Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Na místo akce se dostáváme kolem jedenácté ranní. Žel nás přivítalo nemilé skotské počasí plné deště a věrtru, což se projevilo hlavně v tom, že festival začal o něco později.

Procházíme areál, přičemž pozorujeme jak letitá zemědělská technika vysvobozuje zapadlá auta v bahně s kapelami a technikou. Nastává trošku chaos, ale pořadatelé jsou natolik schopní, že vše zvládají. Vždyť už mají zkušenosti z loňska, kde bylo počasí obdobné. (Ifa)

Procházíme areálem, který se pyšní svou velikostí a třemi pÓdii. Vše je na svém místě, tak jam má být. Jen ty lidi tady trošku chybí. Ti co došli, se schovávají ve velkém pivním stanu, který je dle zdrojů schopen pojmout tisíc lidí. Věřme, že jich nakonec bude více a hlavně, že se to prokleté počasí trochu vylepší. (Ifa)

Dvě pÓdia ačkoliv už měla znít zatím mlčí. Jen z prostředního pódia zvané Gambrinus stage, se ozývají první tóny, jež by měly oživit toto uplakané teď už odpoledne. Jen pro orientaci, hlavní pódium se nazývá Poštovní spořitelna stage a to třetí, pro nás asi nejzajmavější, Metal stage. (Ifa)

Je kolem půl druhé a do strun se opírá první skupina zvaná MARTIN ČARNÝ BAND. Už od prvních akordů je jasné, že kapela se skládá ze samých zkušených muzikantů. Opravdu jim to šlape. Ačkoliv to není zrovna moje krevní skupina, musím uznat, že chlapi opravdu vědí co chtějí. Stylově by se to zařadit do hard rocku, ale to je velmi povrchní škatulkování, protože jsem zaslech i odklony k blues rock či klaisckému rock and rollu a kdoví k čemu ještě. trošku mě zamrzela jistá spřízněnost s klasickou zábavovou scénou, která se odrazila v pár kusech. Myslím si, že kluci mají navíc, aniž by jsem chtěl hanit kolikrát skvělé muzikanty ze zábavovek. (Ifa)

Počasí se trošíčku na přání všech umoudřuje. Na scénu se chystá pro mě další vělká neznámá BLACK PEARL. Jejich vystoupení na mě působilo více než příjemně. Osobně mě zasáhl výborný zpěv, který se nejvíce vyžíval v melodických chytlavých refrénech. Stejně jako u první kapely, tak ani zde nezaháleli ostatní muzikanti ve svých výkonech. Stylově bych to zařadil do hard coru, ale opět je to na polemiku. Slyšel jsem tvrdost smíchanou s citlivou melodikou. Hlavně zmíněné refrény ve mě zanechaly hluboké stopy. (Ifa)

Poštovní spořitelna stage se rozjelo a na něm skupina SECOND END. Ovšem na Gambrinus stage už valí Glock 22. A jízda je to parádní. Skvěle zahraný HC míchnutý thrash metalem. Sekavé riffy, úderné bicí, naštvaný zpěv. Tak to má vypadat. Navíc celé té nádhery se vtírají výborná sóla. No prostě tohle nemá chybu. Určitě chci tuhle kapelu slyšet ještě jednou. (Ifa)

Na hlavním pódiu mezitím hrají Second End. Trošku mě těšilo, že lidi více sledovali GLOCK 22 než to se děje na hlavním bojišti. A já jsem se jim ani nedivil. Hudba Second End je příliš průhledná na to, aby jim to někdo sežral. Pod pódiem meli sice pár několik věrných fans, kteří s nima zpívali jejich texty, nicméně takovýchto hard rockových band už tady bylo několik set. Na druhou stranu je třeba říct, že na pódiu se ocitli opět výborní muzikanti, nikoliv však skladatelé ať už po muzikanstké stránce či textové. (Ifa)

A kolem 16. hod. konečně dorážíme i my, tj. Márty, Hanka a Johan z jedné strany a Bendis + girlfriend z druhé strany. Ifa si oddechl, že konečně začne psát někdo jinej, my jsme se zděsili baheních lázní. Lidí je poměrně dost a neustále přibývají, takže ani psí počasí věrné rockery a rockerky neodradilo. Sice většina vypadá, jako kdyby utekla ožinovi z Bažin, ale lidi se baví, tancujou v blátě a sem tam sebou někdo mrskne na zem.

První kapelou, kterou mám možnost slyšet, jsou F.O.B. na Metal Stage. Tou dobou měli hrát i Kurtizány, ale nehráli, proč netuším. Takže táborští - ti měli velice pěknou diváckou kulisu a pod pódiem se rozjel docela pěknej kotlík. Corbow opět chybně uvedl song Land of Markets (minule mě tak zblbnul, že jsem jeho verzi napsal i do reportu - žádný Lands, ale Land!!) a celé vystoupení pěkně vodsejpalo. (Johan)

Těšil jsem se na ZNC, odpadli neznámo proč, takže honem na DARK GAMBALLE. Poslední alba jsou velice příjemná a vystoupení zrovna tak. Zazněla většina hitovek, namátkou In flagranti, Strýček Sam, Oni. DeSed (10) překvapil slušivým kloboučkem, zbytek bandu bílými dresy - fajn vystoupení.(Johan)

Na hlavním pódiu mezitím odstartovala polská družina HUNTER. Neměl jsem ani potuchy, co že to bude - a ono to nebylo vůbec špatný. Stylově těžko zařaditelná mjůzik - od hard rocku po svižný metál, k tomu velmi akční houslista. Trochu rušilo střídání angičtiny a polštiny, což ale vůbec nevadilo mlaďasům v mikinách black metalových kapel, kteří se pustili do zběsilé pařby v bahně hlubokém 20 cm.(Johan)

Ve stejné době kouzlili na nejmenší Gambrinus Stage hard rockové melodie VOTCHI. Stihl jsem jen kousek, ale tahle parta dobrých muzikantů a výborného vokalisty hraje pro radost sobě i divákům. Nevadí ani cover kdysi slavné disko divy Sandry. (Johan)

Dost jsem se těšil na kapelu KRUCIPÜSK a jejich démonického frontmana Tomáše X. Hájíčka. Servírovala se hitovka za hitovkou a Tomáš předváděl ksycht za ksychtem. Díky vynikající práci s publikem se podařilo rozcákat snad všechno bahno, které na louce bublá a energie pryštěla nejen z beden, ale i z celé kapely. Nechyběly hitovky jako Kriminál nebo Láska je kurva. Coby novinka byla vpuštěna do davu pecka Sjetej. Prej nemám Krucipüsk moc přechválit, takže jen třikrát. Chválim, chválim, chválim (Bendis).

Na děvčata a hocha působící pod názvem GAIA MESIAH jsem byl hodně zvědavej. Poslední cedlo mi celkem sedlo a živé vystoupení jakbysmet. Jak malý děcko jsem se těšil, až začne Maňana a samozřejmě jsem se dočkal. Zpěvačka opět předváděla jak nespoutaným živlem je a dokonale využila možnosti obrovského placu - běhala, skákala, k tomu zpívala v několika polohách - prostě akční a živé vystoupení. (Johan)

Na OSKAR PETR snad nikdo z redakce nebyl, a co jsem z dáli pozoroval, tak i pod pódiem bylo prázdno. (Márty)

Zato následující WALDA & GANG si našel příznivce ve všech věkových řadách svými covery od Waldy. Pod pódiem narváno a super atmosféra, co víc dodat... (Márty)

Na HAZYDECAY jsem se těšil, ale bohužel stihl jen druhou část setu. Při příchodu jsem rozeznal song z alba "Jewels of Concrete" (ukřižujte mě jestli se jmenuje jinak :-). Každopádně muzika nutila k tanci a to hodně hard tanci, resp. hard core metal tanci. Další song byl Angels in House, který byl zárověň prvním videoklipem kapely. Rytmika opravdu drtila a roztančila i manažerku (zdravím Ivy:-). Následující novinka Pork Lipstick byla směsicí klidným a hustých pasáží. Následovala starší Why You z "Jewels..." s opravdu hustou basou a poslední song kraloval - cover Káji Gotta "Lady Carneval" v totálně sekané podobě :-O Není co dodat, snad jen, že nechápu, jak mohli skončit na minulém ročníku rock ligy až čtvrtí. (Manafob)

ROOT nemůžou zklamat a ani nezklamali. Neviděl jsem sice vše, ale Casilda, Píseň nebo 7 jezdců jsou klasiky dnes již nesmrtelné. Evil řezal bicí o šestsetšedátšest a také zbytek kapely byl v klasické formě. Big Boss tentokrát nasadil mimikry ve formě černých brýlí. Nevím co víc dodat - Root jsou letitá stálice a nezklamou nikdy. (Johan)

B.S.P. možná vypadají jako komerční záležitost, ale i metalisti museli chvílema hledat čelist někde hodně dole. Kapela postavená z all stars českých instrumentalistů, k tomu výtečný Střihoruký Kamil - paráda. Zazněly samozřejmě největší hity známé z TV (Země vzdálená), ale i věci, který jsem neznal. (Johan) Naprosto profi a super vystoupení, Pavlíček za kytarou jako bůh, Střihavka za mikrofonem jako jeho zástupce a Baláš za klávesama jako druhej zástupce, navíc sličné sboristky v pozadí, u mě zatím nej kapela dneška. (Márty)

Ještě přecházím před Gambáč stage, kde hraje CLOU, což je totální americká střední, poznávám songy z reklam a následně odcházím. (Márty) CLOU mě vyhnali z altánu kamkoli daleko. (Johan)

HOLY MOSES (D) stáli u zrodu thrash metalu a album Finished with the Dogs (aspoň doufám, že se tak jmenovalo) jsem svého času sjížděl hodně často. Divoženka Sabina je stále plná sil a na place poletuje jako mladice. Hlas vichřice podoba, ale ... jak mám sakra něco psát, když ty dva volové Ifa a Márty začali zpívat s Dogou nějakou jejich debilní odrhovačku ..., jo už vím, tělesný proporce stále v pořádku, takže pod pódiem poskakoval zástup pařmenů s očima vykulenejma na německou blondsku. Celý set měl šťávu a já si spokojeně podupával, došlo i na "Rajs dystrojr", akorát "Road cru" jsem se nedočkal (ale neviděl jsem začátek, tak možná zazněl). (Johan)

DOGA jela svoje fláky a s IFOu jsme zapařili hlavně na nejsi nevinná, což zřejmě nějak Johana rozptylovalo...

SOLFERNUS zahájili po menší zvukovce:)) a hustili do lidí ten svůj blackmetal. Skvělá pódiová show a ucházející zvuk však nemohl vynahradit absenci fanoušků pod pódiem, kteří odešli shlédnout na velké pódium nestory českého thrash metalu (nyní si škatulku určete sami) ARAKAIN. (Corbow)

ARAKAIN otevřeli svůj set skladbou Vir z nového alba a to co se dělo potom nedokážu jednoduše popsat, protože jsem se ocitl v totální euforii. Zazněly songy jako Gilotina, Jesus Busines, Kolonie termitů, Rám křivejch zrcadel a mnoho dalších. Problém je v tom, že set nedokážu popsat rozkouskovaně... Nicméně jako celek to bylo jedním slovem skvělý. Arakain je kapela, která neumí zklamat. Její vlajka stoupá stále výš a já jsem rád, že jsem u toho mohl i tentokráte být. (Ifa)

FIRESTORM z Rakouska rozjeli jako poslední docela obstojný heavy metal na Gambáč stejdži, a musím říct, že to mělo fakt říz. (Márty) Ještě doplním, že jednu z kytar držela v pacinkách slečinka, občas i zapěla, většinu vokálů obstarával chlapík s druhou kytarou. A aby i oči divákovi užily si, měli naši jižní sousedé slušivé oblečky jak z nějakého sci-fi filmu. (Johan)

ADOR DORATH mě minulej tejden a AFODu moc nezaujali, dnes to ale bylo o moc lepší. Určitě na tom měla významný podíl zpěvačka Lenka (ta AFOD kvůli hlasové indispozici vynechala) a taky stále se zlepšující zvuk. Ivoš je na prknech dostatečně akční, skladby mají nemalý hitový potenciál, jedno, hraje-li se z prvotiny nebo ze Symbolů a tak se dvakrát přidávalo. Vůbec jsem nelitoval, že jsem opustil Arakainy a šel koukat na metalové stage. (Johan)

MORIORR se poprvé představil se staronovým kytaristou Jardou Pracnou. Nevím, jestli to bylo jeho přítomností, ale tohle bylo zatím nejlepší vystoupení, které jsem od Moriorr po znovuoživení viděl. Samozřejmě pomohl parádní zvuk, ale mám dojem, že kapela už si trochu ujasnila, jak by chtěla znít. O vokály se spravedlivě dělí Jirka s Jardou, Olina vyluzuje z kláves poměrně netradiční zvuky, Honza to zezadu řeže a nestor Jarda si to s kytarou pěkně užívá. Pro mě po všech směrech příjemné překvapení, navíc Termonukleární jatka byly hudebně móc dobrý - text je z roku cvaj, samá mrtvola, ale to k tomu už po těch letech patří. (Johan) Mohu jenom souhlasit s Johanem,dneska to chlapíkům a dámě prostě sedlo. Škoda jen, že se na hlavním pódiu zrovna připravovali CLAWFINGER. Nebýt této velké konkurence na hlavním pódiu, určitě by tuto partičku ocenilo více fans.(IFA)

CHAOS IN HEAD jsem bohužel prokecal s Moriorrem... (Ifa)

Na švédy CLAWFINGER jsem se hodně těšil a hned na začátku musím říct, že mě zklamali jen v jedné věci - hráli příliš krátce. Jednu polovinu jejich setu tvořily skladby z posledního cd "Hate Yourself With Style" a druhou skladby starší. Na členech bylo vidět uvolnění a jak si koncert užívají. Zejména zpěvák Zak hýřil energií a v pohybu po celém pódiu mu zdatně vypomáhál překvapivě klávesák Jocke. Nechyběly srandičky ať už směrem k publiku nebo mezi sebou. Basák Andre si v sekaných pasážích dával cvičení pro skok vysoký... prostě nemám moc co dodávat... Přesný playlist neznám, ale určitě zazněly tyto skladby: The Faggot In You, Hate Yourself With Style, Dirty Lies, Right To Rape, Recipe For Hate, Biggest & The Best. Poslední song pak byl Do What I Say a po něm bohužel nenásledoval žádný přídavek, což je má jediná výtka k jejich setu. Ze zákulisních drbů jsem se dozvěděl, že prý na ně bylo už moc pozdě :-( (Manafob)

VÍTKOVO KVARTETO mě skutečně pobavilo. Takhle už jsem se nezasmál už hodně dlouho. Když kapela začala, byl jsem dále od pódia a moc jsem hudbu nevnímal utopen v konverzaci. Nicméně jakmile jak zazněla hitovka Pražskej démon beze slova jsem se vytrh z debaty, jedním skokem  přeskočil bahanní řeku smrti (tak pojmenoval Corbow spojnici mezi pódiem A a B) a už jsem byl před Gambrinus stage. A to co jsem viděl, bylo skutečně hodně záživné. Výborné hlášky mezi skladbami a skvělá komunikace s publikem, které se vděkem tleskalo, skákalo, křičelo...no prostě atmoška jak má být. Nejvíc mi  utkvěl v hlavě kus s názvem Nechce ven. Ta skladba měla snad jeden nosný motiv a veselý refrén a celé to trvalo snad deset minut. Ale díky výborné show účinkujících to vůbec nenudilo ba naopak. Největší hlásičem se nakonec stal obtloustlý postarší chlapík ve fotrovských trenkách, který sliboval na příštím koncertě show s kozičkama. Škoda, že se na ní nedostalo dnes. Nevadí, já se přijdu na tuhle show někam podívat ještě jednou a vy pokud máte smysl pro drsnější humor a není vám cizí styl PRAŽSKÉHO VÝBĚRU, tak se určitě dostavte. Stojí to za to.

RAMMSTEIN MEMBER´S CLUB se na hlavní stage objevili až poměrně pozdě. Jestliže jsem ještě správně vnímal čas, tak bylo něco před čtvrtou ranní. Opojen kouzlem VÍTKOVA KVARTETA se tedy brodím řekou smrti před hlavní stage. Je pravda, že revivalům zrovna nefandím, ale když je to pěkně zahrané, proč ne. Tento spolek to zvládá úplně na pohodu. Jak hudebně, což by mělo být samozřejmostí, tak i pódiově. Je to hodně uvěřitelné a narozdíl od jiných vykradček i záživné. Určitě jsem rád, že jsem tuto kapelu nezaspal jako většina mých kolegů.

První den končí, je skoro ráno. Pořadatelé vyhánějí lidi z areálu a najíždí úklidová služba. Chtěl jsem ještě přijít s nějakými pikantními informacemi z noční scény, ale tím, že pořadatelé odlepili i největší žíznivce od výčepu, jsem ztratil kontinuitu. Takže nebude nic. Konec srandy, jde se spát. (Ifa)


Zveřejněno: 30. 06. 2006
Přečteno:
3557 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 06. 2008 18:14 napsal/a Grusha
Prodám vstupenku
Prodám 3denní VIP vstupenku na Basinfirefest za 350 Kč. Možnost předání v Praze. E-mail: grusha@seznam.cz
19. 06. 2008 07:49 napsal/a Markéta Uhlířová
volná vstupenka
Prodám 3 denní v.i.p. vstupenku, bohužel nemůžu jít, cena dohodou, 723192727, Praha
17. 07. 2006 17:19 napsal/a Hell Ram
fans
Proč tam nejsou fotky fans ostatních kapel.To jako aby bylo vydět že F.O.B. někdo fandil.Trochu průhledné:-)
07. 07. 2006 09:02 napsal/a Hanka
re dotaz
Pojmenováním 8 fotky jsem ani nechtěla nic říct, byl to omyl za který se omlouvám. Na fotce jsou fans F.O.B., ale pojemnování je správně teď.
06. 07. 2006 22:19 napsal/a marty
re dotaz
pravda, :-) to je omyl,.. napravime, ale fotografka tim asi chtela rict, ze to jsou fans pri fob :-)