Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

TALES OF DARK – Fragile Monuments CD 2006, Solitude Production

Máte rádi doom metal? Máte rádi My Dying Bride v období The Angel And The Dark River a Theatre Of Tragedy na Velvet Darkness They Fear? Jestliže jste třikrát odpověděli ano, pak právě vám je určeno debutní album srbské kapely Tales Of Dark.

Možná někdo namítne, že přijít v roce 2006 (resp. 2005, kdy se nahrávalo) s materiálem poněkud obstarožního ražení nemá valnou cenu. Já jsem ale přesně opačného názoru. Tales Of Dark totiž nahráli velice silné album, které by před deseti lety a na nějakém velkém labelu vzbudilo nemalý rozruch. Pravda, jsme o desetiletí dále, vydavatel pochází z Ruska (dlouho jsem neviděl azbuku na obalu – a Solitude se jí nebojí, klidně si napíšou Disk izgotovlen na OOO Uralskij elektronij zavod) a doom metalový boom je dávno pryč. Tudíž nějaký větší „meždunarodnij“ úspěch se nejspíše konat nebude.

Nicméně dost meditování, jdeme se podívat na šestici sáhodlouhých kompozic. Ty většinou zvolna plynou ve velmi pomalém tempu, pouze mimořádně se přitvrdí a zrychlí, čímž je naplněna kapelou používaná škatulka doom / death metal. Ač by se teoreticky mělo jednat o smutnou a ponurou záležitost, výsledek je trochu jiný. Z poslechu alba na mě nejdou chmury, právě naopak – z beden jakoby sálala pozitivní energie. Chytlavé melodie, které jsou většinou dílem kláves, velmi dobrý ženský melodický zpěv (od andělského vysokého po klasičtější středně položený), variabilní mužský hlas (od hlubokého growlu po uplakaný) a výrazná baskytara. Kytary jednak odspoda riffují, jednak vyjíždějí na povrch a chvílemi se posunují až k heavy metalovým postupům čí zní akusticky. Tohle není muzika, která by obstarala kulisu při klábosení s kamarády, tohle je třeba velice aktivně poslouchat.

Jediná výtka míří směrem k obalu. Ne ke grafice, která je sice poplatná hudebnímu stylu a tudíž se neobejde bez měsíce, vlků, vrány, svící a truchlících na titulce – a to mi nevadí, ale k zmatečně uvedené sestavě. Pravda, na fotce to všem sluší, a oběma slečnám obzvlášť, ale nikde už se nedočtete, kdo má co na bedrech. Hledání na netu mi to částečně ozřejmilo, ale ne natolik, abych identifikoval basového hráče (v současné sestavě je nový) a podíl dvou krasavic. Snad se dělí o zpěvy, protože dalším vodítkem je velice hezký klip, v němž podle mě zpívá bývalá členka Svetlana.

Ale konec spekulacím, není až tak důležité kdo co nahrál a nazpíval, důležité je, že srbská parta nahrála dobrou desku a poslední nezodpovězenou otázkou zůstává, kde si ji opatřit. V  Rusku snad přímo u vydavatele, v Srbsku snad u kapely a v Čechách nevím – já ji každopádně z rukou nedám.

Seznam skladeb:

  1. Via Descendens
  2. Mephistorium
  3. Of Grandiose Fevers And Passion Arcane
  4. Luciferian Elegy
  5. Towering Grief Behemoth
  6. Serpent Wisdom

Videoklip - Of Grandiose Fevers And Passion Arcane

Čas: 69:37

http://www.talesofdark.net

http://www.solitude-prod.com


Zveřejněno: 16. 12. 2006
Přečteno:
3593 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář