Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

Skupinu Dying Passion asi nemá smysl nějak zvlášť představovat. Přesto se letos uvnitř formace odehrálo několik významných událostí. Právě o nich, a o dalších věcech ohledně Dying Passion jsem si příjemně popovídal se sympatickou Zuzkou Lípovou...

1. Ahoj Zuzano, léto je nenávratně pryč. Jaký máš společně s DYING PASSION pocit z uplynulé festivalové sezóny? Vyšlo vše podle Vašich představ, nebo se někde vyskytly nějaké problémy?

Ahoj Yvore, zdravím. Jde to dobře. Poslední vystoupení pod širým nebem se konalo na konci září na Vinobraní v Litoměřicích - výborná akce. Těch velkých rockových festivalů, kde jsme s kapelou hráli bylo letos celkem dost, čemuž jsme jedině rádi. Shlédlo nás zase o něco víc lidí, přesto z pozice účinkujícího je to na festivalech poněkud hektické a mediální podporu mají spíše profláklé značky (občas taky sračky), ale určitě máme na co vzpomínat. Mohli jsme si užít spoustu dobré muziky a pohody. Problémy se nakonec nekonaly ani když jsme radikálně vyměnili sestavu. Léto a festivaly, to je prostě paráda, už se těším napřesrok s novou deskou.

2. Vím, že jste letos propagovali především stále aktuální CD Sweet Disillusions. Jak se na toto CD díváš s odstupem času? Hodně jste se právě tímto CD odklonili od klasického pojetí doom metalu.

Nikdy jsme netvrdili, že hrajeme klasický doom metal. Dostaneš nálepku, bác a je to! Hned od prvního dema si pohráváme s melancholickou náladotvornou muzikou. Někdy je více podbarvená ostrými kytarovými rify, tak jak nás to baví, občas toho bylo přespříliš, určitě by ty věci zněly dnes jinak. Zabrousili jsme ale třeba i do worldmusic, bluesu, jazzu, art rocku a co já vím kam ještě. Vždycky se na albu střídají dvě polohy, ta klidnější zasněná a ostřejší. V tomto směru jsme zůstali věrní svému stylu. Některé hudební nápady se mi líbí dodnes, i když se k nim na živých vystoupeních vracíme málo. Na poslední desce, která mi zatím přirostla k srdci nejvíc jsme do toho dali v rámci možností opravdu všechno.

3. Nemrzí tě tak případná ztráta ortodoxnějších fans, kteří od Vás čekali to, na co byli zvyklí u CD NO TIME nebo SECRETLY?

Když mluvím za sebe, tak nemrzí. V podstatě pořád začínáme. Mě víc mrzí pomluvy a závist, které tu panují. Ortodoxní vnímání muziky je ku škodě posluchače, takže mě osobně to nechává lhostejnou. Já odklon od metalu beru jako vysvobození. Zní to divně? Ale já jsem nikdy nebyla pravý metalový fanda. Jednodušší pro kapelu je určitě používat dané postupy, které fungovaly nebo ještě hůř půjčovat si je od kolegů, ale to nebude náš případ. Nás právě baví zkoušení něčeho nového a je to jedno, co vznikne v budoucnu. Není to žádný komerční tah, nemáme žádného marketingového poradce, současný hudební trend je asi taky někde jinde, čert to vem, prostě to co Standa a ostatní vymyslíme a to co produkujeme, je prostě naše současné rozpoložení. Z toho vyplývá, že hudební obsah No Time je jiný než na debutu Secretly, Voyage je taková a Sweet zas maková, vše vznikalo v jistém rozpoložení, hudebním zrání a během těch let se leccos změnilo. Taky neposlouchám pořád stejnou hudbu, ale snažím se hledat. Necháváme to na posluchačích, ať si udělají svoje příčky a svoje favority, o to je to zajímavější.

4. A vůbec, co si myslíš o lidech, kteří po netu rozesílají bláznivá prohlášení, že na metalové festivaly nepatříte apod. Mně osobně to třeba vůbec nevadí – ba naopak, ale zde máš možnost se k tomu vyjádřit a vyslovit tak svůj pohled na věc.

Já jsem často měla v začátcích vystupování s Dying Passion podobný pocit. Když jsme jeli poprvé Metal Breath Tour, to byl dost odvaz, byli jsme opravdu jediná melodičtější záležitost, navíc hned dvě slečny na pódiu. Ale měli jsme úspěch a nikdo neměl vyloženě negativní reakce. Tenkrát jsme s dvěma kytarami měli více metalový zvuk. V metalové scéně se pohybujme už delší dobu a z mého pohledu jsme s našim vystoupením, které rok od roku dostává větší suverenitu dokázali vždycky přesvědčit i ty zarputilé posluchače. Festivaly jsou o pestrosti, o setkání a pařbě, lidi tam nejezdí jen za muzikou. Třeba na Sázavafestu jsem zase měla pocit, že jsme trochu silný kafe. Jako organizátor Ultra Doom Party jsme měli záměr představit velké spektrum hard’n’heavy scény, aby si každý posluchač přišel na své. Je to na každém pořadateli, jaký punc a atmosféru chtějí na svém festivalu mít a když už ty jako organizátor AFOD nás pozveš a my jsme neodřekli vyloženě žádnou akci, tak v tom byl záměr. Třeba si odpočinout. I to naše hudba přináší.

5. Setkala jsi se někde na akcích s vyloženě vulgárním projevům vůči tobě jako zástupkyni něžného pohlaví? Je všeobecně známo, že fans pohybující se v UG scéně bývají povětšinou pohodoví lidé, ale jak se říká, každá výjimka potvrzuje pravidlo.

UG scéna je jako každá jiná komunita, jsou tam lidé inteligentní a pohodoví, ale taky hlupáci a burani. Místo mozku z piva kostku. Já raději vyhledávám ten první typ lidí. To, že jsem žena za mikrofonem cítím více jako výhodu. V tvrděrockové a metalové scéně je nás stále menšina a tak se k nám chovají hezky. Možná taky nejsem vyloženě něžný typ.

6. V sestavě DYING PASSION jsi ve své podstatě od jejího vzniku. Když se ohlédneš zpět, je něco co by jsi změnila, nebo všechno vždycky klaplo, tak jak mělo?

Já se neohlížím, není čas, myslím dopředu. Člověk by toho změnil ve svém životě hodně, ale chybami se taky člověk učí. S něčím bych už třeba neztrácela čas, něčeho bych se vyvarovala. Stačí si třeba nahrát záznam vlastního koncertu, protože mám jiný pocit z vlastního výkonu z pódia a z publika. Tam vidím a slyším dost věcí, které by se daly vylepšit. Určitě bych se v budoucnu zaměřila na vylepšení technických podmínek, vozit vlastního zvukaře, více prostoru a času na zvukovku. V reálu při frekvenci kapel, které se s námi střídají na pódiu a vychytávání zvuku “za jízdy”, to je někdy fakt nešťastné a je to jen na úkor kvality. Taky mě mrzí, že jsem neinvestovala dřív do profesionálních odposlechů (in-ear monitoring), protože teď když je mám se konečně na pódiu slyším!!!

7. Letošní rok je pro DYING PASSION typický velkým průvanem v sestavě. Proč jste ukončili spolupráci s bubeníkem Zdenkem a nedlouho po té s Vjackim? Došlo snad ke střetu názorů, nebo to bereš jako přirozený vývoj kapely, kdy je třeba vnést do kapely čerstvý vítr?

Mnohé už proběhlo na našem webu. Snad tomu konečně uděláme přítrž. Pokud chceš dělat muziku poctivě, je dost věcí, které musíš obětovat, kromě volného času. Naše kapela je zatím amatérským spolkem dobrovolným, ale vše by se tak nějak mělo dělat precizně a se zapálením, s ex-bubeníkem Zdenkem jsme bohužel narazili na určité limity. Když už to nešlo dál, museli jsme se poohlédnout po někom zapálenějším. Mrzí nás to, přece jenom jsme spolu hráli 9 let, ale když chceš jít dál, tak občas musíš udělat jistá nepříjemná rozhodnutí. Dali jsme si inzerát, naštěstí jsme na jedné akci potkali schopného sympatického bubeníka a kromě jeho stylu hry má o 100% lepší přístup. Vjacki to zabalil sám, měl jisté osobní problémy, popravdě těch důvodů tam asi bylo víc. Asi tolik.

8. Ok. Nebudeme se v tom dále pitvat. Mohla bys nové členy čtenářům Fobia Zine trochu představit? Za jakých okolností do kapely přišli, kde hráli před vstupem do DYING PASSION apod.?

Novým bubeníkem je od léta Vlastimil Rec z Olomouce, hrál už ve spoustě kapel, sám se k tomu moc hezky nevyjadřuje, jak uvedl nebo spíš neuvedl ve svém profilu, protože on prostě někdy mluví moc a co na srdci - to na jazyku. Sám označil vstup do DP za tak zásadní, že by ho mohl nazvat rokem nula. To o něm mluví hodně. Zdenek Vlček alias Wlk, ne vlče ale rovnou lev (jako jeho znamení) v kapele, už druhý, tak se snad navzájem nepokoušeme. Jeho jsme oslovili v nouzi, protože na festivalech jsme pouštěli basu z minidisku a to opravdu není ono. Znali jsme se osobně, hrál s kapelami Ata Ava, Klobouk, Apollon, Love in exile, A.R.S., Fussion, High Time, současně funguje s kapelou Drift, která je k našemu prospěchu zrovna v dlouhodobé nečinnosti a on tak má další příležitost k pořádné aktivitě. S oběma se spolupracuje výborně. Teď je to znát nejvíc, když vznikají nové věci, skládání a zkoušení je mnohem jednodušší a celkově to jde dobrou cestou.

9. Pomalu, ale jistě se dostáváme k připravovanému CD. Zajímalo by mě, jaký ponese název a v jakém termínu nový materiál vyjde?

Název ještě nemáme, to je vždy ta poslední věc a neklademe na to velký důraz. Zatím máme kvalitně nahrané demo se 3 písničkama, nejlépe si je rovnou poslechněte na Myspace (Viz. odkaz dole. Pozn. autora) , Už jsme si je rovnou zkoušeli na publiku a myslím, že to půjde. Máme víc jak polovinu věcí, zatím se materiál kolektivně brousí a aranžuje. Většinou to jsou klidnější věci, tak nám nezbývá než pro zbytek skladeb sáhnout do té naší divočejší polohy. Hudebně to bude zase někde jinde, snad se nám podaří dostat tam všechno, co tam být má. Měli jsme víkend soustředění na chalupě v horách, úplně první za éry Dying Passion, tam jsme se zavřeli a cvičili. Koncertů teď moc neplánujeme, takže bude přes zimu čas se v klidu připravit. Termín nahrávání je polovina března, opět v lipovské Šopě. To je zatím jediná potvrzená věc k našemu dalšímu albu.

10. Kdo se postará o vydání?

Tak o tom tady ještě nemohu mluvit, protože vše je v jednání, nic konkrétního nevím. Zatím jsme nepodepsali žádnou smlouvu, tudíž nezbývá než doufat.

11. Které labely jste kontaktovali a jaké reakce jste obdrželi?

Zatím jsme rozposílali demo na převážně tuzemské vydavatelství. Zájem tu je. Pro nás je důležité pro další hudební vývoj na pomyslném žebříčku kvality naší dosavadní diskografie natočit opravdu výbornou zvukovou nahrávku a to je finančně poměrně náročné. Tohle je věc, která ti svazuje ruce. I když jsme veskrze měli pozitivní kritiky na produkci poslední desky, stále to jaksi není ono a jak je možné slyšet na novém demu, co jsme v Šopě umíchali, kvalita jde jaksi nahoru. Vydavatelství mají opravdu těžké časy a z jejich strany je snaha vydělat nebo lépe neprodělat. Tohle všechno a další detaily je teď potřeba projednat a doladit – najít kompromis a rozmyslet si, kdo nám nabídne nejlepší podmínky. Ale chceme zkusit oslovit i zahraniční a vetší labely, alespoň pro distribuci, třeba budeme mít více štěstí. Rádi bychom získali větší distribuci po světě a adekvátní promotion.

12. Co si slibuješ od nové desky? Na co se můžou Vaši fanoušci těšit?

K tomu jsem se už vyjádřila. Chci oslovit co nejvíc posluchačů a fanoušků, hrát a cestovat a zase hrát, uskutečnit nějakou pořádnou šňůru a předávat naši radost z hudby na živých koncertech, protože to mě baví nejvíc.

13. Plánujete k novému CD opět natočit nějaký videoklip? Pokud ano, tak k jaké skladbě.

Hmmm, protože teď skládáme samé hitovky rádiovky, bude pro nás těžké vybrat singl pro video. Ale k tomu určitě dojde a až k tomu dojde, tak na to se vyloženě těším, ať už s námi nebo bez nás, točení klipu je už třešnička na dortu. Nejdřív to bude hlavně dřina a odříkání, zkoušky, stres, nervy, studio, nahrávání. Ne vážně. Už se těším.

Díky Zuzko za fajn pokec a těším se někdy na další povídání – třeba o novém CD.

http://www.dyingpassion.com

http://www.myspace.com/dyingpassionmusic


Zveřejněno: 05. 11. 2006
Přečteno:
3401 x
Autor: Yvor | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář