Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CATAMENIA - Bringing The Cold To Poland DVD 2006, Metal Mind Productions

Catamenia se mi doposud vyhýbala jak čerti křesťanskýmu shromáždění. Až poslední oficiální nosič přistál na poště a hnedka i s pohyblivými obrázky. Takže nedotčen studiovou produkcí rovnou koncertní záznam, který snad obsahuje průřez tvorbou vlky fascinovaných vlasatců z Finska. Soudím alespoň podle autorů skladeb, kterých se objevuje mnohem více, než je počet lidí na pódiu.

Stěžejní částí placičky je koncert z 24. srpna 2006, kdy ve Varšavě v protěžovaném klubu Stodola stanulo sedm seveřanů, aby v rámci koncertu s Grave, Obituary a Sinister vzniklo první DVD v kariéře kapely. Příznivci a znalci repertoáru si nejspíše budou pochvalovat, že své oblíbence uvidí v parádně zpracovaném záznamu. Obraz i zvuk jsou na skvělé úrovni (u zvuku mám na mysli verzi 5.1, ale i stereo zní pohodově), obraz je dílem několik kamer. Koncert působí obrazově velice živě, záběry jsou sestříhány citlivě, nechybí detaily, celkové pohledy, rychlé střihy, ... co vám mám povídat, vždyť to znáte. A připočtěte k tomu ještě bohatý světelný park laděný většinou do zelené. Potud tedy všechno v pořádku. Co ale už tak nadšeně nevítám, je výkon kapely. Nechám teď stranou vlastní muziku, která vychází z black metalu, přidává speedové výjezdy a atmosféru dohání klávesami. Kapela na mě působí takovým nějakým odevzdaným dojmem, který je možná dán i poněkud prořídlými řadami fanoušků – žádný kotel, první řada hází hlavami a zbytek postává kde si zamane, místa je všude dost. Když už se na pódiu objevují dva zpěváci, čekal bych něco extra, ale ono je to spíše extra zklamání. Ani jeden mě nepřesvědčil, že je něčím výjimečný, spíše mě oba zklamali, jejich projev je slabý i na amatéry a hlavně pokusy o melodický zpěv vysloveně tahají za uši. O moc lepší to není ani s drsnějšími polohami – tam se sice leccos schová, ale občas ujede černovlasý chlapík i tady. Paradoxem je potom fakt, že nejlépe se vydařila nikoliv vlastní skladba, ale převzatina letitého hitu W.A.S.P. Nepříliš lichotivé vysvědčení živé prezentaci kapely, která na mě po padesáti minutách zanechala nemastný neslaný dojem – snad kromě bicmena, který si své odehrál s přehledem. Kytaristé a basák působí statickým dojmem, klávesák je schovaný vzadu a oba křiklouni neví, jak se na place srovnat.

Bonusy bych rozdělil na zbytečné a zajímavé. K zbytečným řadím rádoby vtipné záběry ze studia (kam se tahle trapnost hrabe na Debustrol a jejich 20 let totálního massakru!), kde na mě chlapi působí jak malé děti a dost se divím, že se chtějí takhle ztrapňovat. A anoncovaný videoklip budí spíše útrpný úsměv, protože podobnou kravinu jsem neviděl ani od lokálních českých kapel. Mnohem zajímavější jsou audio stopy – dva demáče z poloviny devadesátých let představují úplně jinou kapelu, možná méně okázalou, ale o to upřímnější. Hudebně se tehdy jednalo o mix melodického death metalu made in Sweden a atmo blacku, ale mě to baví mnohem víc než současná, vyumělkovaná tvář. Možná trochu škoda, že po celou dobu poslechu demáčů je na obrazovce statický obraz s menu – trocha pohybu, třeba střídání fotek kapely, přírody, vlků nebo nevím čeho by určitě potěšilo.

Bodování obrazových nosičů by podle mě mělo skloubit kvalitu středobodu (koncertu), doprovodných materiálů a celkového provedení nosiče z hlediska zvuku, obrazu, grafiky. Zatímco koncert dopadl tristně, ostatní záležitosti jsou celkem v pořádku, takže mi to vychází tak nějak průměrně. A průměr je u nás pět a šest, tady se musím přiklonit k průměru horšímu, protože hlavní chod se moc nepovedl.

Live in Warsaw, Stodola Club:

  1. Morning Crimson
  2. Lost In Bitterness
  3. Tuhat Vuotta
  4. My Blood Staine Path
  5. Coldbound
  6. Fuel For Hatred /Satyricon/
  7. Verikansa
  8. Closed Gates Of Hope
  9. The Day When The Sun Faded Away
  10. Eskhata
  11. I Wanna Be Somebody /W.A.S.P./
  12. Location:Cold

Bonus Video:

  1. Cataventures part I
  2. Cataventures part II
  3. Tuhat Vuotta (videoklip)

Additional tracks:

Demo 1995

  1. Legacy
  2. Child Of Sunsets
  3. Pimeä Yö

Winds (demo 1996)

  1. Land Of Automn Winds
  2. Awake In Darkness
  3. Into Infernal
  4. The River Winds

Čas: 120 min

Obraz: 16:9, zvuk DD5.1 a 2.0

Bonusy: rozhovor, historie, diskografie, fotogalerie, wallpapery, odkazy

www.metalmind.com.pl

www.catamenia.net


Zveřejněno: 31. 01. 2007
Přečteno:
3415 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář