Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

Nedlouho poté, co jsem vylezl ze spacáku, ozvalo se sympatické intro \"až řeknu krleš\" a na hlavním stejdži se zjevila stejnojmenná kapela (KRLEŠ) v čele s lvicí Zuzanou.

Ta se přiznala, že desátá hodina není její zpěvová chvilka a na 2, 3 prvních věcech to bylo opravdu znát. Nicméně heavy metal jako prase přilákal pod pódium na tuto hodinu docela slušný počet fanoušků a suma sumárum se jednolo o docela vydařené ranní probuzení spojené se startem do dalšího festivalového dne. (Corbow)

A druhý den začal mnohem přívětivějším počasím - vylezlo slunko a začalo vysoušet bažinové pole i oděvy přítomných, tudíž nálada šla prudce nahoru. Letitá DOGMA ART se na hlavní stage moc nehodila a kulisa k jejich hard rocku 70. let byla přímo zoufalá. Přitom to nebylo špatné, ale tahle hudba dneska už moc netáhne. (Johan)

TUBORG hráli poměrně solidní thrash metal, leč ani mě, ani Korbu nepřinutili k delšímu pobytu u metalového pódia. (Johan)

Na ZLATÝ VOČI jsme šli kouknout s Johanem a v jedné vteřině jsme se shodli, že to zrovna nejni to pravé ořechové. Zvukovka slibovala docela šlapavý rokec, ale v hodině H to šlo všechno do kytek. Hlavním katalyzátorem byla určitě falešná zpěvačka (a kytaristka v jedné osobě). Ačkoliv kapela disponovala slušným instrumentálním umem, skladby byly dosti nevýrazné a to zřejmě poznalo i publikum, jelikož lidi pod "gambrinus stagí" bych na prstech spočítal. (Corbow)

Neopunkoví LUCKY PUNCH záhráli klasickou "americkou střední" a dalo by se říci, že ani oni ke GS nepřilákali davy. Trojice hráčů se snažila, i když ve zpěvu to občas dost ujíždělo, ale jejich snaha vyzněla totálně naprázdno. Jako jediné plus vidím dobrý zvuk. (Corbow) Tady mi ten zpěv přišel ještě o hodně falešnější než v Kovářově... (Márty) Mě to teda přišlo jako trest. (Johan)

MASH na hlavním - aspirant na kravinu roku. Na zábavách u píva to možná funguje, na festu akorát votravuje. (Johan)

Zato FORREST JUMP byla paráda. První soubor na Gambrinus stage, který měl úroveň. Pepa je frontman jak má bejt, ve finále se pomatlal bahnem v obličeji, prej aby vypadal jako poměrně početné zástupy fans. Hrálo se hlavně z povedeného alba Killusion, ale i něco nového jsem zaregistroval. Akorát kytaristi, prakticky trvale v hlubokém předklonu, by aspoň občas mohli hodit pohledem mezi lid - ale intrumentálně bez výhrad! Zvuk vraždící. (Johan)

PROMISES mě taky nikdy nezklamou, opět vystoupení, který mělo hlavu, patu a úroveň. Zpěv možná občas lehce ujel, ale muzika šlapala a Klatováci opět přitáhli na nejmenší plac početné publikum. Zvědavej jsem na novej třípísňovej matroš, o dlouhé desce nemluvě. Spolu s FJ u mě kandidáti postupu. (Johan)

Na metal stage vtrhli FLESHLESS a rozmašírovali přihlížející svým nekompromisním grindíkem. Co o téhle kapele psát více. Již řadu let se drží v české špičce a svojí pozici zde jen potvrdila. Navíc se super zvukem, tudíž jste si mohli vychutnat veškeré nástrojové eskapády. (Corbow)

TÖRR měli na metalovém kolbišti největší ohlas a zástupy fans, ale mě zrovna nenadchli. Kladivo snad třikrát přerušený kvůli kravinám (představování kapely, kterou nemůže neznat jen naprostý ignorant, Vlastovo hecování publika jak z roku osmdesátosm, kecy jak všechny miluje) a song tím šel úplně do kytek. Hrálo se hojně z aktuální fošny, ale nechyběla samozřejmě hitovka Made in Hell či Armageddon. Navíc zvuk nebyl úplně v pohodě, bicí hodně nahoře, kytara trochu utopená. Ale lidem se to stejnak líbilo. (Johan)

FOURTH FACE - Na tuhle kapelku jsem se těšila už od rána a pánové mě opravdu nezklamali. I přes personální změny, které v kapele proběhly to klukům neuvěřitelně šlape. Do poměrně početného davu nahustili svoji směs HC a nu-metalu se zajímavými samply. Podupávající publikum si užilo kousky z nové desky a ke konci setu došlo i na staré prověřené fláky. Takže "Modli se, svět je zlej, nenarodil ses bílej". Pro mě jasný adept na postup do finále ČRL. (Hanka) Jasná páka, jestli tahleta kapelka nepostoupí, tak to bude stejná blamáž jak na MS ve fotbale. Naprosto profesionální výkon zůčastněných muzikantů a supr kompozice si zasluhuje velkou pozornost i do budoucna. (Corbow)

Na hlavní stagi jedou KERNi, na které jsem se musel jít podívat. Opět nezklamali hitovkama Lidé, Září jak meteor apod. Songy, které jsou staré 15-20 let a přesto baví, nemám proti tomuhle heavy metalu výtku, navíc pánové jsou v letech a to jak paří na pódiu, mají můj obdiv... (Márty)

NVÚ měli pod nejmenším stejdž suprovou kulisu, dokonce fotbálek panková mláděž provozovala s nafukovacím míčem. Hudebně klasickej punk, v naprostý pohodě. Mě zaujal hlavně antikomunistický a antifašounský song (jehož název jsem briskně zapomněl), ale celý set se poslouchal příjemně. (Johan)

BROKEN HEART nikdo nestihl, já přišel akorát když končili, takže těžko hodnotit. Leč dle diváckou kulisy tvořil malinkatý hlouček, tak snad jsme o nic zajímavého nepřišli. (Johan)

LOCOMOTIVE to rozjeli jak už to u nich bývá zvykem ve velkém stylu. Zněly skladby hlavně z posledních alb, ale zaslechl jsem i nějaké nové pecky. Z pódia se najednou uvolnila neuvěřitelná enrgie. Chvíli jsem měl pocit, že jsem se ocitl ve víru silné bouře nebo dokonce tornáda. LOCOMOTIVE vás prostě smetou a rozdrtí napadrť. Obdivuji úchvatnou sílu bubeníka, který jakoby chtěl vytlačit kapelu ze stage. Lidi to bere a tak se paří a na konci setu se vyvolává další song. Když hard core, tak LOCOMOTIVE. (Ifa)

READY KIRKEN pouze v "cuku letu". Zůstal jsem na dvě písničky a ve zkratce: odpolední pohoda. Jakoby jste zapnuli rádio - v tom dobrém slova smyslu. Na uklidňující muziku se moc pařit nedá a tak se publikum rozdělilo v podstatě na dva stejné tábory - jedni na Ready a druzí na Zvlášný Školu. (Manafob)

Se ZVLÁŠNÝ ŠKOLOU jsem se setkal poprvé v pořadu Eso, kde před drahně lety prezentovala svůj hit Hajzlbába. Pak následovalo klasické shanění jejich počinů a někdy v roce 98 i návštěva jejich koncertu,kdy jsme se s Mártym urvali ze studijních povinností v Pilsneru. Ačkoliv se jedná o naprosto oldschool odrhovačky a glorifikaci požívání rezatého moku ve spojení s následujícími stavy, tak nechybí tah na branku a bavení publika kulturní vložkou. A o tom asi tahle kapela je, prostě zábava. A to se jí určitě daří. Jejich nová tvorba je pro mě neznámou, ale toto vystoupení mělo šŤávu, což kvitoval i velký zástup fanoušků. (Corbow)

DYMYTRY mě rozsekali na malé kousíčky. Tato kapela u mě aspiruje na nejlepší z letošního ročníku. Naprosto nabroušeně zabijácký zvuk řezal lidem hlavy. Písně ve středním tempu měly neskutečnou energii - stylově někde mezi corem a thrash metalem. Od minulého roku na sobě kluci dost zamakali, inu, je zde vidět tatíkova škola:)) Za zmínku i stojí pódiová prezentace v černých sukních a maskách prédátora. Na tohodle by ale Šwarcík dneska nestačil. Kurva!!!! SUPER!!!!!! Jdu sehnat cdčko!. Sofort! (....už to někdo grabnul?):)) (Corbow)

Na hlavní stagi hraje právě NO NAME, což nikdo z přítomné části redakce nechtěl hodnotit, pro mě osobně nudná nezajímavá popina... (Márty) Své publikum ale měli a k slyšení byly samozřejmě hity, které znáte z rádia. (Corbow)

ENDLESS mají dle mého názoru dosti nevděčnou pozici. Ačkoliv kapela získala nejedno ocenění, cestu k fanouškům si hledá svými kompozicemi těžko. A bylo to znát i zde. Pěkný, svižný rock se mi vcelku příjemně poslouchal, ale lidí pod pódiem bylo oproti předešlým kapelám jako šafránu. (Corbow)

INTERITUS u mě nevyhrává. Počínaje kapelou Endless začíná na metal stage blok doom rock metalu a dalších míchanic a INTERITUS, jako jedni z nich  mi potvrdili, že jsou hodně přeceňovanou kapelou. Ve srovnání s Endless mi jejich tvorba přijde hodně jednoduchá a nezachrání to dva týpci, co skřípají na prkénka. Možná to bylo vinnou vyměněné zpěvačky, která jakoby utekla z agro kapely lokálního formátu, ale je to jen můj názor, opačného názoru byl docela početný dav přihlížejících (Márty). Interitus stále mění sestavu, ale hitové ambice skladbám nechybí a skřípalové na prkýnka - to se mi právě líbí. Slabinou, a opravdu hodně slyšitelnou, je nová zpěvačka. Jana byla výborná, Bára velmi dobrá, ale nová zpěvačka měla velké problémy, navíc v puse žvejkačku - to se často nevidí. Jo, a flétna schází... (Johan)

PETR KOLÁŘ, hmm tak tady jsem čekal něco více než jen podbízející se popík. Ano, znám některé  skladby (vlastně písničky) z rádia, ale přece jenom jsem si myslel, že naživo to bude trošku údernější. Zmýlil jsem se. Jsem zklamán a raději beru roha s tím, že se už těším na OLYMPIC, těm se ten jejich rokec dá alespoň uvěřit a to i včetně textů...(IFA)

TLESKAČ se mi připletl pod nohy při útěku před PETREM KOLÁŘEM. Zpívající dáma doprovázena dvěma saxíky, trombonem, klavesami, kytarou basou a bicíma se snaží zvedat podvečerní náladu v areálu. Zpěvačce ještě pomáhá se zpěvem Míra Císler, který pořád řve vole, vole,vole a zase vole. Kapela nám tady předvádí něco jako splašené regé nebo něco takového. Z mého pohledu je to tady trochu mimo, ale lidi to baví. A baví to i samotné muzikanty, kteří dělají dobrou show.(IFA) Bytostně nesnáším SKAčko a ani TLESKAČ nebyl vyjímkou, naštěstí na metal stagi jedou Silenti... (Márty)

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY mě nezklamali, ba naopak, Hanička snad zpívá stále líp a líp.  Zahráli Wizarda, I would dance, dokonce i starší kousek Last, prostě super vystoupení, nebojím se říct, že Silenti mají asi nejlepší zpěvačku v Čechách. (Márty) SSOGE byla nejlepší kapela celýho festu. Dokonalé, dokonalé ... víc dodávat asi netřeba ... i když vlastně - zazněly skladby známé z Relic Dances, ale některé v češtině, některé dokonce polsky, coby ochutnávka z mini CD, které mělo vyjít včera, ale vyjde ve středu. A Hanička? Proti předchozí kapele propastný rozdíl. Jo, a Hrnec pomalu (a jistě?) opuští chrapot směrem k čistějším polohám. (Johan)

SLOBODNÁ EURÓPA na céčku hrála a hrála samé letité hity, takže pamětníci si určitě přišli na své. Pivo, Apatia, Nikdy to tak nebude a ještě mnohem více, fajnový vystoupení kapely, která na Slovensku psala dějiny punk rocku. (Johan) Všetko je podvod!!!!! Big HELLo to Age Honus!! Byla to tenkrát Rebelie??? (Corbow)

Vidět OLYMPIC a zemřít! Pro mě po Clawfinger absolutně nejlepší kapela festivalu. Čekal jsem jen bigbít, který znám z desek apod., ale to co následovalo bylo absolutní opak. Super podání a atmosféra při písničkách starých 30 a více let mě dohánělo až k slzám a propadal jsem nostalgii. Pánové zahráli naprosto profi, je vidět že se jedná o ostřílené hráče s naprosto profesionálním přístupem a pohodou na pódiu. Tak už můžu umřít... (Márty)

BRAINSTORM (D) nám přijeli ukázat ten pravý heavy metal. Při vstupu k Metal stage jsem se bál, že budu otráven, ale opak je pravdou. Žádný německý hurá metal,jak by řekl náš bílý přítel Goro (chlape kde je tě konec?), se nekonal. Kytary byly ostré jak břitva a těžké jako má oční víčka. Vůbec celé to tlačí pěkně od spoda a to je ten mezník, který dělí tuto kapelu od klasických heavymetalovek a povyšuje jí do modernějších krajin. Pak už nevadí, že se valí ve snadno čitelných postupech. Nicméně když je to pěkně poskládané a dobře zahrané, není co řešit. Pod stage se sešlo sposta hlav a i oni kapelu fajnově podpořili. (Ifa)

Na SIX DEGREES OF SEPARATION jsem  čekal celý večer. Už od sedmi jsem netrpělivě sledoval hodinky a těšil se. Kapelu jsem nikdy naživo neviděl a tak jsem měl trošku strach, že mě zklamou, protože jejich poslední deska  je prostě dokonalá. Naštěstí se ukázalo, že mé obavy byly zbytečné. Jestliže při SSOGE vytekl Johan, tak teď stříkám já. Ačkoliv dle reakcí Johana to vypadá na společný hudební orgasmus. Kapela předvádí pecky především z posledního alba, což mě jenom vyhovoje. Občas se zajde i do časů první desky, ale to nikoho nemůže rozhodit. Dočkal jsem se hitovek jako Separated, Evening Star či Insanity. Ovšem co zamrzelo bylo, že jsem nezaslechl klipovku Light Hates Me. U kapely nejde snad nic nepochválit. Za nástroji stojí dobří muzikanti, kteří mají navíc skvělý skladatelský potenciál. Umějí skloubit jednoduchá témata s geniálními kytarovými sóly a trefnou rytmikou. To vše podporuje bezchybně podaný zpěv. Co se týče zpěvu, tak je třeba říct, že zpěvák má nezaměnitelnou barvu hlasu, která dodává této výtečné muzice korunku. Tohle je povinnost. (Ifa)

HELENA KUBELKOVÁ A TETA předvedli výborný bigbít a dneska i tak jako kdysi na Boodstocku, kde jsem je slyšel poprvé, se mi líbili. Trefně zahráli i cover od Warlock All we are s komentářem, že Doro je vedle, a Doro je i tady. (Márty)

DORO začala hned z ostra songy ze starých a ještě starších desek Warlocku a nutně musím podotknout, že mě zvedla ze židle. Opět jak při koncertu Olympic je tu nostalgie, songy jako Burning the witches nebo All we are jsou těžce v pohodě i v nynější době. Zazněl dokonce i cover Breaking the law. Playlist mi ale přišel docela krátkej, starý songy byly prokládaný novějšíma ze sólových desek Doro a najednou šlus. Publikum řve a kapela se vrací, abychom se mohli i my vrátit někdy do roku 1985 a je tu song Metal Racer - bombáááá! (Márty)

BELTAINE se na koncertní štaci objevili po dlouhé pauze, ve které hledali bubeníka. Hledání skončilo a za bicí sadu zasedl ... bubeník staronový, takže žádná změna. Jev trvalý to prý není, ale i přes tyto potíže Beltaine připravili několik nových songů. Novinky mi přišly trochu agresívnější a protože jsem je neznal, tak mě více bavily hitovky z Bohemian Winter - Lone, Lake of Brine aj. Po SSOGE a SDOS další skvělá česká kapela - kam se na tohle trio hrabali Němci Brainstorm. (Johan)

JAKSI TAKSI těsně po DORO rozezněli Gambrinus Stage a perou do nás melodickej punk rock, který se zde potkává s úspěchem. Trošku mi to zní jako klišé, ale co v tomhle stylu vymyslet nového? Pro přesnou kontinuitu je třeba pozorně poslouchat texty kapely, na které je kladen důraz. Na tuhle muziku musí být nálada a tu jaksi taksi postrádám, neboť ta se topí ve kulminující únavě. (Ifa)

SEVEN z města, kde by každý chtěl bydlet, tedy z Českých Budějovic, se potýkala s problémy hned při příjezdu do areálu a to když basák Martin zapomněl prsty pravé ruky ve dveřích auta a už se jelo do nemocnice. Naštěstí se stačil vrátit a ještě se postavit na podium. Sice se zavázanou rukou, ale i tak udržel trsátko a byl schopný hrát, což bylo v tuto chvíli asi nejdůležitější. SEVEN začali dle očekávání instrumentálně. V těchto případech se jedná o exhibici účinkujících. Nejvíce samozřejmě řádí šéf kapely Honza, který vyluzuje s kytary nespočet zvuků, svázaných ve spirálu tisíce melodií. Člověk musí být hodně pozorný, aby tohle zachytil. Vím, že se tímto může být umění skupiny SEVEN neuchopitelné,  proto řada fanoušků pod pódiem pouze pokuřovala a spíše ze zvědavosti hleděla cože se to na stage vůbec děje. To se ovšem změnilo příchodem DORO, která atmosféru koncertu opět nakopla a nabídla SEVEN prostor pro další sbírání ovace. Štafetu přebírá pro mě neznámý zpěvák, který dává SEVEN novou tvář a valí se dál. (Ifa)

AMORTEZ  řádili na Metal stage už nějakou chvíli. Dal jsem si dlouhou cestu, než jsem se přebrodil tvrdnoucím bahnem a mohu říct, že to nebyla cesta zbytečná. Mladá kapelka valí celkem záživný black – death metal. Na zpěvu se podílí i bubeník, který i přesto dokáže zvládnout složité a rychlé postupy. Je to hodně slušný, jsem zvědavý jak se kapela bude vyvíjet dál. (Ifa)

ŠKWOR na hlavní stage rozezněli své nástroje a hned bylo veselo. Ovšem jak už jsem předeslal výše, hodina byla pokročilá a únava značná. Bojuji sám ze sebou, abych na Škvor ještě vydržel. Přeci jen jsem je nikdy živě neslyšel. Ovšem když jsem zjistil, že kapela zní lépe z desky, jsem už měl vážně problém. Hrají se všechny hitovky hlavně s posledních dvou alb. Lidi to bere a já jim závidím jejich energii. (Ifa)

Za celou redakci se omlouvám skupinám a jejich fanouškům, které ještě vystoupily po skupině Škwor, ale  nebylo v našich silách na ně ještě vydržet. Sledovat nepřetržitě dva dny tři stage v pěti lidech je hodně těžký úkol. Druhý den si únava vybírá svou daň. Když si představíte, že mezi Metal stage a hlavní stage je tak dvě stě metrů, pochopíte, kolik jsme toho museli za ty dva dny nachodit, abychom to všechno pojali. Navíc to byly ještě hluboké kroky v bahně, které zatěžovalo naše boty a znepříjemňovalo každý krok. (Ifa)

Mám-li shrnout celý festival, tak musím říct, že to byla akce velice povedená se spoustou kvalitních kapel, spoustou výborných lidiček a také celou škálou vynikajících jídel. Věřím, že se fanoušci dobře bavili stejně jako my. A také doufám, že si najdou cestu i na příští ročník festivalu. Pokud nás naše on-line zprávy z hudebních festivalů zajímají, určitě nás sledujte. Příště si bereme na mušku Obscene Extreme.


Zveřejněno: 01. 07. 2006
Přečteno:
4020 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 03. 2007 12:00 napsal/a marty
Mira
ukaz fotku Miro!!! :)))
20. 03. 2007 11:55 napsal/a Mira
Pravda
Metalisti jsou směšní a nejlepší na tom je , že mnozí o tom neví...
31. 07. 2006 16:16 napsal/a bis
...zlaty voci, ktery by to videly...nebo slysely?
Rottrová
31. 07. 2006 15:24 napsal/a corbow
zlaty voci, ktery by to videly...nebo slysely?
Hele, tu kapelu si pamatuju dodneska:)) A plati co jsem o tom napsal a jestli haraje pop rock nebo gore metal je sumafuk, protoze ta muzika je stejne jen dobra nebo spatna. A dobra poprockovina me dokaze poradne nazhavit:)) vid, Marusko......
30. 07. 2006 21:56 napsal/a marty
fest
necets neco jinyho??? v recenzi na tuhle kapelu nejde ani tak o styl, jako o provedeni, ktery bylo dle corbowa mizerny,... ver mi ze ani s poprockem nemame problemy... :-)