Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
INSANIA

PAŘÁT #18, 56 stran, vydáno 1.6.2006

Nezmar Herdron nelení a ještě před vypuknutím léta expeduje další, již osmnácté číslo svého kulturně metalového magazínu. Obálku tentokrát okupuje nestor tuzemských rockových publicistů Petr Korál (velké foto), s ním Scenery (malé foto) a možná překvapí velký podíl bílé barvy.

Úvodníky jsou tentokrát čtyři, včetně fotek autorů, přičemž jedna je stoprocentně otištěna bez souhlasu fotografovaného, což bude mít nejspíše soudní dohru, ha ha. Herdron pár slov k obsahu, Břitvě a Crystal prod. (kde se v poslední době angažuje), Anxur podrobněji k Břitvě, Markéta o svém vztahu k Pařátu a já úvodníček k článku, který se mi tam podařilo vnutit.

Rozhovory: Jak už naznačuje obálka, největší pokec spáchal Herdron s Petrem Korálem a tohle povídání je určitě tím nejzajímavějším, co časák nabízí. Petr otevřeně odpovídá na dotazy týkající se jeho novinářské činnosti, ale podělí se také o zážitky z moderování v rádiu či na festech a na závěr dojde i na jeho muzikantské působení. Za holandskou partu Morning hovoří zpěvačka, ale rozhovor tak trochu doplácí na křečovitý překlad. Již minule nakousnutou kauzu zatčení a věznění Martina Belobrada popisuje sám Martin, dojde i na jeho aktivity vydavatelské a kapelu Sanatorium. A následuje další slovensky vedený rozhovor – s Diftery. Pařát je vskutku česko – slovenský žurnál, protože i Digistus In Recto jsou ze Slovače, akorát dotazy česky. Bestial Devastation z Itálie o sobě tvrdí, že je mohou lidé milovat nebo nenávidět, nic mezi tím, chystají se zahrát papeži k narozeninám, nemají rádi italské komedie a tak dále, prostě samá srandička. A kravinky pokračujou i dál, rozhovor se 4 kapelama najednou se nevidí každej den, tenhle má nadpis Králové hoven a své fekálií plné bláboly nabízí Bloody Diarrhoea, Hovní puch, Reek Of Shits a Sračka – smysl mi uniká, přijde mi to jako škoda papíru. Jig-Ai je nová česká grindovina a zase je to hodně odlehčené povídání – mám takovej pocit, jakoby se z Pařátu chvílemi stával humoristický časopis. Mnohem zajímavější jsou odpovědi předáka Mortifilie Franty Knetla, který vysvětluje jak to přišlo, že nové CD ve Španělsku vyšlo a nejen to. Druhý veliký rozhovor vede Herdron se Scenery, ti si tento prostor bezesporu zaslouží a dle jejich slov je zřejmé, že to mají v hlavách dobře srovnané – pro mě další skvělé čtení. A opět jdeme na východ, Eternal Bleeding ze Žiaru nad Hronom mají k dispozici dvě strany, takže život kapely mapují dosti podrobně. Stejně tak Němci Lunar Aurora, kteří sice fungují již deset let, leč zatím do naší zemičky nezavítali. Zajímavé bývají zpovědi vydavatelů, zinařů a dalších ug aktivistů – tentokrát hovoří vydavatel Tuberculosis zine Hobluda a majitel psa Hannibala doktor Lecter za Lecter Music Agency. Mladá kapelka Act Of God působí sympaticky a reprezentuje trošku měkčí muziku – prý melodický metal střihnutý do popu. Z opačného pólu hudebního pole jsou běloruští grindcoristé Styckoxidal vydávající u tuzemských Bizarre Leprous. Trocha exotiky přichází z dalekého Japonska, říká si Tyrant, produkuje symfo black a v pokecu dojde i na Hirošimskou tragédii. Studiová rakouská skupina Summoning je stále fascinována fantasy tvorbou pana Tolkiena a pánové vysvětlují, proč odmítají vystupovat na koncertech.

Recenze: O 62 recenzí se zúčastnění podělili takto: Herdron 44%, Michal Husák 16%, Anxur 16%, sličná Markétka 8%, Demon 8%, Davezerker 6%, Lepra 2% – zaokrouhleno dle matematických pravidel, přičemž jsem nezapočítal tři recenze Michala Husáka u rozhovoru se Scenery a svých devět recenzí u historie MH – pak by samozřejmě procentuální podíl doznal značných změn!, ha ha. Více autorů je samozřejmě přínosem, psavecký styl je pestřejší i když Herdron má na bedrech stále takřka polovinu. K absolutní spokojenosti chybí jen takové drobnosti, jako třeba uvedení webových stránek a stopáže u všech titulů.

Rubriky tradiční: Po jedno-číslové pauze se vrací povídání o zvrácených hovadech – tentokrát je to Arthur John Shawcross, kterej kromě vražd dětí a prostitutek dokonce konzumoval ženské pohlavní orgány – podle mě je pro takovéhle zvíře trest smrti příliš mírný (stejně ho nedostal a daňoví američtí poplatníci mu do konce života budou platit za ubytování) a středověké praktiky mají v těchto případech své místo. Sonda do duší žen milujících vrahy mě moc nechytla a zveřejněné foto hraničí s nevkusem. Rubrika V pazúrech je jako vždycky hodně odlehčená, odpovídá Robin z CT. A historické pojednání není ani o čarodějnicích, ani o chlastu, ale o nadávkách, urážkách a kletbách. Víte jakého původu je slovo halama? Jestli ne, tak se to dočtete na straně 15.

Rubriky netradiční: Historii Master‘s Hammer mi nepřísluší hodnotit, neb jsem ji sesmolil, tudíž to nechám na jiných.

Základní výsledky Břitvy 2005 tu určitě mají své místo, protože každý nemá možnost přečíst si je na netu. Reporty Tentokrát pouze jeden krátký report z turné Onanizer, Pandemia a Gomorrha (D) po Německu v půlce dubna, a jak už to tak bývá, kromě hodnocení hudebních výkonů se zmiňují i výkony chlastací.

Ortel Stejnej jako vždycky, Pařát u nás konkurenci nemá, což je možná trochu škoda. Mohl bych tady vypisovat nějaký pravopisný či grafický chybky, ale dobře vím, že občas něco ujede a na celkovém výborném dojmu z celého magazínu to pranic neubírá. Kupujte rychle, brzy bude vyprodáno!

Web: http://www.parat.czechian.net


Zveřejněno: 15. 06. 2006
Přečteno:
3306 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář