Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HEIDEN – Andzjel

Volyně, Na Nové, pátek 1.12.2006 od 20:00

Po delší době se ve Volyni sešly kapely tvrdšího ražení, a protože hlavně With Care! jsem dlouho neslyšel, bez velkýho váhání jsem vyrazil. Poučen z předcházejících akcí jsem nedůvěřoval avizovanému začátku od 19:00 a na sál vkráčel po 20. hodině, tak akorát s Adamem z Avenger a With care!. Překvapivě velký počet mládežníků na sále zřejmě přišel podpořit kamarády ze studentských kapel, ale dorazilo i pár tradičních účastníků a dokonce i několik netradičních, který jsem potkával na akcích před hódně lety. Zatím jsem netušil proč, ale později mi to došlo, haha.

První Smolíčkova pomsta míchala punk s všemožnými styly – rock, HC, country, první skladba dokonce zněla jak Čechomor. Nikterak komplikovanou muziku zpestřovala slečna s houslemi, která chvílemi i zapěla. Úspěch měla mladá parta veliký, spolužáci a kamarádi odměnili jejich set jednak tanečními kreacemi, jednak křikem a potleskem. Mě to přišlo příliš jednoduchý a příliš na „líbivou“, ale lidi se bavili.

Následující Bačkora velikosti moc (kde na ten název přišli?) se sice snažila o komplikovanější muziku, ale na úkor spádu a srozumitelnosti. Takový nijaký disharmonický HC, možná náročnější na instrumentální schopnosti než předchozí kapela, ale na druhou stranu příliš složité a chvílemi i rozhozené. Navíc zvuk si dělal co chtěl - panáček u mix pultu se moc nevycajchnoval.

Stavba gotických kulis mi přišla trochu podezřelá, zbývaly už jen kapely tvrdšího ražení vycházející z HC, ale jaké bylo moje překvapení, když si basu začal rychtovat bývalý člen With Care! Jarda. Kolem něj jeho vrstevníci okolo čtyřicítky a až když  se pánové představili, došlo mi proč jsem zaregistroval několik starších týpků. Po 17 letech vylezla na pódium kdysi oblíbená Lidová metelice! Tahle parta v osmdesátých letech hrávala po okolí tancovačky a už tenkrát zaujala neobvyklými historickými tématy v textech. Tentokrát sice chyběl druhý kytarista i dechová sekce, ale mě pánové dostali rychle na svou stranu. Starý pecky přehrála kapela v pohodě, zpěvák charismatickým hlasem křičel slova o Galileovi, Husovi, hradu Helfenburg, katu Mydlářovi nebo Golemovi a navíc každou skladbu doplnil historickým převlekem. Možná trochu divadlo, které ale nekleslo pod únosnou mez, navíc čišel z pánů zřetelný nadhled a radost z hraní. Zvuk se výrazně zlepšil a i mládež, která v době působení kapely nejspíše běhala na houbách, si vystoupení užívala. Mě se to líbilo víc než Fata Morgana, i když některé styčné body bych u obou kapel našel. O pokračování činnosti ale zatím není rozhodnuto, byť skupina hned na fleku dostala nabídku na další vystoupení.

Po staroškolském metalu vtrhla na pódium modernější muzika, strakonická úderka With Care! s šílencem Edou za mikrofonem. Za mixpult se nacpal Rámus a po počátečních obtížích nastavil velmi dobrý zvuk. Celý večer byly starosti s nazvučením bicích, ale konečně zněly kopáky dobře. WC hrají už nějaký čas stejný program, před rokem nahraný na debutní CD, které (prý?) konečně vyjde koncem roku. Poprvé jsem v řadách kapely viděl Adama, který výrazně snižuje nejen věkový průměr, ale i průměrnou délku vlasů, haha. Jinak to byla jako vždycky fajnová směsice thrash a core se spoustou vyhrávek, stopek, velmi dobrých instrumentálních výkonů a akčního vokalisty.

Že jablko nepadlo daleko od stromu potvrdil basák Oversight. Taťka drtil basu v Metelici, synátor v téhle kapele. Z trojice mladých seskupení hráli Oversight jednoznačně nejlépe. Muzika zase vycházela z HC, ale nenásilně přecházela i do pomalejších vod, snad s přívlastkem emo. Instrumentálně v pohodě, lehký výhrady ke zpěvu, který chvílemi působil trochu křečovitě, chvílemi naopak do muziky skvěle zapadal. Až zpěvák hlas trochu poladí, bude vyznění kapely ještě lepší.

A protože čas se přehoupl přes jednu hodinu ranní, začalo se mi chtít spinkat. Oželel jsem tedy závěrečný InCruel, který za tři týdny bude hrát ve Volyni znovu. Lidí taky na place s pokročilejší hodinou ubývalo a na poslední set asi vydrželi jen ti nejskalnější, mezi nima Rámus, kterýho jsem nutil aby report dopsal ... ale nepřinutil – akorát potvrdil, že InCruel odehráli to svoje, tentokrát bez videoprodukce a že lidi na ně vydrželi až do konce.

Fajnová akce s velmi slušnou návštěvou, od první kapely na place spousta vděčných fanoušků, první místo podle očekávání berou With Care!, příjemným zpestřením byla Lidová Metelice, překvapili Oversight, neurazila Smolíčkova pomsta a nepotěšila Bačkora. Na viděnou za tři týdny a tři dny na stejném místě na oslavičce 15 let Avenger.  


Zveřejněno: 04. 12. 2006
Přečteno:
3480 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 12. 2006 00:30 napsal/a blb
mami jsi snad blazen???coooooooooo
ve Volyni bala ňejaká akcééé? nebo ta recnze je dr. kydy? Satan klaus je zrušen Venca má sifilis.
11. 12. 2006 21:19 napsal/a Pex
re:
To Johan: V pohode, sme radi ze je to chytlavy, ikdyz to nebyva prvotni cil, tak to vzdycky tak nejak dopadne:)) A jak uz sem psal, report je fajnovej a prijemne objektivni:)
07. 12. 2006 07:48 napsal/a Johan
re: SP
Termín \"na líbovou\" neber nijak zle, prostě mi vaše muzika přišla melodická a na první poslech chytlavá, což jsem vyjádřil uvedeným termínem.
06. 12. 2006 16:13 napsal/a Pex
SP
Hezky reportek, osobne bych se trosku ohradi proti tomu slovicku (a vubec i pusobeni vyrazu) \" na libivou\" u SP...Ale jak sem psal u nas, proti gustu..:) Jinak akce myslim vydarena, skoda ze se to Backorakum tady moc nevydarilo, umeji zahrat o moc lip. Zdravim.
06. 12. 2006 16:12 napsal/a Sali
:)
To kazdopadne..:))