vzdy najde niekto, kto nas vidi po prvy raz, nez sa sustredit na kluby, kde nas uz dobre poznaju. Popri tom nam treba v sucasnej dobe automaticky pracovat na novych skladbach pre druhe CD, takze ani na buduci rok toho moc pohrat neplanujeme.

8) To jsou pochopitelné důvody, ale blíží se nam léto a pokud mě pamět neklame, jste pravidelnými účastníky Noci plné hvězd. Jak to vidíš letos? Můžeš zmínit třeba i zázemí aneb jak si tam kapela takového, řekněmě undergroundového ražení „žije“?

Tento rok budeme v Trinci urcite chybat, nakolko sme organizatora uz nekontaktovali. Jeden z dovodov som uz spomenul a je to hlavne fakt, ze sme zacali pracovat na novom CD a zbytocne sa nerozptylovat hranim. Takze viacmenej zoberieme iba to, co nam pride same do cesty, ha..ha.. Na druhej strane mame ale popritom celkom dobre rozrobene turne po USA, kde by sme mali zavitat niekedy v strede juna (cervna este s dalsimi dvoma talianskymi skupinami. Cela snura by mala pozostavat z hruba 20 vystupeni po roznych miestach od LA, cez Miami az po New York. Kedze to ale bude pre nas hodne financne narocne, vsetko je este stale len v stadiu rokovani a zhanania sponzorov, ha..ha.. Taktiez som uz rozbehol spolupracu s nejakymi skupinami z UK, takze ak vsetky tieto plany vyjdu, moze byt nakoniec tento rok na koncerty este hodne zaujimavy. To by ale potom znamenalo, ze na nove CD asi nevyjde cas. Vratim sa este k festu v Trinci. Mozem spokojne prehlasit, ze v prvych rokoch nam podmienky celkovo vyhovovali, dobry hraci cas, cathering, atd. No ked sme odmietli v roku 2002 vystupenie na hlavnej scene (kvoli nepriaznivej hracej nocnej, resp. rannej hodine), tak to postupne islo trocha dole vodou. Mozno je to iba moj subjektivny pocit, ale postupne zacal organizator znizovat sumu za cestak, dva roky sme potom v programe chybali uplne, atd. Vlani sme sa tam opat po tazkom boji s programovym "sefom" vratili na B scenu a vsetko bolo ako za starych cias - fanusikovia boli uplne skveli! Kedze sme sa ale s manazerom dohodli na uplne inej strategii vybavovania vystupeni pre nasledujuce roky, tak som uz nikoho z Petardy nekontaktoval. Kazdopadne musim povedat, ze je to do velkej miery skoda, lebo som tomuto festu prikladal vzdy velku dolezitost, no ako som uz povedal, iste veci zapricinili, ze pre nas za sucasnych podmienok uz straca to caro a vyznam, co mal pred par rokmi.

9) Tak to jsou zajímavé informace. Ale za peníze v Praze dům. Dovedu si představit, že se dost těšíte a přeju, aby vše vyšlo. Co ty osobně očekáváš od takového tour?

No tak to je zatial tazko predpovedat. Da sa ale ocakavat vselico, nakolko mame do dnesneho dna z USA hodne kladne odozvy na nase CD, takze si myslim, ze v pripade uskutocnenia tejto snury by sme si tam mohli vybudovat celkom slusne zazemie ... a nikdy nevies, snad aj nejaku lepsiu nahravaciu zmluvu. Som uz teraz v kontakte s jednym vydavatelom z Ohio, ktory nas zaroven zacal propagovat v jeho radio show a posluchaci po odvysielani uvodnej skladby zacali pisat o nasadenie dalsich songov. Kazdopadne je to ale stale v dost teoretickej rovine, viac info budem mat az v polovici dubna, kedy by mali byt definitivne zname vsetky miesta a kluby.

Takiez sa da predpokladat, ze po takejto udalosti by nas mali zacat trosku serioznejsie brat aj media a organizatori v Europe, takze by nam to mohlo pomoct sa posunut o velky krok dopredu.

10) Tak to samozrějmě. Nelze ale neprozradit, že máte ještě jedno želízko v ohni a tím je vaše CD v soutěži o předkapelu "mejdn", kteří se zastaví v Ostravě v červnu. Jak tam vidíš vaše šance? Nemyslíš, že tato soutěž bude zmanipulovaná?

To ano, je to rozhodne obrovska prilezitost na naplnenie mojho sna, ale ... Netrufam si povedat, ci bude ta sutaz zmanipulovana, alebo nie, no jedno viem takmer na isto - neverim, ze vitazom bude skupina zo Slovenska. Kedze ide o cesky koncert, tak predskokan bude prave od vas. Pripomina mi to tak trocha aj sutaz Rock Made In Gambrinus, ked nam jeden z porotcov tesne po finale povedal, aby sme neboli sklamani, ze slovaci to jednoducho nemohli vyhrat, kedze islo u sutaz s ceskym sponzorom a podobne. Takze som tam teraz iba z povinnosti zaslal nase CD a uvidime. Ale ako som uz naznacil, moc v nas uspech neverim a tak sa ani na nic nespoliehame. Nech to dopadne akokolvek, dufam, ze aspon radio Hey bude z casu na cas nase CD tocit vo svojom vysielani a pomoze nam ziskat dalsich fans.

11) Dobře, necháme se teda překvapit. Osobně na to v červenci dohlédnu, jestli to bude stát za to...a naši čtenáři se mohou těšit na report. Nebudu tě už dál trápit a dám ti prostor k závěřečné odpovědi, resp. myšlence, kterou chceš prostřednictvím Fobiazinu pustit do světa. Prostoru máš dost. Up the Irons..nebo..jak se to vlastně píše:))

Fajn, takze vopred dakujem vsetkym fans, ktori si nasli trocha casu na citanie tychto riadkov a hlavne si nezabudnite podobijat kredity na mobil, aby ste nam mohli poslat co najviac SMS do tej sutaze ... ja vam slubujem, ze ked raz budeme hodne slavni a bohati, tak vam to spatne preplatime, ha..ha..

Up the hammers ... takto by som to napisal ja.

P.S.: ...aby som este nezabudol, tak si rychlo kupte nase CD cez Fobia distro, aby sme dostali od chalanov dalsiu objednavku  

www.hammerheart.sk


Zveřejněno: 03. 04. 2007
Přečteno:
3726 x
Autor: Corbow | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář