Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

Na aktuální anketní téma také ochotně odpověděl i Roman z mladé, ale nadané kapely PSYCHO RADIO.

Kdy byla vaše skupina založena a co bylo prvotním impulsem její vznik?

Roman: Naše hudební štace začala v říjnu 2005, kdy jsem oslovil Pavla Fojtíka (Memoria) s nápadem založit kapelu. Už v té době jsem trochu hrál s basákem Stanikem Hlobilkem a chyběly nám bicí. Hlavním popudem k založení kapely byl i fakt, že se v té době rozpadla kapela The Korf v které jsem 7 let fungoval a chuť nadále se věnovat muzice byla opravdu veliká. S klukama jsme se domluvili na pár zkouškách a za 7 měsíců jsme seděli u Miloše DODO Doležala a probírali nahrávání debutní desky v jeho studiu Hacienda, na kterou jsme měli připraveno 10 skladeb.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Roman: Nejmladším členem je Stanik Hlobilek 19, který hraje na basu. Začal tak před dvěmi lety, ale musím uznat že se opravdu snaží a neustále jeho hra roste. Jeho dřívější hudební působnost byla garážová kapela NETSIDE. Na bicí hraje Pavel Fojtík 34, momentálně ještě působí v kapele (Memoria). Myslím že na bicí hraje tak od 23let. Kytara, zpěv Roman Studený. Na kytaru hraji od 14let a na elektrickou od 16let. Před Psycho Radio jsem působil v již rozpadlých Hranických THE KORF. Kytaru beru jako neoddělitelnou součást svého života, no a do toho se ještě snažím zpívat.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Roman: za jakých podmínek? V rámci našich možností, určitě za těch nejlepších. Je pravda, že veškeré náklady spojené s nahrávkou jsme si hradili sami, jak je v naší zemi zvykem. Ale popravdě jsme žádného vydavatele ani nesháněli a veškeré promotion si zařizujeme sami pod hlavičkou PSYCHE MUSIC ART, čož je naše menší agentura, přes kterou Psycho Radio managerujeme a prodáváme naše desky atd…Jinak zázemí pro nahrávání bylo víc než suprové. Myslím, že Studio Hacienda je pro natočení rockového nebo metalového  alba dobrá volba. Nahrávka vyšla v nákladu 1000ks. Jelikož jsme zatím méně známá a nová kapela, nejvíce desek prodáváme zatím na koncertech. Cena nosiče je 170Kč.

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky/anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Roman: Už od 10 let se učím anglicky a poslouchám odjakživa zahraniční rockovou a metalovou music. Vždy jsem se snažil zpívat anglicky a pro naši muziku mi to připadá více přirozenější. Vše trochu komplikuje fakt, že jsem zatím neměl možnost delšího pobytu v zahraničí a tudíž mou angličtinu více zdokonalit, ale snažím se na tom pracovat v rámci možností. Texty si píšu sám v češtině potom se snažím o překlad do angličtiny v rámci melodie a s finální gramatickou a slangovou úpravou mi pomáhají lidé, kteří ve státech pobývali nebo pobývají nějaký ten rok. Veškerá témata mých textů vychází z mých životních příběhů, zkušeností a trochu čerpám i z děje nějakého filmu či knížky, když mě zaujme a něčím osloví k dalšímu zamyšlení. Je to různé. Určitě se nesnažím dělat anglický text jen proto a by byl anglický a přitom bych zpíval úplné pitomosti a slátaniny.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Roman: autorem loga a grafiky našeho webu www.psychoradio.eu je Jirka Brňák z Přerova. Studuje grafickou školu v Jihlavě a myslím si ,že je opravdu nadaný a má pro svou práci opravdu cit. Nějak jsem se snažil o návrh loga sám, ale je lepší přenechat takové činnosti lidem, kteří jsou v tom kovaní. A myslím, že se nám to vyplatilo. S jeho prací jsme opravdu spokojení. Návrh obalu nám kresli můj dlouholetý kamarád Aleš Opletal z Hranic. Není profesionální umělec, ale s technikou, kterou své obrazy kreslí jsem se ještě nikde jinde nesetkal a byla to výzva pro obě strany. Jak jsme ho oslovili o návrh bukletu, byl pro a po poslechu našeho materiálu se do toho pustil. Takže to vznikalo naprosto spontánně a dal nám ještě na výběr z více návrhů. Mám pocit že náš buklet tím získal určitě na originalitě a hodně se nám to líbí. Díky Aleši, opravdu díky.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Roman: určitě jsou kapely, které se podepisují na naší tvorbě, a z kterých naše hudba vychází a je ovlivněna. Těch směrů je více. Máme v poslechu hudby veliký žánrový záběr a každý z nás v danou chvíli poslouchá jinou kapelu nebo žánr. Myslím, ale že bychom se shodli na Psycho Radio všichni. To nám teď z hudebních kapel zabírá nejvíce času. Nechtěl bych tady vypisovat všechny grupy co máme rádi atd…

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Roman: Nahrávku jsme neposílali žádnému vydavateli. V podstatě od nikoho nic nečekáme. Snažíme se naši hudbu dělat poctivě a v dobré víře. Hlavní prioritou jsou žívá vystoupení, která nás představují v takovém světle, jakém opravdu vypadáme. Čas ukáže zdali jsme schopni hudebně prorazit nebo ne. Pro naši propagaci děláme maximum. Zapojujeme se do různých kompilací, posíláme desky na webziny a do médií. Máme v jednání nějaké rádia a televize, jak regionální, kabelové tak celostátní. Jsme v kontaktu s promotéry festivalů a chceme se pokusit o prezentaci v nějakých hudebních soutěžích, což přispěje k docela slušné propagaci kapely. Necháme to na  osudu a Bohu. Pokud máme někdy desku vydat u většího labelu, tak ji prostě vydáme. Jediné co teď víme je, že nás čeká ještě hodně práce a poctivé dřiny a pak se uvidí.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Roman: Od založení Psycho Radio jsme jich odehráli asi tak 20-30 a všechny byly důležité. Pokud tím lidi bavíte, je jedno jestli je jich 20 nebo 1000.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Určitě ano. Jsme v současné době v jednání s dvěma promotéry z Německa a Anglie. Mají naše desky a zájem o spolupráci, tak už to necháváme na čase, ať ukáže co bude a nebude.

Jinak máme umístěné profily naší kapely na zahraničních serverech a zatím se těší docela slušnému zájmu a účasti.

Plány do budoucna...

Dělat dobrou hudbu. Hrát pro lidi a bavit je. Vydat další desku, která bude lepší než ta první. Žít.


Zveřejněno: 04. 02. 2007
Přečteno:
3448 x
Autor: Márty | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář