Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
TELEPATIE VI

AGONY - Call the rain CD 2003 - IFA Records

Dlouho, předlouho nebylo o dačické chásce Agony slyšet. Od vydání poslední desky Ashes To Ashes, Dust To Dust uplynuly čtyři roky a došlo k několika personálním změnám. Od založení v r. 1994 zůstal vlastně jen kytarista a zpěvák Mrcy. Kolem něj a bicmena Toma (byl v Agony od r. 1997, ale momentálně už je pryč) se zformovala sestava mající Call The Rain na svědomí. Kromě zmíněných ji tvoří ještě Stanley (bg, back voc), Petra (key, voc) a Milan (g); ve studiu vypomohl ještě bývalý klávesák Elvis.

Nahrávání proběhlo v únoru 2003 ve studiu Hacienda a zvuk je opravdu precizní. Vše je velice dobře slyšet, nosným nástrojem jsou samozřejmě kytary, ale i ostatní instrumenty jsou nazvučeny na jedničku. Ta čitelnost a průzračnost je ale malinko na úkor hutnosti, deska nemá typicky deathmetalový zvuk, ale to není na škodu, tak to prostě je.

Trochu rouháním zavání název desky, protože po povodních v roce 2002 přivolávat déšť není dvakrát rozumné. Ale léto 2003 nakonec dalo Agony-stům zapravdu a po dešti jsme volali všichni. S deštěm nemá cover alba nic společného, leda, že by deštěm slz zkropil ten chlívec na hřbitově kamenej anděl, případně žena z náhrobku. No titulka ? pardon, ale nic moc, to se mi mnohem víc líbí poslední stránka bookletu (ta co je vidět po otevření krabičky), na které se ďábel usmívá nad kříži ozdobenými ? nevím čím ? že by rentgenovými snímky obratlů :- )? Vnitřek knížečky pak servíruje vše potřebné (texty, fotky) i nepotřebné (reklamy na oblíbené nálevny a jeden obskurní obchůdek).

Sakra, než já se dostanu k tomu, co asi každýho zajímá nejvíc, tak nejspíš většinu čtenářů odradím od čtení. Ale pro vytrvalé, ano, jsme u hudby. Já věděl, proč tak zdržovat, protože nedokážu Agony zařadit do žádné z klasických škatulek. Takže aspoň přibližně ? melodický death metal s přesahy do thrashe až heavy metalu, podbarvený klávesami, s drsnějším mužským zpěvem a čistým ženským. Jestli to mám přirovnat k někomu zahraničnímu, tak mě napadají snad je Crematory a to jen chvilkama. Ženský vokál svádí k doomu, ale kdepak, s doomem nemá hudba skoro nic společného, navíc Petra nezpívá v nějakých výškách ala Theatre Of Tragedy, ale její hlas je jakoby zastřený, do muziky velmi dobře zapadající.

Deska se rozjíždí spíše ve středním tempu. V prvním fláku Od soumraku do úsvitu (která ale asi není inspirována hororem téhož názvu) hraje prim Mrcyho zpěv a Petra dostává minimum prostoru. Dvojka ? Divadlo zkázy ? první hitovka se skvělým dvojhlasem v refrénu. Asi nejrychlejší a nejtvrdší je třetí 4 U, ve které se vždy po zvolnění rozjedou kytary za podpory svižných bicích. V zimním květu (objevil se už na sampleru k Brutal Assaultu) dostává konečně křehká dívčina více prostoru a důvod zařazení na sampler je jasný, další výrazná píseň. Zajímavý (?moderní?) úvod má pátá v pořadí Cesta snů, která snad chvílemi evokuje časy minulé a trošku po tom doomíku pošilhává. In Nomine?, to je ale debilní název, a ani mjůzik mě moc nebere. Zato Last Wish jo, to zas můžu, a skoro bych snes, kdyby některou (tuhle) skladbu zpívala nejhezčí persona Agony sama (ty, kterým se líbí Mrcy, asi zklamu, měl jsem na mysli Petru). Na závěr konečně vyvoláme déšť, Mrcy chvílemi volí čistější hlas či šepot a je to vcelku působivé. Hudba je až skoro do hard rocku.

Bonusem č. 1 je nová verze staršího songu Skyline?, bonusem č. 2 pro šťastlivce vlastnící kompjůtr  (ať už PC nebo Mac, protože i ten to schroustá) videoklip z nahrávání. No videoklip je silný slovo, je to takovej blázinec ze studia a přilehlého okolí na hudbu skladby Doom Theatre, navíc o tomto bonůsku není v bůkletu ani zmínka?.

Nakonec jsem si nechal texty ? vše je v angličtině a výhradním autorem je Mrcy. Většinou se točí kolem lásky, ale většinou k mrtvole (nikoli ve smyslu nekrofilie) ? takže žádný veselí, ale pořádná depka, smutek a zánik. Výjimkou je 4 U, která nešetří vulgarismy a je určena buď politikům (?) nebo církevníkům (?)? Druhým textem, kterej se vymyká, je In Nomine, už hudba mě moc nechytla, ale text je, vlastně ani nevím o čem ?

Takže jo, mě se Agony v novém kabátě hodně líbí a pro ?měkčí? posluchače by neměli být zklamáním. A protože mě některý nejasnosti vrtají mozkem, tak zkusím oslovit mluvčího a nechám si to vysvětlit (bude-li ochota ? bude rozhovor).

čas: 32:58

Skladby:1. From Dusk Till Dawn

2. Doom Theatre

3. 4 U

4. Winter Flower

5. Dream Way

6. In Nomine ?

7. Last Wish

8. Call The Rain

9. Skyline From Silence (bonus)

www.agony.dacicko.com

www.ifarecords.cz


Zveřejněno: 04. 01. 2004
Přečteno:
3579 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář