Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Moriorr už píše třetí rok novodobé historie a po několika recenzích a reportech z jejich koncertů přichází čas na rozhovor. Důvodem je velmi zdařilé vystoupení na Basinfirefestu ve Spáleném Poříčí.

Zatímco dosud jsem se netajil poměrně kritickým náhledem na novou tvorbu kapely, nedávný koncert mě mile překvapil. Takže jsem kontaktoval Jirku Šujanského abych s ním probral úskalí znovuoživení kapely po letech hibernace, personální kolotoče, recenzenty, webziny, koncerty, a položil také několik možná „nepříjemných" dotazů.

1/ Ahoj Jirko, klasickou úvodní otázku týkající se historie si odpustím, čtenáři si ji mohou přečíst na vašich internetových stránkách. Začnu tím nejpříjemnějším – koncertem na Basinfirefestu. Myslím, že konečně zníte jako kapela, která našla svou tvář. Jak se vám ve Spáleným Poříčí hrálo a jak se vám tam líbilo /počasí:-)/?

Ve Spáleným Pořičí se díky skvělýmu aparátu, profi práci pořadatelů a fans, kteří mají výdrž do pozdních nočních hodin hraje vždy super. Tentokrát se náš hrací čas zkřížil s hlavní hvězdou festivalu Clawfinger a na vystoupení Moriorr jsem moc příznivců nečekal, spíš jsem byl připravenej na to, že budeme hrát do prázdný rozbahněný louky. Nakonec ohlasy před naší scénou mě docela dost příjemně překvapily.

2/ Jak se dnes, s odstupem dvou let, díváš na váš comeback na koncertní pódia? Já jsem Moriorr viděl na jednom z prvních koncertů na Open Hellu v roce 2004 a, promiň, to vystoupení mi přišlo nepovedený po všech směrech. Nepodcenili jste trošku rychlý návrat rovnou na velké letní festivaly?

Jasně že jsme to podcenili, když jsem Moriorr znova dával dohromady, ani ve snu by mě nenapadlo, že by si na něj mohl po těch 11-ti letech ještě někdo pamatovat a už vůbec ne, že nás bude kdokoliv spojovat s jakoukoliv legendou a tím pádem očekávat i legendě odpovídající výkon. Nebylo to myšlené jako nějaký „comeback", prostě jsem se jen po letech vrátil k hraní a chtěl to znova zkusit. Problém byl v tom, že lidi rádi vytvářejí legendy z někoho, kdo nikdy žádnou legendou nebyl. Moriorr prostě jen kdysi udělal určitej zásek do UG scény u nás… žádnej kult ani legenda!!!

3/ Další věcí, která hodně komplikuje vaše současné působení, jsou personální změny. Z kvarteta muzikantů, kteří u návratu stáli, už jsi zbyl jen Ty + Olga, která ale přišla až po několika úvodních koncertech. Všichni Tvý vrstevníci – Mirek Nedvěd, Petr Hříbal a Mirek Horna (nepočítám epizodní působení dalších muzikantů) postupně odešli. Jak tyhle odchody ovlivnily chod kapely a proč vlastně pánové dali kapele vale?

Musel jsem si prostě správný lidi do kapely vybrat a to nejde hned. Při tom hledání musí někdo přijít a zase odejít. Zatím tomu bylo tak, že každá personální změna vedla k lepšímu a chod kapely nijak neohrozila ani nezdržela.

4/ Výrazný pokles průměrného věku v kapele způsobil příchod Jardy Pelána – jak se v Moriorr ocitl?

Při jednom společném vystoupení se skupinou Amok se mi Jarda prostě zalíbil svým pěveckým projevem. A když se ještě k tomu prokecl, že hraje na kytaru, chvíli jsem to nechal uležet a poté následovalo lano do Moriorr. Jarda ho přijal.

5/ Letos zjara jste natáčeli část nástrojů na dlouhohrající desku u Honzy Kapáka, který pak poměrně překvapivě zasedl za bicí i na koncertech. Určitě je to změna k lepšímu, ale jak to máte vyřešený do budoucna? Když s vámi Honza začínal, Avenger stál, ale momentálně už zase jede. Jak to řešíte, když Honza kvůli hraní s Avengerem nemůže?

Snažíme se koncerty obou kapel naplánovat tak, aby vždy Honza mohl, zatím se nám to zkřížilo snad jen jednou. Větší problém je u Honzy s dopravou na koncerty a společné zkoušení. Čestice jsou od Prahy trošku z ruky a po každém koncertě vézt Honzu domu 150 km je docela nářez. Ovšem jak je vidět, tak kvalitní hráč nám za to stojí.

6/ A ke změně nejčerstvější – návratu Jardy Pracny. Ten sice nedávno zkusil znovu rozjet Assesor, ale po pár koncertech to zhaslo. Teď je u vás, s Tebou už druhý zakládající člen. Jak návrat proběhl - pokud se nepletu, kdysi jste se nerozešli v nejlepším.? Nakolik jeho přítomnost ovlivnila první koncert v nové sestavě?

Jardovi se již nějaký čas nedařilo dát dohromady starou sestavu Assesor tak aby fungovala dle jeho představ, proto Assesor s těžkým srdcem rozpustil a přijal moji nabídku týkající se hraní v Moriorr. Mě se tak částečně splnilo nesplnitelné přání - mít kapelu v původní staré sestavě. Na první koncert v nové sestavě jeho přítomnost měla vliv určitě. Jarda je výraznou osobností a v kapele je teď mnohem větší chuť do práce. Navíc každou kapelu, ve které v minulosti hrál, obdaroval svými četnými hudebními nápady - což se momentálně děje i u nás.

7/ Tak, personálie poslední doby máme za sebou, jdeme na trošku nebezpečnější téma. Tím mám na mysli recenze a reportáže, které se objevili na našem webzinu. Dosud totiž Moriorr poměrně spolehlivě fungoval coby rozdmýchávač diskuzí – pod recenzí na Choleru je k dnešnímu dni 42 příspěvků, pod recenzí na Řev 68 příspěvků. Vnímáš to jako něco nezdravého, nebo Tě to třeba nakopává k zlepšení a nebo je Ti to šuma fuk?

K zamyšlení a následovně zlepšení mě ze začátku docela nakopla tvrdá kritika Johana na jedno z našich prvních vystoupení Open Hell 2004 + Basinfirefest 2004. Kritika byla bohužel pravdivá a já si uvědomil, že jsem to s tím uspěchaným hraním na takhle prestižních akcích docela přehnal. Jinak anonymní diskuzi nemůže snad nikdo brát vážně, pro spoustu lidí je to lákavá příležitost, jak se jen tak mimochodem odvážně pobavit, nebo jediná šance jak se vyplakat (smích). Lhal bych, kdybych popřel, že do diskuzí týkajících se Moriorr čas od času nenahlídnu, ale vzhledem k zachování svého duševního zdraví bych se do týhle žumpy nechtěl nechat zatáhnout.

8/ Mezi pilné ochránce Moriorru patří Lubor, zároveň šéf vašeho fan klubu. Některé jeho názory jsou podle mě příliš vyostřené a svým způsobem dávají podnět k dalším, zbytečným, a s vlastní hudbou nesouvisejícím výlevům lidí využívajících anonymitu webu. Co Ty na to?

Jirka: Lubora a jeho názory respektuju i za cenu, že se občas zvrhne nějaká diskuze. Já sám jsem nakonec rád, že máme příznivce i odpůrce, horším případem by bylo být kapelou, která nemá nikoho.

Lubor: Vyjadřoval jsem v diskuzích své osobní názory a byl bych nerad kdyby si někdo myslel, že to jsou názory kapely Moriorr. Anonymita webu je svým způsobem podpásová, a může svádět k přehnaným reakcím nebo výlevům, proto mi je zcela jasné, že některé hanlivé příspěvky na mojí osobu nebo skupinu Moriorr byly práce lidí, kteří se tím zřejmě baví… Díky internetu může veřejně diskutovat každý, kdo nepostrádá základní gramotnost, ale tím, že píše svůj názor veřejně se stává součástí médií, proto by si měl uvědomit, že svým osobním názorem může interpreta poškodit a jeho příznivce nasrat . Nevím, co bych k tomu dodal… Jen, že mě celkem potěšilo, žes mě nazval The Sentinel MORIORR

9/ A vztah k internetu obecně? Navštěvuješ třeba pravidelně webziny zaměřené na metalovou muziku? Který máš nejraději a proč? Co je podle Tebe na těchto médiích špatně a v čem spatřuješ jejich přínos?

Možná tě zklamu, ale české webziny příliš nenavštěvuju, pouze když mě třeba Lubor upozorní, že se o nás někde píše. Můj nejoblíbenější webzin?? Jasně že ten, kterej nejvíc pochválí mojí kapelu (smích). Je hodně dobře, že tu všechny webziny jsou a dostaneš se díky nim k informacím. Možná jediná stinná stránka pro kapely je, že reporty a recenze jsou vždy o tom, jak to dotyčný pisatel on osobně sám vidí a slyší a díky tomu může přehnaně vychválit svojí spřátelenou kapelu, nebo naopak kapelu s kterou nesdílí sympatie přehnaně zkritizovat. Naštěstí je malá pravděpodobnost, že to ovlivní fans k tomu, aby díky záporné kritice svýho oblíbenýho interpreta přestali poslouchat, nebo naopak začali fandit tomu, o kom se dobře píše. Jinak můj vztah k internetu je kladnej díky zrychlenýmu toku informací, zápornej kvůli jeho zneužití.

10/ Vaše doména www.blackmetal.cz je celkem odvážná. Jednak si myslím, že black metal tak, jak je chápán dnes, nehrajete, jednak taková adresa spíše svádí k nějakému sajtu věnovanému black metalu obecně. Čí to byl nápad, použít tuto adresu, a proč?

Je mi jasný, že si hrajeme tenhle styl po našem a že je doména blackmetal hodně zavádějící, ale zvolil jsem jí hlavně kvůli vyhledávání v prohlížečích. Při zadání slova blackmetal vyskočí jako jeden s odkazů i odkaz na naše stránky. Je tak větší šance, že náš web navštíví někdo, kdo se zajímá o tenhle hudební styl, nás ještě nezná a Moriorr by na netu vůbec nehledal. Taky se mi zdála jako dobrá doména a nechtěl sem jí nechat ležet ladem . Časem to možná zvážím a rozhodnu se jinak.

11/ Změňme téma. V průběhu letošního roku došlo k vydání vašich dvou demáčů Cholera a Řev alkoholika. Nejdříve vyšla Cholera s bonusem v podobě zvuku z památného Death Metal Session, později i Řev, s bonusovým DVD, které DMS přineslo znovu. K podobnému kroku sáhly už dříve kapely, které na DMS také odstartovaly svou cestu metalovým světem (Root, Krabator, Debustrol). Byla to pro vás inspirace, nebo byl důvod vydání jinde?

Vydání starejch demáčů byl nápad Lubora z našeho F.C., doslova mě k tomu přemluvil a vydání si kompletně vzal na starosti. Nějak mě nebralo se tím zabývat a ani jsem netušil, že by o ně někdo mohl mít zájem. Opak byl pravdou a Lubor věděl co dělá.

12/ Zatímco Cholera se na cédéčku objevila celá, Řev byl zkrácen o tři skladby. Proč? Místa bylo, i přes zařazení čtyř skladeb od Talbotu, dost...

Ty skladby jsem vyřadil já osobně i za cenu, že se tím původní a kompletní materiál pro nějakého archiváře možná znehodnotil. Byly tenkrát natočený buď pod vlivem alkoholu nebo s nedostatečnou soudností.

13/ Proč se DMS jako video neobjevil hned v první várce spolu s Cholerou? Takhle mají lidi doma napřed zvuk, posléze i obraz, proč nevyšlo DVD hned napoprvé?

Nebyla to žádná spekulace, vychytralost ani útok na peněženky. Prostě v době, kdy Lubor vydával Choleru, jsme neměli video DMS k dispozici.

14/ V nové éře jste zrealizovali dokonce tři videoklipy (které jsou na zmiňovaném DVD k vidění též). Díky TV Óčko a pořadu Madhouse je mohl vidět velký počet lidí. Dostali se k vám nějaký ohlasy, které se klipů týkají? Kdo je autorem a kde jste natáčeli?

Ohlasy na videoklipy byly vždy kladné. Ty záporné se k nám zřejmě nedostaly . Autorem klipů jsem já a můj kamarád Zdeněk Štembera. Zdeněk klipy zorganizoval, natočil materiál na svojí kameru a po tom jsme je společně upravovali na PC. První klip „Čas na funeral" byl natočenej přímo na jednom opušteným hřbitově a nebylo vůbec jednoduchý na to sehnat ofiko povolení. Nakonec na videoklipu hřbitov příliš nevyzněl, ovšem chmurná atmosféra myslím že ano.

15/ Další věc je Tvůj zpěv. Na rovinu – ve skladbách opatřených videoklipy mi přijde zbytečně nucený do nepřirozené polohy. Na posledních koncertech jsi zpíval úplně jinak, řekl bych stylem „jak zobák narostl" (a jako kdysi v Talbotu) a to k vaší muzice sedí mnohem lépe. Souhlasíš?

Začal jsem znova zpívat víc než po jedenáctileté pauze, tak to zřejmě chvilku trvá než si znova najdu tu správnou polohu a styl.

16/ Nedávno jste dotočili nový materiál, který plánujete vydat jako oficiální první dlouhohrající desku. Jak to momentálně vypadá s případným vydavatelem a kdy by album s pracovním (nebo definitivním?) názvem Masochrist mělo vyjít?

Materiál máme kompletní včetně obalu a název „Masochrist" je definitivní. Zrovna v současný době s několika vydavateli jednáme. Takže termín vydání zatím bohužel nevím.

17/ S hotovým materiálem souvisí i návrat „ztraceného syna" Jardy Pracny. Změní se zaměření Moriorru do budoucna? Není tak trochu risk vydat již natočený materiál a pak třeba přehodit výhybku jiným stylovým směrem – není tajemstvím, že Jardovou doménou je spíše thrash/black svižnějšího tempa.

Nějaké změny to přinese, většinou každej člen kapely svým způsobem muziku a tvorbu ovlivňuje. S tím svižnějším tempem máš určitě pravdu, to by ani nebyl Jarda Pracna. Ale i přes to v žádném případě neplánujeme závratně změnit styl.

18/ Ještě bych se vrátil k textům – jestli se nepletu, píšeš je výhradně Ty a komplet česky. Myslíš, že má v dnešní době smysl zpívat česky? Já jsem velkým příznivcem kapel, které česky zpívají, ale v poslední době jich je čím dál tím méně. Navíc napsat český text je mnohem složitější než namastit něco v angličtině...

Kapely, které nezpívají v Česku česky se připravujou o sdělení, navíc když má skladba českej text, může se tím stát zároveň i písničkou a ta přežije všechno. Druhou stranou mince může být, že se kapela zpívající jen česky připraví o případné příznivce v zahraničí, ale tam zatím Moriorr své působení neplánuje…

19/ Na závěr nemůže zaznít jiná otázka – jaké máte teď plány na nejbližší i na vzdálenější období?

Trávíme teď hodně času ve zkušebně a připravujeme nový repertoár a když trošku předběhnu, tak zároveň i materiál na další desku. Na září máme připravené natočení klipu k aktuální desce.

20/ A je tu konec definitivní, máš-li ještě něco, co bys chtěl našim čtenářům sdělit, máš možnost. Poděkování patří všem, kteří nás kdy podpořili.

Závěrem Ti děkuju za Tvůj čas a přeji Moriorru do dalších let mnoho zdaru. www.blackmetal.cz


Zveřejněno: 19. 07. 2006
Přečteno:
3491 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář