Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Death eXtasy Fest - Praha, Rock Café, sobota 17.3.2007

Po pátečním výletu do Plzně na Manowar jsem prospal odpoledne a pak využil nabídky k dopravě na pražský koncert SSOGE. Akcičku pořádala eskadra Nameless Gathering, na jejíž pozvání nejmenovaný hudebník momentálně působící v šesti kapelách (Avenger, 25, Moriorr, Dech dechtu, Goos a Panychida – hádejte kdo je to? První kdo to uhodne, dostane dárek!!) do Prahy vyrazil a mě vzal coby společnost na dlouhou cestu. Začátek byl stanoven na půl šestou, což jsme samozřejmě nestihli. Jednak jsme chvíli hledali klub, jednak jsme cíleně vyráželi na NG, kteří měli hrát až kolem dvacáté hodiny.

První kapela už měla hraní za sebou a akorát jsme stihli závěr vystoupení Everlasting Dark. Doom metal s houslemi a ženským zpěvem mě vůbec nebral, ale slyšel jsem skladbu a půl, tudíž nebudu nad kapelou lámat hůl.

Melodicko deathoví Livores Mortis fungují už nějaký ten pátek, já jsem tu čest dosud neměl. Neznám ani nahrávky ze studia, takže premiérové setkání. Počet hudebníků na pódiu (tři) a plachta přes bicí – tak to vypadalo na nějaké programování. A ono jo. Bicí a klávesy běžely z playbacku a kapela navíc hrála bez basy – jen dvě kytary a zpěv. Zatímco klávesy zněly výborně, zvuk bicích se mi nelíbil. A když nezněly bicí a chyběla basa (jestli ji pánové taky pouštěli z mašinky, tak se omlouvám, ale slyšet nebyla vůbec), tak to lehce kazilo výsledný dojem. I přes skvělý výkon zpěváka, dramatické a místy snad až monumentální klávesy a snahu obou kytaristů byl výsledek tak nějak nevýrazný a nezachránilo jej ani hojné využití svící k dokreslení atmosféry. Budu se muset poohlédnout po nějakém studiovém záznamu, tam bude zvuk vyladěnej – materiál mají pánové rozhodně zajímavej.

Nameless Gathering také doplatili na nepříliš kvalitní zvuk. Sice s živým bicmenem, ale pán v budce točící knoflíky si zjevně s členitou a propracovanou muzikou nevěděl rady. Přitom nápadů mají pánové na rozdávání, jejich technicky náročný death metal se zajímavým hlasem vrchního velitele má určitě vyšší ambice. I v případě NG raději sáhnu po studiové práci, i když ve srovnání s tím, co přišlo potom, vychází jak Livores Mortis, tak Nameless Gathering jako králové.

Amon funguje s přestávkami neuvěřitelných 17 let. Vystoupení v Rock Café se mi snad ani nechce hodnotit, abych někoho neurazil. Druhdy black metalová kapela přesedlala na bordeliózní old school death metal, ve kterém jsem nenašel jediný orientační bod nebo náznak něčeho zajímavého. Předvedený výkon byl ... jak to jen hezky zaobalit, jakoby nepochválit a přitom neodsoudit ... jo, výkon to byl hanebný.

Pak už přišel čas kapely, kvůli které jsem dorazil. A vůbec toho nelituji. Sajlenti a sajlentky odvedli skvělou práci. Najednou byl zvuk parádní (nazvučit kytaru a basu u předchozích kapel by neměl být problém, nazvučit totéž a klasické nástroje jo, ale tady asi záleželo na kvalitě instrumentů a instrumentalistů). Od začátku do konce sálala z pódia pozitivní energie, celá parta byla neustále v pohybu a stejně to vypadalo pod pódiem. Většina návštěvníků se dala „do tanca“, zbytek aspoň pokyvoval hlavou. SSOGE mě celkem překvapili a zároveň potěšili výběrem skladeb. Důraz byl samozřejmě kladen na materiál z Relic Dances (Together, I Would Dance), resp. ve dvou případech jeho české verze (Osamělí, Tváří v tvář), ale pánové a dámy nezapomněli ani na We Shall Go z Themes, Wizard, Old Women´s Dance a dokonce Cantaru od Dead Can Dance z Behind a také na notně předělanou Last z prvotiny Iron. Lidi si vykřičeli tři přídavky, na úplný závěr došlo na cover Kashmir od Led Zeppelin. Chytře prostřídané svižnější a zadumané písničky - bezchybné a strhující vystoupení! Už nějakou dobu nemám k tvorbě sympatických Moraváků výhrady a i tento koncert mě utvrdil v přesvědčení, že u nás patří mezi pět nejlepších kapel současnosti. Koncertů letos SSOGE už moc neodehrají, protože makají se na nové desce. Ta by měla vyjít v české i anglické mutaci – a já doporučuji vydat to jako double CD!

Omluvte sníženou kvalitu obrázků danou jednak kvalitou foťáku, jednak temným prostředím klubu a hlavně šikovností fotografa...  


Zveřejněno: 24. 03. 2007
Přečteno:
3326 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 04. 2007 10:46 napsal/a Johan
Amon -> Achar
OK, nikomu jeho názor neberu, mě to přišlo taky pekelný, ale v jiným slova smyslu... a mám pocit, že jsem nebyl jediný. Počet diváků dával za pravdu spíše mě než Tobě - neustále klesal...
03. 04. 2007 10:27 napsal/a Achar
amon
no nevim, nevim me se kapela amon rozhodne libila, byl to pekelnej narez.
28. 03. 2007 11:25 napsal/a Larva Amon
Death eXtasy Fest - Praha, Rock Café, sobota 17.3.2007
bordeliózní old school death metal, jooo to bude ono, poradnej masakr :), grrrrrrr http://www.amon-metal.cz