Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
F.O.B. - Outside The Palace Walls

APATHEIA – Apatheia CD 2006, Redblack

Po dlouhé době se mi nelíbí obal CD z produkce Redblacku. Možná si Apatheia hraje na skromné hochy, kteří za sebe nechají hovořit hudbu, což je vlastně v pořádku, ale při dnešních standardech mi booklet přijde tak nějak ošizený. Kromě textů obsahuje jen upravené fotky a titulní prapodivnou abstrakci.

Emo / art rockových kapel v poslední době nějak přibývá a světe div se, o jejich popularizaci v tvrdě rockovém prostředí se stará dříve výhradně, dnes okrajově, metalový label Redblack. Po Animé vyrukovalo do světa cedlo stylových spřízněnců, kteří jsou proti známějším kolegům popovější a pomalejší. Desítka skladeb nabízí hodně pocitovou muziku, na kterou si člověk musí pořídit tu správnou náladu a otevřít svou mysl. Bez těchto podmínek asi nemá šanci proniknout do spletité, variabilní a nečekaně se měnící hudby. Věnoval jsem materiálu větší než obvyklé množství poslechů, ale čas od času jsem se přistihl, že muziku přestávám registrovat. Zafungovala jako kulisa, kterou jsem prakticky nevnímal – nerušila, nezaujala. Tak jsem to vzal poctivěji a postupně se začaly vylupovat malé lesklé kamínky, které daly dohromady vcelku podařenou mozaiku. Mozaiku postavenou na dobrých instrumentálních dovednostech, kvalitním zpěvu a vkusném zakomponování hostujícího violoncella. Jednotlivé songy drží pevně pohromadě a možná je trochu škoda, že občas nedojde k razantnější změně výrazu – třeba k přitvrzení nebo zrychlení. Skladby sice pěkně, ale víceméně ve stejném melancholickém rozpoložení odplouvají aniž by posluchač (resp. já – možná nejsem na Apatheické vlnové délky správně naladěn) měl zcela jasno, který song právě hraje. Mě zaujala nejvíce druhá Flaccid Orchid s kytarovou prací lehce připomínající novodobé Paradise Lost.

Zvukově je nahrávka na dobré úrovni, třinecké studio A6 (nahrávání) resp. MY Studio (mastering) se nemají zač stydět. Stydět se nemusí ani kapela, na debut je to více než slušné dílko, ale až další kroky, třeba na koncertní pódia, či další nahrávka, odpoví na otázku, jestli kapela opravdu patří mezi výrazné představitele domácí scény. A třeba i scény v sousedním Polsku, kam to má Apatheia co by kamenem dohodil a zbytek došel...

Seznam skladeb:

  1. Black Poetry
  2. Flaccid Orchid
  3. My Personal Sun
  4. In The Shadow Of The Sun
  5. The Swan Song
  6. Beautiful World
  7. Infinity Of Seas
  8. Le Narcise de L´ecritoire
  9. Luminous
  10. Behind The Veil

 


Čas: 50:44

 

www.apatheia.eu


Zveřejněno: 21. 02. 2007
Přečteno:
3620 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář