Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

PROMISES – Last But Not Least Mini CD-R 2006, vlastní náklad

Ten čas ale letí. Od vydání zatím jediného alba klatovské kapely Promises uplynulo už šest let. A těch šest let se kapela prala hlavně s neustálými personálními změnami. Posledním pamětníkem starých časů je kytarista Venca, kolem něj se to měnilo a měnilo ... až snad konečně doměnilo. Kytarista Michal to s Vencou táhne už delší dobu, zpěvák Viktor se po pauze (vyplněné slečnami za mikrofonem) vrátil loni, basák Dalibor a teprve sedmnáctiletý bubeník Milan jsou v kapele také zhruba rok. Letos jsem Promises viděl dvakrát naživo a třeba proti dva roky staré sestavě s ženským zpěvem se mi teď líbí mnohem více. A líbí se mi více než před rokem, kdy to v aktuální sestavě právě rozjížděli. Takže jsem byl docela zvědavej, s jakým zvukovým záznamem po letech prázdnoty vyrukují.

První vlaštovkou před chystaným velkým diskem je třískladbové mini. Tenhle krok považuju za rozumný. Proč vyhazovat peníze za studio, když třeba bicmen s nahráváním nemá prakticky žádné zkušenosti. Proč utrácet rovnou za 40 minut záznamu, když k vyzkoušení možností kapely 12 minut stačí. Obrázek si udělají fanoušci, pisálci i případní vydavatelé.

A jaký ten obrázek vlastně je? Inu dostatečně ostrý. Promises model 2006 se prezentují jako kapela, která má jasno, jak chce znít. Přímočarý, melodický, energický metal občas střídá rockové zvolnění a tahle kombinace funguje skvěle. Už úvodní My Journey má chytlavý refrén a zajímavý motiv, který mi náladou trochu připomíná album Ozzmosis. Asi nejtvrději znějící skladba, která by zasloužila povedenější zakončení, než jen postupné snižování hlasitosti. Dvojka po pomalejším začátku odsejpá většinou ve svižném tempu s dusotem bicích, refrén se okamžitě zapisuje do paměti, kytarové sólo je neotřelé. Ale nejlepší je poslední Pacify Its Denial. Rocková odlehčení s bublající basou, naléhavý, pod kůži se zarývající zpěv, jednodušší kytary – ale i rázné přitvrzení – velmi emotivní záležitost. Texty jdou ruku v ruce s muzikou. Jak už je u Promises zvykem (nepočítám-li první demo), jsou v angličtině a pojednávají o neveselých náladách, koncích životů i vztahů.

Za zvukovými mistry tentokrát „Sliby" vyrazili do plzeňského Ex Aviku. Nahrávka zní hodně dobře, má čistý a dobře čitelný sound, o který se u režijního pultu a mixu postaral Pavel Brom, závěrečný mastering pak spáchal Přemysl Haas. Ípíčko je sice jen pálenka, ale pěkně potištěná. Jednoduchý obal na křídě a v barvě, graficky úsporný, ale kromě textů se vším podstatným.

Sympatické nadechnutí před chystaným plnohodnotným albem!

Čas: 12:15

Seznam skladeb:

  1. My Journey
  2. Beyond The Circles
  3. Pacify Its Denial

www.promises.cz


Zveřejněno: 31. 08. 2006
Přečteno:
3470 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář