Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

ROOT - Casilda mini CD 2006, Shindy Production

Místo třičtvrtě roku slibovaného osmihodinového 2DVD servírují Root sotva půlhodinové mini CD. I přesto se jedná o svým způsobem přelomový materiál. Jednak se o vydání poprvé postaral mistr Shindy, jednak se na nahrávce poprvé nepodílel Blackie. A navíc zde najdeme jen jednu novu skladbu, zbytek jsou cover verze Jimiho Hendrixe a Beatles respektive předělávky vlastního hitu Casilda's Song z alba The Temple In The Underworld z roku 1992.

První na řadě je Hendrix a já se přiznávám, že originál neznám. Možná ostuda, ale tenhle maník mě nikdy nezasáhl natolik, abych se pídil po jeho nahrávkách. Srovnání s originálem se tudíž nekoná. Brněnští nahráli na své poměry hodně netradiční věcičku, lehoučkou, pomalou, melancholickou. Big Boss se se slovy tak nějak mazlí, kytarky se střídají v sólech, bicí nenápadné, ale o to zajímavější (doporučuju jejich pozorný poslech), bublající baskytara – povedené dílko. To Beatles jsou z jiného soudku, mnohem živější skladba s hitovým refrénem. Místo Big Bossova hlasu začíná hostující Martin Kajzar z Carpatie a Big Boss se dostává ke slovu až jako druhý. Tady už můžu sloužit i srovnáním, originál je mnohem měkčí, pomalejší, křehčí. Root to vzali po svém, zrychlili, přitvrdili.

Následují Casildy. O první se postaralo trio Hyperion za doprovodu Evilových bicích. Hodně to připomíná tvorbu Apocalypticy, tady k tomu přibývá Big Bossův zpěv a také zpěv sborový. Hyperioni jedou prakticky stejně, jako kdysi Rooti, jen vokál je obměněný právě díky střídání sólového a sborového zpěvu. Podání Illegal orchestry je od origoše výrazně odlišnější. Své určitě dělá absence bubnů, skladba je vláčnější, ale zvukově pestřejší – „orchestr" se opírá o pět nástrojů (2x housle, viola, violončelo, kontrabas), o které se starají tři dívky a dva chlapi. Zpěv samozřejmě nechybí, sbor tady má podstatně větší prostor než Big Boss sólista. Obě překopávky mají něco do sebe, těžko hledat vítěze – ale kdybych musel, tak Illegalisti. A klidně bych si dal ještě jednu verzi, pracovně bych ji nazval „made in Therion" a kromě klasických nástrojů bych zapojil ty rockové a kromě normálních zpěvů ty operní. To by mohlo znít ... ale dovedu si představit ty náklady.

Jediná novinka Human je proti předchozím „měkárnám" řádný nátěr. Big Boss chrčí, krákorá, zpívá čistě, šeptá, často se mění tempo a nálada skladby. A možná kvůli neustálým zvratům na mě působí tak trošku překombinovaným dojmem. Pomalá pasáž jako by vypadla z některého Equirhodonta, ale soudit podle jediné skladby budoucí vývoj kapely asi nelze.

Další záležitosti kolem jsou jako vždy na vysoké úrovni. Vyzdvihovat instrumentální a vokální dovednosti a schopnosti snad ani nemusím, to je jasná extratřída. Zvuk je také tradičně skvělý, stejně tak booklet s temnou fotkou. Snad jen texty prvních dvou skladeb chybí. CD navíc ukrývá živou Casildu s pohyblivými obrázky v obstojné zvukové i obrazové kvalitě zaznamenanou v dubnu 2005 na koncertu v Českých Budějovicích. A mezi diváky dokonce poznávám známou personu, haha.

Jak to vlastně souhrnně ohodnotit? Věru těžká práce. Asi nejvíce mě mrzí krátká stopáž. Když už si Root chtěli pohrát, proč jen dvakrát s legendami a dvakrát s Casildou? Mě by vůbec nevadilo rozšíření startovního pole, hlavně další vlastní skladby by taky mohly při použití klasických nástrojů znít hodně zajímavě. Ale s tím už teď nikdo nic nenadělá. Úroveň těch 25 minut je vysoká, ale zřejmě ji ocení jen nejvěrnější a nejpozornější posluchači. Možná se někomu bude zdát mé hodnocení neadekvátně vysoké, ale já vlastně nenacházím vyloženě slabé místo. A paradoxně nejméně mě chytla jediná novinka.

Seznam skladeb:

  1. Little Wing
  2. Strawberry Fields Forever
  3. Casilda's Song (Hyperion version)
  4. Casilda's Song (Illegal Orchestra version)
  5. Human
  6. Casilda's Song (live version) - klip

Čas: 25:24

http://www.rootan.net


Zveřejněno: 07. 09. 2006
Přečteno:
3323 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 09. 2006 00:31 napsal/a Ziky
diskuse
už jen pro to že klipík je z akce v Budvar City do toho du a to už se vůbec nezmiňuji, že jsem skalní a nekritický fanda Díky Bossi
07. 09. 2006 21:45 napsal/a marty
cd
popravde receno mam z tohohle cd rozpacite pocity...