Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

STRANGEMIND - Blind vision CD 2002 - (vlastní náklad CD-R)

Strangemind - tak o téhle kapele jsem v životě neslyšel. Obal předmětného cédéčka o skupině a jejím stylu také moc nenapoví, ale je zajímavý hned ze dvou důvodů. Tím prvním je , že když krabičku otáčíte dokola kolem, tak klikatá čára (života?) nemá konce. Druhým je, že se v něm nejspíš shlédli ?Negativní Týpci" a sprostě ho okopčili :-), protože produkt Strangemind je o rok starší než aktuální počin T.O.N. Z vnitřku dvojstránky moc nadšenej nejsem ? části textů (promíchaný), děkovačka, také fotka spíše připomíná černochy v tunelu?

Nahrávku stvořilo pět lidí ? Broňa (voc), Bilbo (guit, voc), Milli (key), Mike (dr) a Assage (bass) s jedním speciálním hostem, který hraje (nebo co dělá) na darabouka ? bez mučení se přiznám, že nevím co to je. Podruhé se přiznám k neznalosti, a sice scény, do které nejspíš Strangemind patří. S metalem projev kapely totiž nemá téměř žádné styčné body, takže marně hledám někoho podobného, napadá mě snad jen The Gathering a Memoria (ale ta je tvrdší). Nahrávka se celou půlhodinku nese v poklidném tempu a nejspíš je to rock, ale ne klasický, spíš nějaký alternativní, či jaký. Celé dílko působí kompaktním dojmem, jako jedna dlouhá skladba, takže rozpitvávat jednotlivé songy asi nemá cenu. Hitové motivy se objevují v každé ze šesti kompozic, kdybych si měl vybrat jednoho favorita, tak to asi bude čtyřka Way.

Nástrojové obsazení jsem už zmínil v úvodu, ale kdo hraje první housle? Největší počet bodů ode mě dostává zpěvačka Broňa ? její projev je naprosto přirozený a dá se říct profesionální. Sem tam ji také čistým hlasem vypomůže Bilbo. Kytara a klávesy hrají rovnocennou roli, sem tam se objeví nějaký pazvuk nebo samplík. Od bicích není možno očekávat nějaký rychlý eskapády, ale zahrány jsou citlivě, stejně jako basa.

Nahrávalo se v Gallery Sound studiu u J. Brouzdy (který je známý ze seskupení Morbid Silence či spolupráce s Fata Morganou) a zvuk je na velmi dobré úrovni.

Slova jsou v jazyce cizozemském (anglickém) a moc smyslu nedávají. Jsou (kromě předposledního Šíleného města) abstraktní a rozhodně ne veselé- neztratily by se v repertoáru nějaké ortodoxní doommetalové družiny.

Takže na závěr si dovolím kapelu Strangemind, resp. její demo-CD Blind Vision doporučit všem metálistům s otevřenějšíma ušima. Kdo má rád The Gathering a podobné partičky, neměl by litovat ani poslechu Cizí mysli, Zvláštní mysli, Divného rozumu, nebo jak se vlastně název kapely překládá. Ostatně já nelituji vůbec, že jsem se této skupině dostal ? protože mě dostala.

čas: 29:29

Skladby:

1. Crystal Statue

2. Piercing Groan

3. Handcuffs

4. Way

5. Crazy Town

6. Falling Asleep

http://www.volny.cz/strangemind/


Zveřejněno: 12. 01. 2004
Přečteno:
3537 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář