Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

V pátek 12. prosince se sjelo kolem deseti tisíc fandů Sira Marilyn Mansona na koncert v rámci Grotesk Burlesk Tour 2003 do vídeňské Stadthalle. Samozřejmě jsem byla jedním z nich, a proto se pokusím o malou reflexi na tuto akcičku.

Hned v úvodu bych měla říct, že jsme využili služeb agentury Ozzy & Potkan? a nikdy více. Pan Jiří Ozzy Kubík, blonďatý chlapík heavymetalového vzezření jednoduše nesplnil dohodnuté podmínky. Podle reklamní tabulky, uváděné v časopisech jako je Spark či RockShock, jsme mu za služby spojené se zájezdem na koncert Marilyn Mansona do Vídně zaplatili Kč 2 300,-. V ceně měla být doprava a vstupenka na stání v hodnotě téměř 40,- Euro. Byla nám přislíbena sleva na dopravě kolem dvou až tří set korun. Pan Ozzy Kubík chtěl mít platbu za zájezd vyřešenou do 10. prosince s tím, že 13. pojede osobně do Vídně vyzvednout lístky.

Jaké tedy bylo naše rozčarování, když je šel kupovat až na místě. Zatímco ostatní si od organizátora zájezdu přebírali vstupenky, já jsem ještě trčela v Transitu, protože jsme si věci nechávali v autě a do Stadthalle přebíhali v totálním mrazu pouze v ?v kostýmu?. No, rakušáci chtějí za všechno extra platby. Došla jsem za ostatními a zaslechla jakýsi ševel o tom, že máme vstupenky na tribunu? :-( Opravdu to ve mně vřelo, protože na tribuně člověk nezakotlí, a to jsme ještě nevěděli, jaký je přístup rakouských pořadatelů.

Lístek byl na druhou tribunu - tedy docela vysoko. Musím přiznat, že výhled byl dobrý a stejně tak akustika. Obojí by asi v kotli takové kvality nebylo, ale jistě budete souhlasit, že na podobných akcích je nejdůležitější atmosféra a ta jedinečně vře pouze v kotli někde v první, druhé řadě pod pódiem.

S kamarády jsme si řekli, že i když je po nás striktně vyžadováno sezení na místě, budeme hrozit a pařit a pogovat u zábradlí. Hmm, chybička se vloudila, neustále nás otravovali sekuriťáci a posílali nás na místa. Opravdu nepříjemný bylo, že jsme si nemohli na tribuně ani zapálit a sekuriťáci rušili koncert tím, že uváděli pozdně příchozí na místa a ukazovali jim cestu baterkama?

Nic proti rakušákům, ale vzhledem k tomu, že i publikum bylo ? oproti tomu na co jsem zvyklá u českýho publika ? poněkud chladné, asi jsou podobný chování a totální nepružnost pro Rakousko běžné.

OK, teď už jen krátce. Pan Ozzy nám tedy poskytnul lístky v částce 22,- Euro a hodlal nám vrátit pouhých Kč 400,-. Diplomatickým jednáním jsme se dopracovali k navrácení částky 600,- Kč. Přesto si každý spočítá, že na celé akci opravdu dost profitoval na úkor zúčastněných. Lidově řečeno ? namastil si kapsu. Je tedy zřejmé, že s danou agenturou už nikdy nechci mít cokoli společného a její služby vřele nedoporučuji. Konečně se tedy můžu rozepsat o koncertu samotném.

Začala ho německá punkerka Peaches. Žena nevalného zjevu, která se po dobu nějakých třiceti minut lascivně ojížděla na přistavěném malém červeném pódiu. Postupně ze sebe sundávala svršky takže se chvíli třepala před davem fandů pouze v černé podprsence a bílých bombarďákách, pak se zase oblíkla a pořád dokola. Celé její hudební umění spočívalo ve vyřvávání ?nápaditých? textů jako: Fuckin´ shit, Shitty fuck či Shake your titts? Pobíhala po jevišti, třepala zadkem a poprsím, ojížděla se mikrofonem, dvakrát jí byla přinesena kytara (jednou čerfená, v druhém případě bílá), na niž zahrála nějaké dva akordy? Celé vystoupení podkreslovala reprodukovaná elektronická hudba. Evidentně se Peaches všem moc líbila, neboť kolem ní přistávaly plastové lahve a fandové skandovali: ?Man-son Man-son?. Jak prohlásil můj kamarád: ?je stará, hnusná a hudebně šitózní?? - možná trošku silná slova, ale dost výstižná v tomto případě?

Musím se přiznat, že nejsem schopná říct, jak dlouho Marilyn Manson vystupoval ? nějak jsem ztratila pojem o čase? Mistr a jeho kapela nastoupili za tónů intra Theater ve stylu Grotesky. Manson černé krátké vlasy, vysoké šněrovací boty na platformě, černé delší sako, kožené rukavice bez prstů; ostatní chlapci v oblecích, blond vlasy, červený rtěnky ?.. Manson se po celý koncert různě přesunoval ? postupně se zbavoval svršků až byl na pódiu téměř nahoře bez tj. vysoký kožený pás na kšandách; Gingerovy bicí po levé straně pódia ? mimochodem mistr drummer část skladeb hrál ve stoje a krátké pasáže odstál přímo na bicích; před ním Tim Scold, který taky končil topless /:-)/ a jeho basa; pravá strana pódia tradičně patřila Pogovi za klávesami na pružině a Johnovi 5. Pak už to šlo jedna skladba po druhé, drobné obměny scény a kostýmů, průběžně se na pódiu objevovaly spoře oděné ženštiny. Převládaly skladby z nejnovějšího alba The Golden Age of Grotesque střídané klasikami běžně hranými na všech tour.

This Is The New Shit vystřídala Disposable Teens, skandováním začala Use Your Fist and Not Your Mouth, pak pomalá klasika Great Big White World a nastal čas pro ?an old shit? ?rock rock rock rock? Rock Is Dead. A zpět ke Grotesce společně s mOBSCENE. Nad levou částí pódia svítí tabule s červeným nápisem mOBSCENE, u klavíru sedí nahotinky v jakýchsi rádoby-tangách s podvazky, jedna blond, druhá bruneta. Marilyn odzpíval svoji obscénnost s buřinkou na hlavě v šedivém saku. Obě dívky postupně dlely hlavou v jeho rozkroku. Ke konci skladby zahrál Manson pár tónů na saxofon ? no nevim, spíš bych řekla, že jejich původcem byly klávesy :-).

Opravdu dobře zněla kvalitně odzpívaná Tainted Love, při níž se objevily na zvýšeném pódiu další dvě slečny za kotli. Následovala skladba Tourniquet, při The Dope Show lítaly vzduchem červené lesklé papírky a Manson poletoval po pódiu s prodlouženýma rukama, při (s)AINT jsme viděli spoustu obscénních pohybů a náznaky análního sexu s ?prostitutkami? v popředí pódia. The Golden Age of Grotesque byla dotvořena kulisou velké nafukovací hlavy MickeyMouse s Mansonovu tváří. Sweet Dreams předvedla Mansona za prosvícenou bílou plachtou, kterak je mu poskytován orální sex jednou z tanečnic (ovšem olizovala buď mikrofon nebo vibrátor). Pak přestávečka na uklidnění v podobě Obsequey a ?fight fight fight fight figth? The Fight Song. The Beautiful People nás definitivně zvedla a hnala k zábradlí, kde jsme pařili bez ohledu na sekuriťáky i při přídavku Irresponsible Hate Anthem.

Na příští tour se nepochybně opět objevím, protože Manson je velmi kvalitní performer, profesionál a ve spojení s kvalitními hudebníky? není co dodat. Doporučuju!

Playlist:

1. Theater

2. This Is The New Shit

3. Disposable Teens

4. Use Your Fist And Not Your Mouth

5. Great Big White World

6. Rock Is Dead

7. mOBSCENE

8. Tainted Love

9. Tourniquet

10. The Dope Show

11. (s)AINT

12. The Golden Age Of Grotesque

13. Doll-Dagga Buzz-Buzz Ziggety-Zag

14. Sweet Dreams (The Reflecting God outro)

15. Obsequy

16. The Fight Song

17. The Beautiful Peple

18. Irresponsible Hate Anthem (přídavek)

Fotky: www.conny.at

Odkaz: určitě mrkněte na stránky www.mansoncz.tk


Zveřejněno: 23. 12. 2003
Přečteno:
3360 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář