Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

BLACK MAJESTY - Sands of time CD 2003 - LMP 2003

Black Majesty ? to je opravdu název pro kapelu jako hrom, kdyby to bylo před dvaceti lety, byla by to drsnost sama, ale na začátku 21. století budí spíše útrpný úsměv. Kdybych nevěděl, že BM pocházejí z druhé strany zeměkoule, nejspíš bych přísahal na naše západní sousedy a jejich pověstnou blackmetalovou scénu. Ale jak už to někdy bývá, všechno je jinak. Hudba této australsko ? české skupiny nemá s blackem nic společného. Pro české fanoušky je skupina BM zajímavá hlavně tím, že za bicí soupravou se ohání Pavel Konvalinka, který před časem působil v Kryptoru, ale nyní již déle než tři roky žije v Austrálii. V roce 2001 spoluzakládal kapelu Kymera, která se posléze přetransformovala v BM. Letos vychází debutové album Sands of Time u německého vydavatelství LMP.

A co tedy protinožci nabízí? Klasický heavy metal ála Iron Maiden a spol. Většina z ?poslouchatelných" (viz. dále) songů je spíše ve svižnějším tempu, ale dojde samozřejmě také na pomalejší pasáže. Deska je oblečená ve velmi dobrém zvukovém kabátě, všechny nástroje jsou krásně čitelné a nedá se snad ani říci, že by některý hrál prim. První dojem ale udělá rozhodně zpěv, který je opravdu na výborné úrovni ? ono to v klasickém hevíku ani nemůže být jinak. Zpěvák se zbytečně netlačí do nějakých vysokánských poloh, ale drží se spíše ve středech. Kytary bzučí jako včely, basa jak čmeláci a vše popohání bezchybný výkon bicmena. Řemeslně tedy bez výhrad.

Trochu horší je to s originalitou, ale to se asi dalo čekat. Co je ale asi kámenem úrazu, nebo chcete-li slabou stránkou alba, tak to je něco jako chytlavost ? jednotlivé skladby se sice dobře poslouchají, ale nějak mi nezůstávají v podvědomí (narozdíl třeba od nedávno recenzovaných Nemesis). Dalším průšvihem je, že promáč hraje pouze do skladby č. 7 a zbývající tři songy sice player načte, ale odmítá přehrát, takže jsou ?neposlouchatelné?. Nejdříve jsem si myslel, že to je vina mého služebního přítele Maca, ale stejně se zachoval i přítel Sony a přítel Thomson, takže ?závada není na našem přijímači".

Jak už jsem zmínil, mám promo, ale protože mi zvědavost nedala, juknul jsem alespoň kvůli coveru CD na webovku kapely. A jak se říká, čeho jsme se báli, už je tady ? vůbec největším průserem je titulní malba ukrutného mečonoše?.

Možná vyznívá recenze negativně, ale deska to rozhodně není špatná a příznivci již zmiňovaných Ajronů rozhodně nebudou zklamáni, nakonec o tom svědčí i celkem slušný úspěch v Německu.

www.blackmajesty.com


Zveřejněno: 20. 12. 2003
Přečteno:
3708 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář