Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TELEPATIE VI

EMILIANO SICILIA – Devotion, Materialize CD 2006, Horus Music

Absolvent university v oborech historie a filosofie Emiliano Sicilia je tak trochu blázen. Jak jinak si vysvětlit materiál na předkládaném CD. Tohle nemohlo vyjít z hlavy normálního člověka. Přitom úvod tomu až tolik nenasvědčuje – po startu motorové pily ála Kolins z Debustrol a krátkém schizo úseku se rozjede kytara kvílející podobně jako v případě některých kytarových mágů nedávné minulosti. Svěží melodie, bleskový pohyb prstů po strunách a svižné tempo, podpořené programovanými bicími a následně i klávesami vůbec nepůsobí nějak novátorsky (občasné umělé zvuky už dneska taky příliš nepřekvapí). Jenže po stravitelném úvodním kusu přichází zběsilost kombinující španělské flamenco, (výborný ženský dráždivý zpěv a do toho mužský murmur), americké country jak ze saloonu plného pistolníků (mužský zpěv jak ze starých westernů) a skokem zase na pyrenejský poloostrov a rázem do nikterak uhlazeného metalu a z něho zase do saloonu a zase na jih a zase... přes osm minut trvá tahle šílenost a ač by se mohla zdát neposlouchatelná, mě se líbí. Neurosaloon je proti tomu vlastně docela normální instrumentální kytarová kvílečka s trochu rušivým zvukem bicích. To čtyřka už zase nabízí experimentálnější polohu křížící technický metal s emo rockem, ambientem, technem či hutným elektro rockem, do toho spousta hlasových poloh od řevu přes takřka čistý zpěv po různé šepoty a skřeky. Že to podle popisu připomíná pejska a kočičku, když dělali dort? Ano i ne. Postup je shodný, výsledek opačný. Zatímco po dortu bylo zlému psovi špatně 14 dní, po poslechu The New Reality Suite Vám zaručeně nebude nic. Jen budete přemýšlet, jestli je to tak geniální nebo tak překombinované, až se to nedá poslouchat. Pětka je zase něco úplně jiného -  rozjuchaná, pozitivně vyznívající taškařice a s takřka nostalgickým závěrem. V 3000 Zombies se vrací zpěvandule z dvojky a znovu přesvědčuje o svých kvalitách, tentokrát snad jazzových. Jenže než ji pustí chlapi ke slovu, vychrlí na vás něco ujetým chrčákem i čistým hlasem – a vždy za doprovodu patřičně naladěné hudby. Závěr už je opravdová magorárna non plus ultra a nezbývá nic jiného, než si placku pustit znovu a znovu nalézat a vstřebávat všechny ty kudrlinky, vychytávky, změny rytmů a temp, hlasových poloh, umělých pazvuků a nevím čeho ještě.

Po dlouhé řadě poslechů u mě nakonec převážily dojmy pozitivní, ale docela si dovedu představit, že někdo bude mít názor přesně opačný. S bodováním je to tedy věc hodně nesnadná... Když vyjdu z maxima, tak bodík půjde dolů za nepovedený booklet s obtížně čitelným písmem a hodně amatérsky vypadajícím titulem a druhý bod uberu za programované bicí, jejichž zvuk mi nesedí. Ale celkově je zvuk v pořádku, milánské studio Moon House odvedlo svou práci dobře.

A jelikož Emiliano asi češtinou nevládne, závěrečný vzkaz, který vyjadřuje můj názor na celé tohle avantgardní dílko, zní: „Emiliano, you are crazy!!!“

Seznam skladeb:

  1. Cyber Room
  2. Splatter On A Bluegrass
  3. Neurosaloon
  4. The New Reality Suite
  5. The Green Mirror
  6. 3000 Zombies
  7. Thermodynamic Hypothesis

Čas: 49:20

www.emilianosicilia.com 


Zveřejněno: 01. 03. 2007
Přečteno:
3259 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář