Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Další kapelou, která nedávno vydala svou prvotinu, je Močový měchýř. Za partu srandistů odpovídá kytarista Eda.

1. Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem její vznik?

Močák byl založen během středoškolských studií léta páně 1997, takže vzhledem k tomu, že debutová deska vychází až teď, na přelomu let 2006/2007, je vidět, jací jsme lenošní lemplové a hovada. Vzhledem k tomu, že jsme v té době dost kalili, tak jsme chtěli za název něco, co musí bezpodmínečně fungovat, pokud se chce člověk úspěšně pohybovat po restauračních zařízeních. Takže z několika návrhů bezpečně zvítězil Močový Měchýř. Navíc ten název byl poměrně provokativní, takže si všichni slušní lidé ťukali na hlavu, nebo se ušklíbli. Impulsem pro vznik kapely byla vyloženě nuda a snaha dát našim pivním sešlostem nějaký motiv. Nejaktivnější byli, co se vzniku kapely týká, kytarista Eda a zpěvák Drápek, posléze přibyl bubeník Gwarcel, což je pevná kostra „Močoviny“ až do dnešních dnů.

2. Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Kapela prošla za dobu své existence několika obdobími. To první 1997 - 2000 bylo silně pokusné,  během kterého odešli harmonikář Krmelec a basák Pája. Potom následovala pauza  a reunion v roce 2002, během kterého se sestava ustálila na: Drápek , zpěv, 28 let, Eda – kytara, zpěv, 27 (v současnosti také Bad Victim, v minulosti Fecal Christ, Dangeramortal), Gwarcel – bicí, 26 let (v současnosti také Renons), Róza – basa, 26 let (v minulosti Dangeramortal).

3. Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Debutová nahrávka „Je čas soudruzi - skoncovat s alkoholem“ se skládá ze 14 písní, které vznikly za celou dobu existence a je to vlastně takové „best off“ (13 songů je našich + cover od Sepultury). CD jsme nahrávali ve studiu Šopa Lipov (zdravíme mistra zvuku Staňu Valáška). Nahrávání včetně mixu nám trvalo cca 10 dnů (roztaženo do 1 roku). S nahráváním se začalo v prosinci 2005 (bicí), následovaly zastávky v červnu a květnu 2006 (kytary, basa) a finále bylo v říjnu 2006 (zpěvy a sbory). Potom začátkem listopadu 2006 mix a doplnění nahrávky o různé srandičky a kokotiny. Posléze se dodělával obal, booklet a lisovala se CD. Takže deska oficiálně vypadla 17. listopadu, což byla náhoda, ale k celému konceptu to výborně sedí. S deskou jsme se srali velmi dlouho, investovali do ní dost peněz, protože jsme chtěli, aby to opravdu trochu vypadalo. Jsme i s odstupem času  maximálně spokojeni s hudebním obsahem, zvukem i grafickým zpracováním. CD vyšlo v nákladu 600 ks, zatím se prodalo a různě rozeslalo na promo účely cca 100 ks. Nahrávku prodáváme za pouhých 99 Kč a potencionální kupci tohoto „skvostu“ jsou samozřejmě vítáni!!!!! Desku možno objednat na info@mocovymechyr.wz.cz

4. Texty – proč jste rozhodli zpívat česky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Texty jsou pro nás zásadně důležité. Tvoříme je v mateřském jazyce a občas si vypomůžeme angličtinou nebo slovenštinou. Když už je na hudbě hovno, tak se alespoň u těch textů musí člověk trochu pobavit. V počátcích psal dost textů Krmelec, ale už to, co se zhovadilosti týče, překračovalo únosnou hranici, tak se mu zatnul tipec. Jedna z jeho „ perel“  je Alkoholní léčebna a uzavírá CD. Většina textů na CD je od Edy, jedna věc od Drápka. A týkají se různých reálných a nebo smyšlených historek.

5. Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Naše logo, kombinaci močáku s půllitrem, vymyslel kamarád Dominik už v začátcích kapely a držíme se ho dodnes. Jinak náš web www.mocovymechyr.wz.cz funguje, ale z důvodu problémů s webmasterem není aktualizován, ale v dohledné době by se to snad mělo zlepšit.

6. Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Inspirace je opravdu bohatá, máme široký záběr. Takže kdo co poslouchá:

Eda: Zona A, Slobodná Europa, Broken Bones, God Dethroned, Impaled Nazarene, Behemoth, Napalm Death, Exploited,  Six feet Under. Drápek: 3 Sestry, System of a Down, Slobodná Europa, E!E. Roza: Death, Pungent Stench, Čechomor. Gwarcel: Team, Progres, Ine kafe.

7. Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Nahrávku vydáváme ve vlastní režii, žádnou firmu jsme neoslovovali, pouze některé prodejce. Pokud by nám chtěl někdo pomoct s distribucí, budeme jedině rádi, ozvěte se.

8. Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

M.M. odehráli za celou dobu existence cca 30 koncertů a za nepovedenější považujeme koncík v Třineckém klubu Barrocko v roce 2004 (zdravím Rendu a Voloďu). V počátcích to byly různé chlastačky na chatách a místo bubeníka jsme měli klávesy. Za zmínku stojí účast na ASUT (pro dříve narozené, armádní soutěž umělecké tvořivosti) v roce 1998, který proběhl v Ostravě. A ze kterého jsme si odvezli spoustu „cenných“ rad od odborné poroty. Bývalý basák Marie Rottrové určitě z naší produkce nespí ještě dnes. Bylo to ukrutné období.

9. Máte mbice ukázat se v zahraničí?

Ambice ukázat se v zahraničí rozhodně máme. Hlavně na Slovensku.

10. Plány do budoucna...

Nejvíce nás teď zaměstnávají věci okolo propagace CD, takže se chystají 2 koncertní křty. 14.2. Praha, Futurum jako předkapela Franty Sahuly a Synů Výčepu. Někdy v březnu ve Velkém Meziříčí v klubu Rock Depo. Hlavně bychom chtěli co nejvíce podpořit CD, aby se dostalo k co nejvíce lidem. Jinak co se týká budoucnosti, další desku plánujeme tak za 10 let a pokud by měl někdo zájem o náš koncert, tak ať se ozve!!! AVE 


Zveřejněno: 27. 01. 2007
Přečteno:
3607 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář