Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

VINDEX – No Middle Ground CD 2006, Street Productions/Chavis Records

Speed metal? Power metal? Nebo heavy metal? Inu asi od každého trochu. To jsou slovenští metalisté Vindex. Nic objevného, ale taky nic příšerného. Hezky se to poslouchá, ale když už má člověk chuť na heavy/speed metal, raději sáhne po něčem jiném.

Nebudu rozebírat úroveň českého a slovenského speed metalu, protože to nemá cenu. Češi ani slováci prostě asi nejsou speed metalový národ. Je tu sice hodně fanoušků tohoto stylu, ale pořádná kapela vlastně ani jedna. Ano vím, je to také hodně o penězích a co si kapela může dovolit, přesto i nějaké opravdu originální nápady mi u českých a slovenských kapel zoufale chybí. Zase se ozvou „rejpalové“ s tím, že se v tomto stylu nedá vymyslet nic nového... to se říkalo před vznikem Dragonforce také a nakonec udělali úplnou revoluci ve speed metalu (teď už zase kopírují sami sebe, ale to sem nepatří).

Přesto, vše co jsem napsal platí o Vindex asi nejméně ze všech kapel tohoto zaměření u nás a na Slovensku (mimo Salamandru, kterou beru jako no.1). Jenom abych se nevyjádřil špatně, nyní rozhodně nesrovnávám Salamandru s Vindex, protože Vindex drhnou ten svůj melodický heavy/speedek přeci jen trochu jinak. Co se týče zvuku, není špatný a bez srovnání se světem dokonce skvělý, ovšem toto srovnání a musí být a tak když srovnám např. se silně podprůměrnou německou kapelou Silent Force, Vindex zvukově nemají šanci, nápadově je zase válcují na celé čáře. Myslím, že kdyby se Vindex chytlo nějaké německé vydavatelství, které by jim zaplatilo pořádné studio s lidmi kteří tomu rozumějí, Vindex by nahráli album s tuctovým, jak z pásu vyumělkovaným zvukem, kterým teď (mimo kapel jako GammaRay, Blind Guardian, nebo Brainstorm) oplývá většina heavy/speed německých kapel. Ovšem více by se dostali do podvědomí a hlavně v čechách by tento zvuk byl skoro přelomový.

No, raději toho nechám a ještě se zmíním o hudbě samotné. Vindex namíchali takový evropský mix všech možných kapel od Judas Priest, přes německé klasiky až po např. Stratovarius. Jak jsem již řekl, poslouchá se to pěkně, ale spíš tak s odkazem na již dobou prověřené kapely. Na druhou stranu, měl jsem možnost poslechnout si nové album Scelet, které recenzoval kolega Johan a když porovnám tyto dvě kapely, je to jak nebe a peklo. Skutečně velký rozdíl, přičemž lepší jsou samozřejmě Vindex. Mám teď velké dilema, jak ohodnotit, protože když srovnávám s českými kapelami, Vindex skutečně vedou, i jejich zpěvák se tváří velmi sebejistě a hlavně dobře vyslovuje anglické texty. Kytaristé i bubeník jsou technicky velmi zruční, takže chybí snad jen něco co vyrazí dech a to na tomto albu skutečně není... Ve srovnání se světem jsou průměr přesto na českou a slovenskou scénu je to skoro výborné...

Čas: 47:16

Seznam skladeb:

  1. Read The Stars
  2. No Middle Ground
  3. Truth Will Out
  4. Trigger Your Fantasy
  5. Fools Don´t Change
  6. Fire Bell
  7. Evermore
  8. Back To Zero
  9. The Crossroads
  10. Gloria

Web: www.vindex.sk 


Zveřejněno: 22. 10. 2006
Přečteno:
3529 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář