Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

MAELSTRÖM - Miss Parazit CD 2006, Avik

Plzeňská Rea Silvia patřila před časem k nadějím českého speed metalu. Ale po odchodu Michala Říhy se pozůstalí spojili s novým zpěvákem Vasilem Kobanem (dříve třeba King Zero) a protože i stylové kormidlo nabralo úplně jiný směr, přišla vcelku pochopitelná změna názvu na Maelström. V něm zpočátku působili kytaristé Petr Farkaš a Jiří Presl, basák Vašek Zelenka a bubeník Jarda Presl, kterého ale později nahradil Jiří Svatoš. Maelström o sobě poprvé dali vědět loni třískladbovým promáčem, aby letos natočili plnohodnotný materiál (pravda, tři starší skladby se na novinku vešly také).

Intro s psycho počítačovými zvuky naznačuje něco o moderně, ale opak je pravdou. Od druhé stopy je jasné, že máme co dělat s tradičním heavy metalem, kterej mě osobně připomíná tvorbu Arakainu po odchodu Aleše Brichty. Úvod první skladby, jejíž název je totožný s názvem kapely, je takovej nevýraznej, ale posléze následuje výhybka s svižné jízdě jak z heavy metalové učebnice. Výrazné kytarové vyhrávky, sólíčko, tepot bicích a k tomu hodně specifický zpěv. U zpěvu se musím zastavit – zpočátku na mě působil nějak nervózně, ale postupem doby jsem si na zvláštní barvu hlasu zvykl. Vokál je výrazný, Vasil se pohybuje v poměrně širokém rozsahu od skoro mluveného slova až po vysoké polohy. Mám-li vybrat nej... song, musím rovnou skočit na závěr alba, protože právě song Miss Parazit se mi jeví jako nejvydařenější. Počáteční pomalé tempo je po chvíli nahrazeno rychlostí střední a hlavně velmi zdařilou melodií, vrstvenými kytarami a asi nejlépe pojatým zpěvem. I když skladba nemá klasický refrén, do paměti se po třetím, čtvrtém poslechu uloží takřka bezděčně. Vyzdvihnout musím i basujícího hráče, jehož nástroj je poměrně hodně navrch. Akorát úplný konec s postupným tlumením zvuku mě vždycky dokáže namíchnout – sakra proč to normálně neutnou? Také trojku Ikarus řadím mezi výraznější skladby díky pěknému sólu a hitovému potenciálu refrénu, totéž se dá říci i o Správném směru, který ale občas sklouzne až do bigbítových vod. Nečekej je asi nejtvrději znějící věc, po úvodním elektronickém bzukotu se rozjíždí svižný song, v půli přerušený zajímavě znějící (vyjící) kytarou, aby závěr gradoval. Na opačném pólu se krčí M.S.H., která se do zbytku materiálu vůbec nehodí, hlavně úvod jakoby byl od jiné kapely, ale nezachrání ji ani druhá půlka, ve které se objevuje klasická metalová záležitost – sólo. Také Disbalanc střídá vydařenější a slabší chvilky – refrén mi přijde hodně slabej, přitom úvod slibuje zajímavou věcičku. Druhej břeh tak nějak akorát, občas vyjede na povrch pěkný motiv, ale občas taky pasáž nemastná, neslaná.

Zvuk je na tuzemské poměry v pořádku, nahrávalo se ve dvou studích - M-studio a studio Accent, a zvukař odvedl svou práci dobře, stejně tak mix a mastering v Propasti je povedený, nástroje jsou velice pěkně čitelné, tady nemám výhrady. Instrumentálně taky těžko něco vytýkat, pánové nejsou žádní zelenáči. Texty jsou v češtině, to je plus, mám rád česky zpívající kapely a Vasil, výhradní textař, si se slovy vcelku solidně poradil. Pravda, občas to trochu zaskřípe, ale většinou slova pěkně plynou aniž by řešily nějaké vážné problémy - za nejpovedenější považuju slova popisující jev, který dal kapele jméno. Obal mi moc neučaroval, přijde mi moc barevnej, ale dneska přijít s něčím originálním je velice těžké. Když to shrnu, vychází mi lehce nadprůměrná nahrávka, která sice nepatří k vrcholům žánru, ale ani k slabinám. Pro příznivce klasického heavy metalu určitě dobrej tip.

Čas: 38:59

Seznam skladeb:

  1. Pád do maelströmu
  2. Maelström
  3. Ikarus
  4. M.S.H.
  5. Disbalanc
  6. Správnej směr
  7. Druhej břeh
  8. Nečekej
  9. Miss Parazit

Web: www.maelstrom.cz


Zveřejněno: 29. 07. 2006
Přečteno:
3352 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář