Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

HEAVY LORD - From Cosmos To Chaos CD 2006, Solitude Production

Ruský label Solitude Production si zjevně libuje v doom metalu. Po srbských Tales Of Dark, kteří mě příjemně překvapili a Painful Memories, kteří zase celkem potěšili kolegu Gora, je tady holandská parta Heavy Lord. Tak trochu přihlouplý název kapely pominu, leč odfláknutý booklet mi za zmínku stojí. Grafika jak z roku cvaj, neostrá fotka kapely, nehezký titulní cover a stejně odstrašující logo mi radost vstkutku nedělají. Ale co, hraje stříbrný kolečko, nikoliv obal.

A kolečko hraje čtyřicet minut, což je doba tak akorát na pět dlouhých kompozic. Heavy Lord se vyžívají v ponurém, pomalém, nervním doom metalu bez jakýchkoliv obohacujících elementů třeba ve formě ženského hlasu nebo nějakého netradičního nástroje. Pouze klasika – kytara, basa, bicí a zpěv. Hned první skladba trvající 11minut obsahuje vše, co nám chtějí pánové sdělit. Úsporné kytarové riffy, které mírně připomínají starou tvorbu Black Sabbath nebo Cathedral. Velmi minimalistické bicí, kdy každý úder je velmi pečlivě zvážen dříve, než k němu dojde. Osamocená melancholická kytara uprostřed. Poněkud nevýrazný zpěv, v němž je každá slabika protažená jak nejdál to jde. A nepříliš výrazná baskytara dotváří atmosféru beznaděje, zmaru a konce. O něco málo rychlejší je Scorpions Sting, která se lehce dotkne až death metalu. Střed třetí skladby překvapí – po pomalých pěti minutách se z ničeho nic silně zrychlí, kytara opouští hutné nízko položené riffy a vyjede do výšek vskutku nečekaných – ale jen na  chvilku. Ve čtyřce se vokální projev blíží řevu šílence a deprese je dokonána. A nevytrhne vás z ní ani závěrečná, jedenáctiminutová sklíčenost, začínající recitativem za doprovodu pohřebních bubnů a velmi úsporrné kytary; a trvá to sakra dlouho, než se skladba trochu posune, třeba díky upozaděnému melodičtějšímu zpěvu.

Nahrávalo se sice jen dva dny, v neznámém studiu Pand Vlaardingen (alespoň já o něm slyším poprvé), ale zvuk pořízený za tak krátkou dobu je vlastně malý zázrak, protože stylovému (ne)rozpětí kapely bohatě vyhovuje. Ostatně milovníkům potemnělých nálad snad vyhoví i produkce kvarteta zasmušilých, které tvoří: Yef – guitar, 808 – battery, Wes Lee – guitar & screams a Steve – vox & low.

Seznam skladeb:

  1. Elephaunt
  2. Scorpion Sting
  3. The Ego Has Landed
  4. One Is A Bilion
  5. While Empires Burn

Čas: 41:09

http://www.heavylord.nl

http://www.solitude-prod.com


Zveřejněno: 02. 01. 2007
Přečteno:
3298 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář