Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Už sedmý ročník pravidelného klubového turné pořádané firmou Metal Breath Production se uskuteční letos na začátku září za účasti tří hlavních kapel: MEMORIA, MORTIFILIA a NEGATIVE FACE.

Pražský koncert bude obohacen další neméně skvělou kapelou THE RAYS OF THE SUN.

Rozpis turné:

  • Praha, 1. září 2006, klub Matrix, 19:30 (+ THE RAYS OF THE SUN), vstupné 120,- Kč
  • Plzeň, 2. září 2006, Divadlo pod Lampou, 20:30, vstupné 100,- Kč

Něco málo o kapelách:

MEMORIA

Moderní atmosferický metal s výrazným ženským zpěvem, to je hranická MEMORIA. S příchodem zpěvačky se sound kapely posunul od temného doom metalu k moderně pojaté muzice plné ostrých kytarových riffů podkreslených zvukem violy a kláves, s melancholickou atmosférou a dominantním ženským vokálem. Kapela MEMORIA vznikla v červnu 1998, ovšem tehdy ještě pod názvem MYSTERY. Jejími členy byli Honza Šoc (zpěv), Rosťa Skácel (kytara), Pavel Chudý (kytara), Filip Chudý (baskytara), Hanka Ryšková (flétna) a Michal Hajda (bicí). V tomto složení nahrála kapela na přelomu let 1998 a 1999 demo „Desire“. V roce 1999 postihly kapelu personální změny. Formaci opustila Hanka Ryšková a Honza Šoc a do MEMORIE naopak přišel klávesista Petr Duba, kytarista Zdeněk Pastorek a violistka Iva Dokoupilová. V březnu 2000 z kapely odešel také Michal Hajda kvůli časovému vytížení a místo něj se za bicí posadil Pavel Fojtík. V březnu 2001 kapela vydává svou první desku s názvem „Children of the Doom“ u Leviathan Records. Další změnu ve složení prodělala MEMORIA v roce 2002, kdy zpěváka Pavla Chudého vystřídala mladá talentovaná zpěvačka Andrea Baslová. Na konci roku 2002 se MEMORIA dostává do stáje REDBLACK. Kapela připravila deset skladeb a v únoru 2003 je pod producentským dohledem Miloše „Dodo“ Doležala zvěčnila v jeho studiu Hacienda pod názvem „The Timelessness“. V květnu 2003 skupinu opouští baskytarista Filip Chudý, který se po roce a půl (podzim 2004) opět vrací na svůj post. Přesto kapela nezůstala bez další změny. O tu se postaral Petr Duba, který se sám rozhodl dále nepokračovat ve skupině (těsně po Filipově návratu), což zapříčinilo další zdržení při práci na novém materiálu. V současné době skupina propaguje své třetí album a zároveň pracuje na nových skladbách, které máte možnost poslechnout si i na letošním Metal Breath Tour.

MORTIFILIA

1998 - Kapela vzniká přerodem ze skupiny Allhallows, která odehrála 6 koncertů a nezanechala po sobě žádný oficiální zvukový nosič. 1999 - Skupina podepisuje smlouvu o spolupráci s managementem c.a. sceNext. V lednu je nahráno a v únoru na labelu Rinsing Recording vydáno debutové promo demo "... in your head", které vyšlo pouze jako MC v limitovaném nákladu 199 kusů a 60 promo kopií. Přicházejí první pozitivní recenze a skupina odjede 20 koncertů v rámci celé České republiky. Vystupuje mj. na regionálních festivalech Hard Storm, Den Sušice ´99 či Rokáči Open Air. 2000 - Kapela pokračuje v koncertování, za rok jich stihne 19 a účastní se festivalů Žižkův vraždící palcát, Into Cold Darkness či Divočák. V květnu je nahráno a v listopadu v rodné Sušici pokřtěno druhé promo demo "Care Of Gomorrah", které vychází vlastním nákladem ve formátu CD-R a kromě šesti vlastních kompozic obsahuje cover verzi od legendární skupiny Fata Morgana. Cover "Život po životě" vychází původně na téměř utajeném "tribute" albu zmíněné black metalové kapele.

Promo demo "Care Of Gomorrah" v celkovém nákladu 300 kusů bylo velmi záhy rozebráno a v tuto chvíli se jedná již o sběratelskou raritu. 2001 - Koncertní aktivita nepolevuje - kapela hraje dvakrát do měsíce - stihne tedy 24 koncertů. Účast na festivalech jako jsou tradiční Cemetary Of The Songs, Divočák či Novembeer Fest korunuje historicky první vystoupení na věhlasném Open Hell Festu navštíveném téměř tisícovkou fanoušků. Kapela se dále účastní svého prvního koncertu za hranicemi České republiky - v německém Neumarktu vystupuje společně se skupinami Pandemia a F.O.B. 2002 - Kapela se soustředí na další nahrávku, jíž je oficiální demo "Christ Hunt". To bylo nahráno ve studiu Hellsound u spřátelených Avenger. Křest proběhl v dubnu v domácím prostředí rodné Sušice. Mortifilia sklízí velmi pozitivní recenze jak z domácích, tak zahraničních periodik. Demo vychází opět vlastním nákladem ve formátu CD-R, tentokrát v počtu již 500 kusů. Koncertů stihlo být odehráno 13, opět v čele s účastí na Open Hell Festu, ke kterému vychází CD-R kompilace, na níž skupina přispěla songem "Christ Hunt".

2003 - Kapela podlazuje, koncertuje mj. s Krabathor a účastní se renomovaných festivalů Apocalyptic Form Of Death, Divočák, Open Hell a poprvé prestižního Brutal Assault, ke kterému vychází CD kompilace, na níž umisťuje opět song "Christ Hunt". V dubnu nahrává čtyřskladbové "promo 2003", od jehož využití k propagačním účelům ovšem upouští. Na podzim vyráží na celorepublikové turné Voice Of Carnyx a svůj jubilejní 100. koncert absolvuje a oslavuje v rakouském Innsbrucku po boku kapely Deprešion. Celkovými 25 koncerty skupina nadále důsledně propaguje demo "Christ Hunt". 2004 - Zkraje roku se Mortifilia účastní mini turné Metal Attack společně s kapelami Avenger a francouzskými Bloody Sign. Opět vystupuje na festivalech Apocylyptic Form Of Death a Žižkův vraždící palcát. Celkem odehrává 22 koncertů a především připravuje materiál na debutové album. V říjnu Mortifilii kontaktuje španělský label Mondongo Canibale Records s předběžnou, ale jasnou nabídkou spolupráce. Koncem roku jsou na světě nové internetové stránky na vlastní doméně.

2005 - V květnu kapela nahrává debutové album ve studiu Hellsound a intenzivně dojednává podrobnosti o vydání se španělskou firmou Mondongo Canibale Records. Smlouva byla nakonec podepsána v červenci a album "Redemption" vychází oficiálně 20. 10. 2005. Do vydání alba skupina absolvuje asi 10 koncertů, s velkým úspěchem se setkávají její sety na již téměř tradičním Open Hell Festu a novém domácím festivalu Sušická rocková pouť. Křest alba proběhl v listopadu v Blatné, kde má Mortifilia patrně největší fanouškovskou základnu.

NEGATIVE FACE

Píše se rok 1995. Pražské studio Hostivař okupuje smečka NEGATIVE FACE. "In the positive" je název dubnového demosnímku již zmíněného seskupení, který pod záštitou projektu nahráli: Raďous Svoboda-Vocals, Láďa Hošek jun.-Vocals, Michal Knotek- Drums, Mára Miklánek-Vocals, Martin Mišík-Solo Guitars a Matěj Lipský-Guitars and vocals.

Rok 1996 přináší osudové rozhodnutí pro NEGATIVE FACE. Z projektu se stává regulérní kapela, kterou tvoří: Raďous Svoboda (ex. EKG, Immortality - což byly svého času jedni z prvních průkopníků doom metalu v Čechách)-Lead vocals Michal Knotek (jinak Erosion Of Sanity)-Drums, Standa Dvořák (ex. Hermaphrodit)-Bass, Martin Čermák (ex.Demimonde)- Keyboards, Matěj Lipský (ex.Masturbace)-Guitars and vocals. Kapela se uzavírá do zkušebny a piluje skladby pro první koncertní program, který se uskutečnil 12. prosince téhož roku v pražském klubu "Prosek".

NEGATIVE FACE se po tomto koncertu začínají stále více připravovat na první regulérní album, jehož pracovní název zní:"The dance of the mourneful clown" (Tanec smutečního klauna). Nahrávání bylo naplánováno na únor 1997. Týden před studiem oznamuje z rodinných důvodů odchod bubeník Michal. Nahrávání je přesunuto na září a kapela usilovně shání nového muzikanta na bubenický post.Ten přichá- zí v podobě Jirky, který se zde ani neohřál a byl vystřídán Jendou Lopatou. Chvíli po té do kapely přichází zpěvačka Klára Kalabisová. Začíná se více koncertovat. NEGATIVE FACE se představili na tuzemských i zahraničních pódiích po boku kapel jako např. VADER, DYSANCHELY, M.A.C. OF MAD, DEFLORACE, IMPERIAL FOETICIDE, GALADRIEL, PANDEMIA a dalších.

Začátkem léta oznamuje basák, že se brzy chystá odjet do USA. Z těchto důvodů se narychlo přesouvá nahrávání rytmiky na červen. To se ale neuskutečnilo, protože byl z kapely vyloučen bubeník. Na jeho post přišel vypomoci Martin Jandourek (Masturbace, SectorX). Přichází září a s ním další problémy. Basák Standa přestal docházet na zkoušky. Protože nadešel čas studia, nebylo možné narychlo sehnat náhradu. A tak v prostorách hostivařského studia Zdeňka Šikýře nahrál basové linky kytarista.

Nahrávalo se a míchalo od 26.9. do 30.9. 1997 a kromě kapely a mistra zvukaře, se na nahrávce podepsali i hosté: Martin Mišík, který nahrál několik sól. Láďa Hošek jun., pomohl se zpěvem a Honza Zámečník, který vypomohl s počítačem (za konečný PC sound vděčí NF Radkovi Šikýřovi). Po studiu skupina usilovně shání baskytaristu.

Díky Pavlovi z Metal Breath se do "Negativních tváří" zapojuje pětistrunec David Svoboda. Začíná se opět zkoušet a hledá se vydavatel pro nahrané album. Začátkem října oznamuje klávesista Martin, že pro nedostatek času omezí aktivní hraní jen na důležité akce, do doby, než se za něj objeví náhrada. S jeho rostoucím nezájmem o hraní však nakonec obě strany usoudily, že jeho další účast na dění v kapele je zbytečná. NEGATIVE FACE koncertují bez kláves a objevují se např. v kralupské regionální televizi, nebo ve vysílání francouzské televizní společnosti MCM).

Aby problémů nebylo málo, v dubnu 1998 byl pro nespolehlivost odejit zpěvák Raďous. Zpěvu se ujal kytarista. Další problém nastává s novým zaměstnáním baskytaristy Davida, které způsobuje jeho koncertní absenci. Po vzájemné dohodě odchází v září i on. Zbylí členové NEGATIVE FACE vyhlašují konkurz na nové spoluhráče. V mezičase odjíždí část kapely do Anglie s několika promo-CD hledat vydavatele pro debut. Nakonec se domluvili s mladičkým labelem Dragon records. Zde se materiál "The dance of..." zalíbil hlavní osobě tohoto labelu. Nebyla však podepsána smlouva, šlo zde pouze o ústní dohodu. Když mělo na podzim dojít k slíbenému vydání, bylo kapele oznámeno, že na to teď nemají čas.

Přichází rok 1999 a s ním další změny, tentokráte však k lepšímu. Do kapely přicházejí noví muzikanti: druhý kytarista Štěpán Jandourek (ex. Masturbace), klávesistka Bára Těšínská a baskytarista Aleš Polidor. Začíná se opět koncertovat po klubech i letních festivalech. S dvouletým zpožděním konečně oficiálně vychází debut "The dance of the mournful clown" u Melody Gardos production ve formě CD/MC. NEGATIVE FACE jsou tedy opět kompletní a začínají pomalu nacvičovat nové skladby pro další nahrávku, jejíž pracovní název zní "The Blue". Ale brzy se objevil další problém. Z rodinných důvodů odchází, koncem roku 2000, z kapely basák Aleš. Kapela usilovně shání náhradu. Nakonec se tohoto basového nástroje ujal kytarista Štěpán.

V roce 2001 se kapela účastní dvou českých zastávek turné kapel ANCIENT RITES (Belgie), MYSTIC CIRCLE (Německo) a ABORTUS (Austrálie). V roce 2002 odehráli NEGATIVE FACE zatím poslední vystoupení a stali se pouze studiovým projektem kytaristy a zpěváka Matěje Lipského.

Ten v roce 2003 dokončil přípravu nových skladeb a začal hledat schopné muzikanty k jejich realizaci. Od počátku roku 2004 je jasné, že za bicí soupravu usednou dva bubeníci. Konkrétně: Michal Knotek (E.O.S.), který nabubnoval většinu skladeb a Martin Jandourek (Masturbace, Sector X), který se kromě bicích chopil i perkusních nástrojů a z velké části též baskytary. Kytarová sóla opět přišel nahrát Martin Mišík (ex. Tata Bojs, dnes Selfbrush a Alangerová band). Dámské vokální party se rozdělily mezi dvě skvělé zpěvačky Kláru Kondelíkovou (LUS3) a Terezu Staňkovou (Techtle Mechtle). Klávesové party nahrál Petr Maliňák (ex.Sacrist, dnes Anhead) a hammondky David Tlustý (Neřízená Střela). Netradiční nástroje nahráli: Láďa Kutiš – saxofon (GSB), Jolana Borčová – housle.

Nahrávání nového materiálu proběhlo v červenci 2004 opět v prostorách hostivařského studia, kde se pod dohledem Zdeňka Šikýře nejen nahrávalo, ale i „míchalo a mástrovalo“. Poté se všichni zúčastnění vrátili ke svým domovským kapelám a kytarista Matěj odjel studijně do Anglie a Skotska. Po návratu na konci roku 2004 začal hledat vydavatele pro nové album Negative Face, které přejmenoval z „The Blue“ na výstižnější Stín.

Nakonec se v lednu 2005 domluvil s mladým perspektivním labelem Élysion, u kterého debutní album vyšlo. V roce 2006 se z projektu opět stává skupina ve složení: Lukáš Šticha – basa, Milada Jašová – zpěv, Martin Jandourek – bicí, Jarda Dvořák – sólová kytara, David Tlustý – klávesy a Matěj Lipský – kytara, zpěv. Album „Stín“ získalo nominaci na cenu Anděl Alianz 2005 a dvě nominace v undergroundové antianketě „Břitva 2005“. Zde obdržela první místo v kategorii „Debut roku“ a po sedmi letech opět stanula na koncertním pódiu

THE RAYS OF THE SUN

Kapela The Rays of the Sun vznikla v srpnu roku 1995. Základní sestavu tvořil Slávek, Ervín a Bobeš. Vzniká první materiál, který se nese v klasickém doommetalovém hávu. Následují první koncerty, se kterými vypomáhá hostující zpěvák Křepela a basák Mirek (Garbage Disposal). Kapela stále hledá stálého zpěváka. Začátkem roku konečně přichází nový kytarista a zpěvák Michal a klávesistka Pavluš. V této sestavě, Slávek – drums, Ervin – kytara, Bobeš – kytara, Pavluš – klávesy a Michal – kytara, zpěv vychází první demo „AT DOWN“. Bobeš odchází na vojnu a na jeho post přichází basák Marek. Také odchází Pavluš. Sestava se ustaluje. V roce 1997 přichází zpěvačka Daniela. Na jaře roku 1998 vzniká druhé demo „NATURE“, které má velmi dobré ohlasy a půl roku nato vychází jako debutní CD s názvem „WAITING“, které navíc obsahuje 2 nové skladby kde hostuje zpěvák Honza Ježek z Torment Anatomy. Další rok se nese ve znamení neustálého koncertování na podporu nové desky . V roce 2001 jedou The Rays of the Sun do studia natočit nové promo „FOLLOW COPY“, které obsahuje zbrusu nové skladby. Vydání alba se ale oddaluje a plánuje až na rok 2004. Mezitím The Rays of the Sun neustále koncertují. Momentálně se kapela nachází v sestavě: Slávek - drums, Daniela - zpěv, Marek - bass, Ervín - kytara. V únoru roku 2004 podepsala kapela smlouvu s vydavatelskou firmou Metal Breath Production a debutové CD "Living Flower Gallery" vyšlo 1. července 2004. Začátkem ledna 2005 opouští kapelu z osobních důvodů kytarista Michal.


Zveřejněno: 17. 08. 2006
Přečteno:
3508 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář