Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

BY NIGHT - A New Shape Of Desperation CD 2006, Lifeforce Records

Druhá řadová nahrávka (první jsem neslyšel) partičky By Night se mi doma povaluje sakra dlouho, přesněji řečeno od srpna. A pořád ne a ne do materiálu těchto Švédů proniknout. Ostatně momentální módní metal coreová vlna mě stále nepřesvědčila o své mimořádnosti. Tady se o ten metal core jen občas zavadí, ale pocity mám z téhle nahrávky prakticky stejné. A pořád nemůžu přijít na to proč. Přitom všechno je tak, jak má být. Všem pěti maníkům to hraje skvěle, zvuk je nadupanej, každá skladba je lehce jiná...

Ale abych jen nepřemýšlel nahlas. By Night produkují thrash metal, většinou ve středních tempech (výjimkou je minutový totální masakr Idiot) a většinou bez chytlavějších melodizujících pasáží. Pořád se řeže do strun, mlátí a kope do bicích a řve do mikrofonu.  Místo melodického vokálu nebo kytarového sóla přichází zpomalení a zhuštění již tak dost těžce přístupné muziky.

Tak tohle jsem napsal asi před třemi týdny a ne a ne recenzi dokončit. Na další poslechy jsem neměl náladu a takhle to odbýt se mi taky nechtělo. Až když došlo k posunu času z letního na středoevropský, začal fučet vichr a padat sníh, sáhl jsem po placičce znovu. A svůj prvotní názor musím zkorigovat ve prospěch kapely. Ono totiž tohle album přináší spoustu zajímavých momentů, dokonce i těch melodií se dopátráte, když na to budete mít trpělivost. Pod nánosem syrových a hutných rifů se skrývají melodičtější kytarové vyhrávky, pod zpěvákovým řevem zase spousta velmi netradičních postupů. Chvilkové umírnění projevu vokalisty dokonce směřuje až někam do doomových vod (šepot), ale většinou je rychle vystřídáno pořádným nástupem a chrlením hlasivek. Kdybych měl vybrat nejlepší song, tak číslo 7 Walls Of Insecure, ve které se kromě výše popisovaných atributů objevuje více melodična, vyjící kytary a samozřejmě nečekané, ale dobře vymyšlené zvraty. Opakem budiž již zmíněný následující Idiot, kde není na oddech ani pomyšlení a trvale se tlačí na pilu.

 

Ti, kteří mají v oblibě nastupující vlnu severských new thrashových kapel budou určitě spokojení, protože album jim přináší vše, po čem touží. A ti nejskalnější určitě vyrazí na koncert – By Night se představí 19.11. v Praze v klubu 007 na Strahově.

Seznam skladeb:

  1. It Starts Within
  2. The Truth Is Sold
  3. People Like You
  4. Through Ashes We Crawl
  5. Same Old Story
  6. Dead Eyes See No Future
  7. Walls Of Insecure
  8. Idiot
  9. Forsaken Love
  10. Cursed By The Thought
  11. Time Is Running Out

Čas: 36:40

www.bynightonline.com


Zveřejněno: 03. 11. 2006
Přečteno:
3433 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 11. 2006 19:23 napsal/a manafob
koncert
no predstavili se ale 19.10. a report je v prislusne sekci... resp. se nepredstavili protoze zpevak onemocnel :-)