Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

GRANDMOTHER IS DEAD – The Camp CD-R 2006, vlastní náklad

GID není klasická kapela, ale projekt jednoho člověka, Josefa Pernikla, který se postaral úplně o vše na v pořadí čtvrtém demo-CD (na www stránkách je k dispozici zdarma!). Nejen že hudbu složil, ale také ji nahrál a nazpíval (clasic, acustic and electric guitars, bass guitar, synthesyzers, programing, percussion, efects, voices – tak praví web) v podmínkách domácího studia.

Všech 9 skladeb spojuje téma německých koncentračních táborů za druhé světové války. Ale nikoliv formou textů z hlavy hlavního protagonisty, ale použitím reálných záznamů vzpomínek těch, kteří hrůzy německé zvůle a krutosti přežili. Při poslechu hlasů starých lidí nepříjemně mrazí v zádech a člověk je rád, že je to dávno pryč. Ale připomínat tyhle zvěrstva je stáíe třeba, aby si každý občas uvědomil, jaké věci fašistické svině prováděly s nevinnými dětmi či ženami. Vzpomínky jsou řazeny tak, že od druhé skladby tvoří příběh.  Ten začíná v dobytčích vagónech, pokračuje příjezdem vlaku do tábora, následují selekce, setkání s Mengelem, s cyklonem B a posléze i konec tábora smrti.

Hudebně se GID pohybuje mezi několika žánry, od doomových teskných melodií přes industriálnější až ambientnější polohy po v neposlední řadě lehce metalické výjezdy. Nebýt občasného pamětnického hlasu či jakýchsi temných chorálů v pozadí, zřejmě z hlasového fondu pana skladatele či z jeho databáze, jednalo by se prakticky o instrumentální záležitost. Nejsilněji působí hned úvodní Revenge s hlasem pomstychtivého starce, kterého držela při životě představa odvety za všechna prožitá příkoří. Hudebně pomalejší, s velmi silnou ústřední melodií. Dvojka odsýpá podstatně rychleji, takřka metalově, komentář je ve volnější pasáži podbarven akustickou kytarou. Operní zpěv v pozadí Arrival To Train spolu s hlasem smutné stařenky je tak dojemný, že způsobuje husí kůži. A další truchlivé tóny následují, až s Deliverencí se dočkáme trochy optimismu, skočnější rytmus a veselejší melodie snad signalizují osvobození lágru. Ale závěr skladby je opět naturalistický – i před koncem války pokračovaly vraždy nepotřebných. A jestli někdo čeká happy end, tak se nedočká. Dopady na psychiku těch, kteří vše přežili, byly zhoubné a tito nešťastníci prožívali svá pekla stále. Hudební doprovod je k danému tématu zvolen velmi promyšleně a bezděky dokáže v představách posluchače oživit popisované události. A o to zřejmě Pepovi šlo. Zvuk je asi nejslabším článkem. Zatímco pomalejší táhlé tóny, ať už kláves nebo kytar, jsou vcelku solidně nazvučeny, metalovější kytara trochu drhne. A co se mi nelíbí vůbec, je zvuk bicích, které zní nepřirozeně. Ale jinak pozoruhodné dílo, které si zaslouží vaši pozornost.

Seznam skladeb:

  1. Revenge
  2. Wagon
  3. Arrival To Train
  4. The Camp
  5. Cyklon B
  6. Showers
  7. Deliverence
  8. Affection
  9. A.D.

Čas: 30:49

http://www.grandmotherisdead.com


Zveřejněno: 18. 01. 2007
Přečteno:
3399 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář